ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΑΨΑΝΗ

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης, πραγματοποίησε στη Ραψάνη, στις 9 και 10 Αυγούστου,  διήμερη συνάντηση με κεντρικό θέμα συζήτησης την έννοια της κοινότητας και την αξία της κοινοτικής ζωής.

Κεντρικός ομιλητής του διημέρου ήταν ο κ. Βασίλης Νιτσιάκος, καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στην εισήγησή του με τίτλο: «Κοινότητα: μύθοι και πραγματικότητες» την Παρασκευή 9 Αυγούστου, ο κ. Νιτσίακος περιέγραψε τα βασικά στοιχεία και συστατικά της κοινότητας, έκανε μία ιστορική αναδρομή στις περιόδους ακμής και παρακμής των κοινοτήτων στην Ελλάδα και ανέδειξε με κριτική ματιά τη σημασία του κοινοτικού τρόπου ζωής, μιλώντας για το ήθος και τις αξίες της κοινότητας.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιάννης Σιούλας, δημοσιογράφος-νομικός. Νωρίτερα το πρωί, το διήμερο άνοιξαν  με την εισήγησή τους οι  Γιάννης Μπίλας, πρώην εκπαιδευτικός-βιοκαλλιεργητής και Γιώργος Κολέμπας, πρώην εκπαιδευτικός-βιοκαλλιεργητής, που ανάπτυξαν τις έννοιες της αποανάπτυξης και του κοινοτισμού μέσα από  αναφορές, παραδείγματα και προτάσεις εφαρμογής κοινοτικού τρόπου ζωής στη σύγχρονή εποχή.

Ο λόγος των προσώπων της Ραψάνης αναδείχθηκε μέσα από την  παρουσίαση της δράσης  του Συλλόγου Γυναικών Ραψάνης από την πρόεδρο, κ. Αγγελική Γεροβασίλη και την κ. Μάχη Τσιαμούρα-Τσάτσαρη καθώς και του έργου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ραψάνης από την κ. Χάιδω Πανταζή.

Το διήμερο περιλάμβανε επίσης ξενάγηση στο μουσείο Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης από την κ. Πανταζή και τον κ. Νίκο Κλαδίσιο, αφηγήσεις για την ιστορία της επαγγελματικής ζωής της Ραψάνης  από κατοίκους του χωριού, καθώς και επίσκεψη-συζήτηση στο μαντρί της κ. Μαρίας Δούρου και το βιολογικό αμπέλι του κ. Πάνου Εσκίογλου.

Το διήμερο έκλεισε το βράδυ του Σαββάτου με συναυλία-γλέντι στην κεντρική πλατεία της  Ραψάνης από τους Banda Entopica. Η πλατεία του χωριού γέμισε από κόσμο που ήρθε να απολαύσει την μπάντα που «παντρεύει» παραδοσιακούς με βαλκανικούς ήχους. Νέοι και μεγαλύτεροι διασκέδασαν και χόρεψαν ως αργά υπό τους ήχους του κλαρίνου, του νταουλιού, του σαξόφωνου και του ακορντεόν.

Για την αξέχαστη μουσική βραδιά οι υπεύθυνοι του ξενώνα ευχαριστούν θερμά τους χορηγούς της εκδήλωσης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ