ΠΡΟΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Το 45ο φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή, έχοντας ανοίξει ήδη τα πανιά του στις πόλεις και τα χωριά της Θεσσαλίας, έκανε στάση στο Τύρναβο, για να συνεχίσει το ταξίδι του στο νομό Λάρισας, με κορύφωση τις κεντρικές εκδηλώσεις στις 14 και 15 Σεπτέμβρη στην κοίτη του Πηνειού.

Με ενθουσιασμό την εκδήλωση άνοιξε η Μαρία Σαΐτη , στέλεχος της ΚΝΕ ενώ ακολούθησε βίντεο – αφιέρωμα στα 50 χρόνια ζωής και δράσης της Οργάνωσης. Ακολούθησε ομιλία από τον Αχιλλέα Σίμο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:

«(…) Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που τα προβλήματα για τη λαϊκή οικογένεια οξύνονται. (…) Τα κέρδη των λίγων υπηρετεί και η ΝΔ με τα πρώτα της μέτρα, μέσα στο κατακαλόκαιρο γατί οι απαιτήσεις του κεφαλαίου δεν κάνουν διακοπές! Τα υπηρετεί με τη μονιμοποίηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων των προηγούμενων χρόνων, τα οποία άλλωστε ψήφισε μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ. (…) Με τη διαμόρφωση ενός κράτους πιο επιτελικού αλλά εξίσου εχθρικού για το λαό.  Ενός κράτους που εγκαταλείπει τους αγρότες να περιμένουν ολάκερους μήνες για μια πενιχρή αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ σε περίπτωση καταστροφής της σοδειάς τους.  Όπως γίνεται και εδώ στο Τύρναβο μετά την πρωτοφανής και καταστροφική χαλαζόπτωση πριν λίγο καιρό, την ίδια ώρα που έτσι και αλλιώς τίθεται ζήτημα επιβίωσης, της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Θέλουμε να δηλώσουμε και από αυτό το βήμα ότι στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτικών συλλόγων της περιοχής:

Να υπάρξει πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών, των δόσεων των δανείων και κάθε μορφής χαρατσιών για τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους.

Άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, να γίνει κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες της καταστροφής σε φυτική – ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.»

Σε σχέση με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής τόνισε:

«Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των μονοπωλίων, ΕΕ και κυβερνήσεις, αυτοί που ανεβοκατεβάζουν τα όρια των εκπομπών ρύπων ανάλογα με τα συμφέροντα των βιομηχανιών (βλέπε ΑΓΕΤ στο Βόλο), εμφανίζονται ως προστάτες του περιβάλλοντος.  Ο καβγάς ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρόσφατη περιβαλλοντική καταστροφή στον Αμαζόνιο είναι υποκριτικός, γιατί και οι δυο έχουν βαρύτατες ευθύνες για μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές που κόστισαν ανθρώπινες ζωές όπως η πυρκαγιά στο Μάτι, την Πελοπόννησο, ή την Εύβοια, όπου φέτος 25.000 στρέμματα δασικής γης προστέθηκαν στα 12.000 που κάηκαν πέρσι.(…) Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, το ΚΚΕ προβάλλει τη θέση ότι η προστασία του περιβάλλοντος, προς όφελος του λαού, προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. (…) Αυτές τις μέρες οι οργανώσεις της ΚΝΕ πραγματοποιούν παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα γι΄αυτό το θέμα.

Ανησυχία υπάρχει είπε:   

«Οχι μόνο για τα σύννεφα των καιρικών φαινομένων αλλά και για τα σύννεφα του πολέμου που πυκνώνουν στην περιοχή μας. (…) Ο λαός του Τυρνάβου έχει πείρα, δεν είναι πολλά τα χρόνια από τότε που διαδήλωνε ενάντια στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ που είχε εγκατασταθεί εδώ στην πόλη. (…) Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις, μέσα κι έξω από τη Βουλή, θα αντιπαλέψει από τη σκοπιά των εργατικών – λαϊκών αναγκών …και τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ… και τις νέες αυταπάτες που θα σπείρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ κλείνοντας ανέφερε πως:

«Πριν λίγες μέρες, συμπληρώθηκαν 51 ολόκληρα χρόνια, αγώνων, γνώσης, τόλμης και αντοχής από τις 23 Αυγούστου του 1968 όταν με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ιδρύεται η οργάνωσή μας, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, έχοντας στις πλάτες της, τις παραδόσεις της ΟΚΝΕ, της ΕΠΟΝ, την δράση των νέων κομμουνιστών σε άλλες δύσκολες συνθήκες. Κάτω από τις ίδιες σημαίες συνεχίζουμε σήμερα, στα δικά τους χνάρια βαδίζουμε. Για να βρουν δικαίωση οι αγώνες τόσων και τόσων. Για να γίνει πράξη αυτό για το οποίο πάλεψαν, ρίχτηκαν με πάθος στον αγώνα, αρκετοί θυσιάστηκαν. Γι’ αυτό τραβάμε μπροστά! Για τη νίκη του λαού! (…)»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ζωντανό μουσικό πρόγραμμα από τους: Δέσποινα Μαύρου (φωνή), Σάκης Πνευματικός (μπουζούκι), Αντρέας Πιτσιάβας (πλήκτρα) με κομμάτια Ελλήνων συνθετών από το λαϊκό ρεπερτόριο και όχι μόνο, μέχρι πολιτικά και αντάρτικα τραγούδια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ