ΓΡΑΦΕΙ Ελένη Αναστασοπούλου
«Οπα! Sorry!! μίζερη λογική, μίζερο story! Sorry», (στίχος από rap τραγουδι που ακούν οι έφηβοι)
Τόσο δηλητήριο στη χαρά δεν έχω ξαναδεί! Τόση απαξίωση για πανεπιστημιακες σχολές και μαθητες, πρώτη φορά! Βάλλει η μια βαθμίδα κατά της άλλης, στη μέση οι μαθητές κι όποιον πάρουν τα βέλη!
Ξεχνούν ότι μιλάνε για σχεδόν εφήβους στους οποίους δίνεται μια ακόμη ευκαιρία να ξεδιπλώσουν πιθανές κρυμμένες ικανότητες οι οποίες θάφτηκαν κάτω από το εξετασιοκεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα που μόνο στόχο έχει την είσοδο στο πανεπιστήμιο και ξεχνάει ολότελα ότι έχει να κάνει με ανθρώπους που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί ως προσωπικότητες. Ας δείξουν τα «πανεπιστήμια» την αναγνωρισμένη αξια τους κι ας καταφέρουν ό,τι δεν κατάφερε το Λύκειο.
Να συν-κινήσουν αυτούς τους μαθητές δίνοντας νόημα στη γνώση. Βεβαίως είναι ωραίο κι εύκολο να παίρνεις «έτοιμους» και αποφασισμένους για γνώση μαθητές αλλά η πρόκληση είναι να αναδείξεις αυτούς που φαινομενικά είναι αδύναμοι. Αυτό είναι επιτυχία! Και υπάρχουν παρά πολλές τέτοιες περιπτώσεις επιστημόνων και ανθρώπων του πνεύματος τους οποίους το σχολείο τους είχε απορρίψει. Από την άλλη, ας είναι αυτή η αφορμή για σκέψη: γιατί το Λύκειο δεν καταφέρνει να δώσει ένα αξιοπρεπές γνωστικό επίπεδο σε όλους τους μαθητές;
Μήπως δουλεύει μόνο με τους «καλούς»; Οι χαμηλόβαθμοι μαθητές δεν προέκυψαν ξαφνικά στην Γ Λυκείου και το ερώτημα είναι γιατί το εκπαιδευτικό σύστημα δεν κατάφερε ή δεν ασχολήθηκε έτσι ώστε να τους βοηθήσει να βελτιωθούν;
Οι χαμηλές βάσεις είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, δύσκολο να εκτεθούν στο fb… όμως ας ξαναδούμε τον σκοπό του σχολείου κι ας σκεφτούμε ότι οφείλει να δημιουργήσει το παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον που θα δίνει ίσες ευκαιριες σε όλους τους μαθητές. Ισες, όχι ίδιες, όπου «ισες» ανάλογες του κάθε μαθητή αφού κανείς δεν μαθαίνει με τον ίδιο τρόπο.
Ιδιες ευκαιρίες σε ανόμοιο και άνισο περιβάλλον παράγουν αδικίες και ανισότητες. Χαίρομαι με τη χαρα τους κι εύχομαι να είναι η φοιτητική περίοδος γεμάτη εμπειρίες και γνώσεις που θα τους κάνουν καλούς επιστήμονες και καλύτερους ανθρώπους. Κι ας κάνουν τα λάθη τους αφού από τα λάθη μας μαθαίνουμε.