Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΙΛΑΡΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΥΦΕΣΗ

Ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2019 έως και σήμερα

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα αναφορικά με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αναφέρεται σε σοβαρή έξαρση κρουσμάτων ιλαράς και στην Ευρωπαϊκή περιοχή του, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) διευκρινίζει τα εξής :

Κατά τα έτη 2017 και 2018 επιδημία ιλαράς εκδηλώθηκε και στη χώρα μας όπως σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, δηλώθηκαν στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΕΟΔΥ 3259 κρούσματα ιλαράς, που αφορούσαν κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και νεαρούς ενήλικες (25-44 ετών) από το γενικό πληθυσμό που ήταν επίνοσοι στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι επαγγελματίες υγείας. Από την 1η Ιανουαρίου 2019 έως και σήμερα, η επιδημία ιλαράς στη χώρα μας είναι σε ύφεση. Κατά το διάστημα αυτό έχει καταγραφεί μικρός αριθμός κρουσμάτων ιλαράς (συνολικά 28 κρούσματα) σε παιδιά από κοινότητες Ρομά αλλοδαπής εθνικότητας και ενήλικα άτομα με πρόσφατο ταξίδι σε ενδημικές χώρες. Εντός του 2019 δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από ιλαρά στη χώρα μας.

Κεντρικό σημείο της στρατηγικής πρόληψης της ιλαράς είναι ο συστηματικός εμβολιασμός που σε συνδυασμό με την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαία η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών και των επαγγελματιών υγείας, για τη συνέχιση της συστηματικής εφαρμογής του εμβολιασμού έναντι της ιλαράς τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και σε θύλακες του πληθυσμού με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ