ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ – ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2018

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Λαρισαίων

Έναν ακόμη ισολογισμό – απολογισμό που αποτύπωσε με αριθμούς το μέγεθος της φοροληστείας που εξαπέλυσε η δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.α. κατά το έτος 2018 συζήτησε χθες το δημοτικό συμβούλιο Λαρισαίων. Πλήρως εναρμονισμένος με τις μνημονιακές κατευθύνσεις, με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής

Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019-2022 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που εφαρμόζεται στους προϋπολογισμούς των Δήμων και που ψήφισαν όλοι μαζί «Δεξιοί» και «Αριστεροί» στο δημοτικό συμβούλιο, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζεται από το ΚΚΕ.

Η κρατική χρηματοδότηση έμεινε καθηλωμένη για άλλη μια χρονιά, ενισχύοντας την επιχειρηματική λειτουργία του δήμου, παραδίδοντας στους εργολάβους, μέσω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, σημαντικό έργο του δήμου και φορτώνοντας το κόστος στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών με τα υπέρογκα δημοτικά τέλη.

Με βάση τα αποτελέσματα χρήσης του 2018, η δημοτική αρχή Λάρισας των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΛΑΕ, κ.α. συνεχίζοντας το χαράτσωμα του Λαρισαϊκού λαού, εισέπραξε πάνω από 26,5εκ ευρώ δημοτικά τέλη, 4,5εκ ευρώ παραπάνω απ’ τον προϋπολογισμό του 2018, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις κυβερνητικές κατευθύνσεις και τους στόχους για τα ματωμένα πλεονάσματα των κυβερνήσεων.

Δείχνοντας ιδιαίτερη προσήλωση στο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, «κατάφερε» να εισπράξει από το ήδη λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα άλλα 0,65εκ ευρώ με την αφαίμαξη των 100 δόσεων, και συνολικά 2,8εκ ευρώ, από δημότες που αδυνατούσαν να πληρώσουν πρόστιμα και χαράτσια προηγούμενων ετών, με τους γνωστούς εκβιασμούς των κατασχέσεων και των δεσμεύσεων της φορολογικής ενημερότητας. Ενώ με βάση την έκθεση των ορκωτών λογιστών, ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέο πογκρόμ για χρέη από δημοτικά τέλη, τέλος ακίνητης περιουσίας κτλ. ύψους 2,8εκ ευρώ για τα έτη 2016-2018, από νοικοκυριά  που αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Ενώ για άλλη μια χρονιά μειώνεται το μόνιμο προσωπικό γεγονός που επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του 2018, καθώς ο «εργασιακός μεσαίωνας» των ελαστικά απασχολούμενων συμβασιούχων είναι παρών, με τους μισθούς φιλοδώρημα και την απληρωσιά για μήνες. Αυτό εξάλλου είναι το «καύσιμο» είτε της «βιώσιμης» ανάπτυξης που προπαγανδίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, είτε της «δίκαιης» ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, που εφαρμόζει και η δημοτική αρχή «πρότυπο» του κ. Καλογιάννη στη Λάρισα.

Τα όποια έργα υλοποιούνται στη πλειονότητά τους γίνονται από τις τσέπες των Λαρισαίων, (8,2εκ ευρώ από ίδιους πόρους από τα συνολικά 9,5εκ δημοπρατημένα) Ενώ για άλλη μια χρονιά η δημοτική αρχή Καλογιάννη άφησε στα αζήτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, σχολικής στέγης κτλ, ενώ προωθεί τις συνέργειες με ιδιώτες μέσω των ΣΔΙΤ.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας καταψήφισε τον ισολογισμό του 2018 της δημοτικής αρχής των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΛΑΕ, κ.α.

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης Λάρισας για τα έσοδα και τη λειτουργία των δήμων, είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για την ανατροπή των συσχετισμών δύναμης τόσο σε κοινωνικό επίπεδο όσο και στο πολιτικό της τοπικής διοίκησης και της κεντρικής εξουσίας. Μ’ αυτό το σκεπτικό οι εκλεγμένοι κομμουνιστές σύμβουλοι θα είμαστε η Λαϊκή Αντιπολίτευση, το μάτι και το αυτί του λαού και την επόμενη 4ετία, μέσα και έξω από τα δημοτικά και τοπικά συμβούλια, με την οργάνωση και τη διεκδίκηση μέσα από τις γραμμές του εργατικού λαϊκού κινήματος, απέναντι στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ και τη δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.α., αλλά και τις άλλες δυνάμεις του δημοτικού συμβουλίου που, παρά τις όποιες παραλλαγές και ενστάσεις διαχειριστικού χαρακτήρα, στηρίζουν αυτές τις αντιδραστικές πολιτικές.

Απαιτούμε – Διεκδικούμε:

  • Την φορολόγηση με 45% του μεγάλου κεφαλαίου και της εκκλησιαστικής περιουσίας, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα οικιακά τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ, στην εκπαίδευση και στην υγεία.
  • Την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τη λειτουργία των υπηρεσιών στην κατεύθυνση ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων.
  • Αύξηση της φορολογίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και ταυτόχρονα κατάργηση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και του φόρου μεταβίβασης της α’ κατοικίας.
  • Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, κάθε είδους ανταποδοτικής συμμετοχής των εργαζόμενων και των οικογενειών τους σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, καλλιτεχνικής παιδείας (πχ. Ωδείο κτλ).
  • Την αύξηση των τελών καθαριότητας, ύδρευσης, αποχέτευσης για τις τράπεζες, ξενοδοχεία 4-5 αστέρων, αλυσίδες εμπορικών, πολυεθνικές, αλυσίδες εστίασης. Ταυτόχρονα απαλλαγή των ανέργων, των δικαιούχων του ΚΕΑ.
  • Να μειωθούν τα τέλη καθαριότητας λαϊκών αγορών 30% γιατί επιβαρύνουν  τους μικροεμπόρους και τα λαϊκά στρώματα.
  • Να παραχωρούνται δωρεάν οι τόποι βοσκής στους μικροκτηνοτρόφους».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ