Αστρονόμοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα συμβάν που θεωρούν “πρωτοφανές” όταν παρατηρώντας την πλησιέστερη υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στη Γη, έγιναν μάρτυρες μιας τεράστιας έκρηξης υπέρυθρης ακτινοβολίας. Και οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν ακριβώς τι προκάλεσε την έκρηξη.
Η μαύρη τρύπα που είναι γνωστή ως Τοξότης A * (Sgr A *) βρίσκεται στη μέση του Γαλαξία, μόλις 26.000 έτη φωτός από τη Γη, σύμφωνα με τη NASA. Επιστήμονες που παρακολουθούσαν τη μαύρη τρύπα επί τέσσερις ημέρες τον Απρίλιο και τον Μάιο του τρέχοντος έτους, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Keck II στη Χαβάη, είδαν την έκρηξη.
Ενώ είναι γνωστό ότι είναι “εξαιρετικά μεταβλητή” για χρόνια, οι νέες παρατηρήσεις δείχνουν «πολύ πιο φωτεινά επίπεδα ροής» το 2019 από όλα όσα έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα στη συγκεκριμένη μαύρη τρύπα, σύμφωνα με μελέτη που έγινε δεκτή από το περιοδικό Astrophysical Journal Letters. Η κατανομή των μεταβολών ροής που παρατηρήθηκαν τις τέσσερις νύχτες, περιγράφεται επίσης ως “πολύ ασυνήθιστη” σε σύγκριση με τα ιστορικά δεδομένα από τηλεσκόπια, συμπεριλαμβανομένου και του Keck II.
Ο Tuan Do, αστρονόμος στο UCLA, ο οποίος παρατηρεί τη μαύρη τρύπα εδώ και χρόνια, έγραψε ένα tweet για το απίστευτο γεγονός το περασμένο Σάββατο. “Η μαύρη τρύπα είναι πάντα μεταβλητή, αλλά αυτή ήταν η πιο έντονη έκρηξη υπέρυθρης ακτινοβολίας που έχουμε δει μέχρι στιγμής”, έγραψε. “Ίσως να ήταν ακόμη πιο έντονη πριν αρχίσουμε εμείς να την παρατηρούμε εκείνο το βράδυ!”
Αν και οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακριβώς τί προκάλεσε την έκρηξη, έχουν μερικές θεωρίες εργασίας.
Η τεράστια έκρηξη υπέρυθρης ακτινοβολίας θα μπορούσε να προκλήθηκε από ένα άλλο αστέρι που πέρασε κοντά, αλλάζοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο το αέριο ρέει στη μαύρη τρύπα, λέει ο Tuan Do. Μια άλλη πιθανότητα είναι να προέκυψε εξαιτίας ενός νέφους αερίου, το οποίο πέρασε το 2014 κοντά από τη μαύρη τρύπα – και είναι μια καθυστερημένη αντίδραση στο γεγονός.
Σύμφωνα με τον Tuan Do, υπάρχουν και άλλα τηλεσκόπια που παρατηρούν τη μαύρη τρύπα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού – και “αναμένονται με ανυπομονησία τα αποτελέσματά τους”.
Ίσως λοιπόν, με περισσότερα δεδομένα, οι αστρονόμοι να έχουν μια καλύτερη ιδέα για το τι συνέβη στη μαύρη τρύπα που έχει περίπου 4 εκατομμύρια φορές τη μάζα του ήλιου.