ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΥΡΙΝΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Μετά από μία ακόμη νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους των περιοχών Μακρυμάλλη και Πλατανιά, εξαιτίας των συνεχών αναζωπυρώσεων, το πρώτο φως της ημέρας βρίσκει τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να επικεντρώνονται στο μέτωπο πάνω από το χωριό Πλατανιά.

Οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι ενισχυμένες δυνάμεις της πυροσβεστικής μέσα στη νύχτα και η άπνοια επέτρεψαν η φωτιά να περιοριστεί σε μια χαράδρα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν πριν από τα μεσάνυχτα και ως το ξημέρωμα κατέβαλαν προσπάθειες να οριοθετήσουν πλευρικά μέτωπα.

Δημιουργήθηκε αντιπυρική ζώνη με χωματουργικά μηχανήματα γύρω από το χωριό.

Την ίδια στιγμή πυκνοί μαύροι καπνοί υψώνονται από το παρθένο πευκοδάσος κι έχουν καλύψει όλο τον ορίζοντα. Η φωτιά συνεχίζει να καίει, αν και σε απόσταση από το χωριό.

Από νωρίς το πρωί άρχισαν να επιχειρούν εκ νέου τα εναέρια μέσα, καθώς η περιοχή είναι δύσβατη και δεν είναι εύκολο να μπει πεζοπόρο τμήμα. Στο σημείο επιχειρούν πέντε ελληνικά αεροπλάνα, τρία από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (δύο από Ιταλία και ένα από Ισπανία) και πέντε ελικόπτερα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η δύναμη που επιχειρεί στην Εύβοια είναι 198 πυροσβέστες με 92 οχήματα, 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και 22 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 172 πυροσβέστες, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος».

Συνέδραμαν 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Ελληνικού Στρατού, 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Πυροσβεστικό Σώμα@pyrosvestiki

Πυροσβεστικό Σώμα@pyrosvestiki

Αναλυτικά οι επίγειες δυνάμεις είναι: 198 πυροσβέστες με 92 οχήματα, 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και 22 ομάδες πεζοπόρου με 172 πυροσβέστες.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Θανάσης Καρακάντζας «οι ρίψεις νερού των ελικοπτέρων είναι στοχευμένες, δεν υπάρχει κανένα άλλο εναέριο μέσο που θα μπορούσε να πετάξει στην επικίνδυνη περιοχή, μέσα στη χαράδρα».

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχείρησαν σε δύσβατα σημεία τη νύχτα για να περιορίσουν τα μέτωπα.

Χθες βράδυ η πυροσβεστική προχώρησε σε ενίσχυση και ανασύνταξη των δυνάμεων της. Από το πρωί φθάνουν οχήματα και προσωπικό από σχεδόν όλη την Ελλάδα.

31 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Τριάντα-μία πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε η Πυροσβεστική, η οποία επισημαίνει ότι την Πέμπτη, τα Ιόνια Νησιά θα αντιμετωπίσουν «Πολύ Υψηλό Κίνδυνο Πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)». Παράλληλα, επισημαίνει ότι λόγω της προβλεπόμενης επιδείνωσης του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα, τίθεται σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών και συνοδών

Συγκεκριμένα, από τις 19:00 της 13ης Αυγούστου έως τις 19:00 της 14ης Αυγούστου 2019, εκδηλώθηκαν 31 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 864 πυροσβέστες, 297 οχήματα, 36 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), ενώ περιοδικά επιχείρησαν όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης, 2 συντονιστικά ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και 2 αεροσκάφη από Ιταλία, μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU). Συνδρομή παρείχαν 2 ελικόπτερα καθώς και 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, 53 υδροφόρες και 18 μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και 68 εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα και δυναμικά στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ