ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ, ΕΝΑΣ ΘΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΦΘΙΝΕΙ!

Ανακοίνωση των νέων δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Τυρνάβου Στ. Χατζηκράχτη, Ν. Μπαντόγια, Στ. Τσικριτσής και Διαμ. Μπάσμπα

Ένα από σημαντικότερα πολιτιστικά και ψυχαγωγικά δρώμενα, που αποτέλεσε σταθμό για την πολιτιστική ανάπτυξη μιας μικρής επαρχιακής πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, υπήρξε η γιορτή Κρασιού στον Αμπελώνα.

Πρωτοξεκίνησε  το 1958 και μέχρι το 1972 γινόταν περιστασιακά. Το 1983 και μετά από  εντεκάχρονη παύση, με τη συνεργασία φορέων του Αμπελώνα, αναβίωσε και καθιερώθηκε ως ετήσια. Κυρίαρχος στόχος ήταν να αποτελέσει μια, κοινοτική τότε δημοτική μετέπειτα, διοργάνωση που να συνδυάζει τον πολιτισμό με την διασκέδαση για τους κατοίκους του Αμπελώνα και της γύρω περιοχής. Τη συνολική διοργάνωση, καθώς και τις καθημερινές εκδηλώσεις, αναλάμβανε αποκλειστικά ο δήμος, καθιερώνοντας ένα χαμηλό αντίτιμο εισιτηρίου , παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα συμμετοχής όλων των δημοτών, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Κάποιες  χρονιές δε η είσοδος ήταν  δωρεάν.

Οι κάτοικοι του Αμπελώνα και της ευρύτερης περιοχής στήριξαν το θεσμό που  μετατράπηκε σε ψυχαγωγικό γεγονός  πανελλαδικής εμβέλειας, αποτέλεσε πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, ξεπερνώντας κάποιες χρονιές  τους 30.000 (τριάντα χιλιάδες).  Με τα κέρδη που προέκυπταν κάθε χρόνο χρηματοδοτούνταν έργα του Δήμου (Κοινότητας)  για την βελτίωση της ζωής των κάτοικων.

Όμως όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε ιδιωτική διοργάνωση, με  αποτέλεσμα τόσο το ύφος της όσο και το εισιτήριο της να διαμορφώνονται από τον εκάστοτε ιδιώτη διοργανωτή με κυρίαρχο  γνώμονα το κέρδος του.  Από λαϊκή εκδήλωση μετατράπηκε σε εμπορική, με αποτέλεσμα η προσέλευση του κοινού να περιορίζεται και ο θεσμός ολοένα να φθίνει…

Οι κάτοικοι  του Αμπελώνα και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου  έχουμε ανάγκη από πολιτιστικά γεγονότα στα οποία θα μπορούμε να συμμετέχουμε στο σύνολο μας. Η ανάγκη μας αυτή γίνεται επιτακτική στα χρόνια της κρίσης που διανύουμε και μετατρέπεται σε απαίτηση !!

Να αποκτήσει η Γιορτή Κρασιού το χαμένο λαϊκό της χαρακτήρα και να διοργανώνονται όλες οι εκδηλώσεις της από το δήμο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ