Γ. ΜΑΝΩΛΗΣ: ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΟΜΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΚΥΨΕΛΟΧΩΡΙ

Συνάντηση και τηλεφωνική επικοινωνία στην Αθήνα και τη Λάρισα,  είχε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Τεμπών κ. Μανώλης με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, Εθνικής ΄Αμυνας κ. Νικ. Παναγιωτόπουλο και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη μεταναστευτική πολιτική

κ. Γιώργο Κουμουτσάκο.

Ο κ. Μανώλης μετέφερε τους αρμόδιους  υπουργούς τις ανησυχίες τόσο του ιδίου, όσο και των κατοίκων και δημοτών του δήμου του, σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών, στο ανενεργό στρατόπεδο «Υπολοχαγού Ζώγα Αργυρίου» που βρίσκεται στην περιφέρεια της τοπικής κοινότητας Κυψελοχωρίου του δήμου Τεμπών, επιδίδοντας επιστολή στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε αποφασίσει τη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών, τη δεύτερη στο Νομό Λάρισας, στο ανενεργό στρατόπεδο «Υπολοχαγού Ζώγα Αργυρίου» που βρίσκεται στην περιφέρεια της τοπικής κοινότητας Κυψελοχωρίου των 100 μόνιμων κατοίκων του δήμου Τεμπών, όπου στις αρχές Μαΐου έγινε η εγκατάσταση εργολάβου και άρχισαν να εκτελούνται  εργασίες διαμόρφωσης του χώρου. Με ενέργειες των κατοίκων, του δημοτικού συμβουλίου Τεμπών, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. κ. Χρήστο Κέλλα, Μάξιμο Χαρακόπουλο, Γιώργο Κατσιαντώνη (τέως Βουλευτή) και των πολιτευτών κ. κ. Γιώργου Αδαμούλη, Ελένης Αξιόγλου, Στέλλας Μπίζιου (νυν Βουλευτή) και Αθηνάς Σιαφαρίκα  συμμετείχαμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις και καταφέραμε να σταματήσουμε τις εργασίες. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία επιπλέον εργασία.

Η κατασκευή αυτή  αποτελεί στην ουσία νέο οικισμό, με περισσότερους κάτοικους από ότι έχουν  οι περισσότεροι οικισμοί της Δημοτικής Ενότητας Νέσσωνος και κατά εκατοντάδες περισσότεροι από τους 100 μόνιμους της τοπικής κοινότητας Κυψελοχωρίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί επιτακτική ανάγκη για κατασκευή δικτύου υδροδότησης, αποχέτευσης και  επίσης συγκοινωνιακού δικτύου για την μετακίνηση των ανθρώπων που θα μένουν εντός της δομής προς διάφορες κατευθύνσεις.

Είναι σαφές ότι το δημοτικό συμβούλιο και η τοπική κοινωνία, αντιδρούν στην προοπτική λειτουργίας αυτής της δομής, η οποία όπως αναφέρεται ανωτέρω είναι η δεύτερη στο Νομό Λάρισας και η αντίδραση αυτή έγκειται σε συγκεκριμένους λόγους.

1ον     Η ασφάλεια των πολιτών και των φιλοξενουμένων δεν μπορεί να διασφαλιστεί, όπως τονίστηκε από την  Ένωση Αστυνομικών Λάρισας.

2ον  Η ιατροφαρμακευτική  κάλυψη επιπλέον 1000 μεταναστών είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί από τις υγειονομικές δομές του δήμου Τεμπών αλλά και του Νομού Λάρισας.

3ον  Η διαθέσιμη ποσότητα ποσίμου νερού στη Κοινότητα Κυψελοχωρίου είναι περιορισμένη και μετά βίας καλύπτει τις ανάγκες των 100 περίπου μόνιμων κατοίκων, η δε υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου  είναι ελλειμματική σε προσωπικό και εξοπλισμό.

4ον  Οι συνθήκες φιλοξενίας  και η υποχρέωσή μας απέναντι στην αγωνία και τον πόνο αυτών των ανθρώπων (προσφύγων – μεταναστών) δεν πρέπει να σταματάει στα λόγια, αλλά να αποδεικνύεται  και με πράξεις και αυτό το λέμε γιατί πιστεύουμε ότι στην προσπάθειά της η απερχόμενη πολιτική  ηγεσία να δώσει λύση ανάσας στο συνωστισμό των μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, πήρε την απόφαση δημιουργίας της ανωτέρω δομής χωρίς να λάβει υπόψη ότι γύρω από το στρατόπεδο υπάρχουν αγροτικές καλλιέργειες και λόγω τον ψεκασμών που πραγματοποιούνται η διαβίωση ανθρώπων γίνεται επικίνδυνη, πόσο μάλλον όταν εκεί θα μένουν και παιδιά.

Επιπλέον τίθενται και τα εξής ερωτήματα, για τα οποία αν και τέθηκαν στην απερχόμενη πολιτική ηγεσία δεν πήραμε απάντηση.

1.-  Έχει  προηγηθεί  περιβαλλοντολογική αδειοδότηση  σύμφωνα με το άρθρο 16, παράγ. 3 του Ν. 4375/2016, για την κατασκευή των  εγκαταστάσεων  της Δομής;

2.- Υπάρχουν μελέτες που διασφαλίζουν την τήρηση των κανόνων ασφάλειας, πυροπροστασίας, υγιεινής, κλπ, αναφορικά με την κατασκευή της Δομής Υποδοχής και Φιλοξενίας  Μεταναστών  στο Κυψελοχώρι;

Τέλος σας υπενθυμίζουμε ότι, σαν δήμος Τεμπών έχουμε συμβάλει και συνδράμει στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα, όταν το 2016 δεχθήκαμε να φιλοξενήσουμε προσωρινά στο ίδιο στρατόπεδο μετανάστες για τόσο χρονικό διάστημα όσο χρειάστηκε να δημιουργηθεί η δομή του Κουτσόχερου. Δεν είμαστε ξενοφοβικοί ούτε ρατσιστές, κατά την ταπεινή μας γνώμη πρέπει η διάχυση των μεταναστών να είναι αναλογική σε όλη την Ελληνική επικράτεια  και όχι κάποιες περιοχές να δέχονται μεγάλο αριθμό μεταναστών και άλλες μηδενικό αριθμό.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ελπίζουμε να δώσετε την επιθυμητή λύση που ζητάει η τοπική κοινωνία μας και δεν είναι άλλη από την  μη λειτουργία της εν λόγω δομής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ