ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΙΕΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η Δ.Ε.Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Πυροσβεστική, η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στην Εύβοια έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη, ενώ οι φλόγες είναι γύρω από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός.

Και τα τρία χωριά εκκενώθηκαν με εντολή της Πυροσβεστικής και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο με τη συνδρομή της Αστυνομίας. Παράλληλα, απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι και από τον οικισμό Πλατανιά.

Οι φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά κατευθύνονται νότια, νοτιοδυτικά και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία της.

Η φωτιά καίει συμπαγές πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιo άγριας ζωής.

Σύμφωνα με πληροφορίες,ζητήθηκε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Αξίζει να σημειωθεί πως και νέα πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στην Εύβοια, στην περιοχή της Ιστιαίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής η πυρκαγιά στην Εύβοια ξεκίνησε σήμερα τα ξημερώματα στις 03:16, στην περιοχή Αγριλίτσας.

Επιχειρούν 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της πυροσβεστικής και στρατού, δυνάμεις εθελοντών, το κινητό Επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής «ΟΛΥΜΠΟΣ», 6 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα . Η ισχύς των ανέμων ξεπέρασε τα 8 μποφώρ. Η φωτιά επεκτάθηκε στην πυκνή βλάστηση του πευκοδάσους.

Με βάση την αρχική εκτίμηση της σοβαρότητας της πυρκαγιάς , το σχέδιο δράσης έθεσε ως βασικό στόχο την προστασία των κατοίκων , των επιχειρούντων και κατά το δυνατόν τη διάσωση των οικισμών και περιουσιών.

Πυροσβεστικά οχήματα από τις γύρω περιφέρειες φτάνουν συνεχώς στην πυρκαγιά στην Αγριλίτσα της Εύβοιας, ενώ εκεί βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», προκειμένου να γίνεται επιτόπου ο συντονισμός των δυνάμεων που δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Ταυτόχρονα, στο νοσοκομείο Χαλκίδας μεταφέρθηκε προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, πυροσβέστης που έδινε από χθες μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο άτυχος πυροσβέστης έχει υποστεί εγκαύματα στα χέρια και τα πόδια.

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΧΩΡΙΩΝ

Πολλαπλά πύρινα μέτωπα εξελίσσονται ταυτόχρονα και σήμερα στη χώρα με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Τα δυο μεγαλύτερα είναι σε Εύβοια και Θήβα.

Στην Εύβοια, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Δ.Ε. Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα να έχει ήδη μπει στο χωριό Μακρυμάλλη και να κινείται απειλητικά και προς άλλους οικισμούς.

Μετά την εκκένωση των χωριών Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι και Σταυρός, η πυροσβεστική προχωρά και στην απομάκρυνση κατοίκων από τον οικισμό Πλατανιάς.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στη Μακρυμάλλη έχουν καεί σπίτια,ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός τους.

Οι περίπου 300 κάτοικοι των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι μεταφέρθηκαν ήδη σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά ενώ ολοκληρώθηκε και η απομάκρυνση των κατοίκων του Σταυρού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καίγεται πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιo άγριας ζωής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Η φωτιά έχει δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Χαλκίδα, αλλά και στην Αθήνα και συνολικά την Αττική με την μυρωδιά του καμένου να κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα.


(Φωτό από το egnomi.gr)

Δύσκολο μέτωπο και στη Θήβα 

Εκτός ελέγχου είναι και η φωτιά στη Θήβα. Η φωτιά ξέσπασε στις 6 το πρωί από άγνωστη αιτία και αμέσως οι ισχυροί άνεμοι που τοπικά ξεπερνούν ακόμη και τα 7 μποφόρ δημιούργησαν δύο κύρια μέτωπα, τα οποία άρχισαν να διευρύνονται ανεξέλεγκτα. Το ένα μεγάλο μέτωπο που έκαιγε δασική χαμηλή βλάστηση αλλά και ελιές κινείτο με μεγάλη ταχύτητα και κατεύθυνση στα όρια της Βοιωτίας με την Αττική.

Πλέον το ένα μέτωπο έχει ελεγχθεί, ωστόσο, το δεύτερο μέτωπο που παραμένει ενεργό κινείται προς στον όρμο του Αγίου Ιωάννου κοντά στην παραλία Σαράντη, στον Κορινθιακό κόλπο.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας Θανάση Καρακάντζα «η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη καίγοντας ό,τι βρει μπροστά της. Βοηθούμενη από τους ισχυρούς τοπικούς ανέμους, κατακαίει ποώδη δασική βλάστηση και κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς την ακτή». Πρόσθεσε ότι ήδη άρχισαν να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα στις κοντινές παραλίες: «Ήδη κατευθυνόμαστε προς τη θάλασσα αν παραστεί ανάγκη να εκκενώσουμε τις παραλίες για να καταλήξει το μέτωπο της φωτιάς στον Κορινθιακό».

Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στη Θάσο

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε λίγο πριν από τη μία μετά το μεσημέρι η φωτιά που ξέσπασε, νωρίς το πρωί, σε δασική έκταση στα Κοίνυρα, νότια της Θάσου, στην περιοχή Παράδεισος, δίπλα σε μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού.

Η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε, ενδεχόμενο που ανησυχούσε τους εμπλεκόμενους φορείς λόγω των έντονων ανέμων που πνέουν στο νησί τα τελευταία 24ωρα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή για το κίνδυνο αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς.

tvxs.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ