ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ Γ. ΚΟΚΟΥΡΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιάννης Παιδής

Αλλαγή διοίκησης από σήμερα στο δήμο Τυρνάβου με τον Γιάννη Κόκουρα να αναλαμβάνει τα ηνία μαζί με τα στελέχη της Νέας Δημοτική Κίνησης για τους επόμενους 52 μήνες. Αναμφισβήτητα οι προκλήσεις που έχει μπροστά της και στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθεί η νέα δημοτική αρχή είναι πολλές, όπως άλλωστε και οι δυσκολίες.

Πρώτα από όλα θα πρέπει να απαντήσει στο μέγα ζήτημα της συναίνεσης και της συνεννόησης που απαιτεί ο Κλεισθένης ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να διοικηθεί χωρίς προβλήματα ο δήμος. Δεν είναι εύκολο θέμα αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο, αρκεί να υπάρχει διάθεση για διαφάνεια, χρηστή διοίκηση, αγωνιστικότητα και ετοιμότητα για διεκδικήσεις προς όφελος των δημοτών και του δήμου.

Κεφαλαιώδες ζήτημα για τη νέα δημοτική αρχή είναι η αντιμετώπιση των θεμάτων της καθημερινότητας με την καθαριότητα και τη συντήρηση του «πράσινου» να είναι τα πρώτα σημεία που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, γιατί δεν νοείται σύγχρονος και φιλικός για τους πολίτες δήμος να έχει σκουπίδια, να μην προωθεί την ανακύκλωση και να μην φροντίζει πάρκα και πλατείες σε όλη του την έκταση.

Στο πλαίσιο της καθημερινότητας θα πρέπει η δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει πολιτισμένα το θέμα των αδέσποτων που ταλανίζουν την αυτοδιοίκηση σε όλη τη χώρα και για να γίνει αυτό θα πρέπει να αναπτυχθεί μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ δήμου, ζωόφιλων και κτηνιάτρων ώστε να υπάρξουν δράσεις που θα οδηγήσουν σε στειρώσεις και τσιπάρισμα όλων των αδέσποτων, σε φιλοξενία όσων έχουν ανάγκη περίθαλψης, σε τάισμα και φαρμακευτική περίθαλψη όλων όσων επιλέξουν να μείνουν στην περιοχή. Φυσικά για να επιτευχθεί μία σωστή πολιτική αντιμετώπισης των αδέσποτων θα πρέπει να ενημερωθεί σωστά η κοινή γνώμη αλλά και οι μαθητές όλων των βαθμίδων, ώστε να κοπεί μαχαίρι η διάθεση κάποιων να σκοτώνουν και να βασανίζουν αδέσποτα.

Πρωταρχικό μέλημα της νέας δημοτικής αρχής θα πρέπει να είναι η δημιουργία δημοτικής συνείδησης για όλους τους δημότες, μακριά από αντιπαλότητες και αίσθηση μειονεξία μεταξύ των κατοίκων των δύο πόλων (Αμπελώνα – Τυρνάβου). Για να επιτευχθεί όμως αυτό θα πρέπει να εξηγηθεί επαρκώς προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση για ρουσφετολογική αντιμετώπιση τους ενός ή του άλλου πόλου.

Στον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού θα πρέπει η νέα δημοτική αρχή να ρίξει ιδιαίτερο βάρος ώστε να αναδειχθούν και να στηριχθούν όλες οι ερασιτεχνικές προσπάθειες που εκδηλώνονται στα όρια του δήμου με την προώθηση δράσεων μαζικού αθλητισμού, με την καθιέρωση μουσικών, θεατρικών και λοιπών πολιτιστικών εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη η προσπάθεια της δημοτικής αρχής για περαιτέρω αναβάθμιση των εκδηλώσεων του καρναβαλιού και του μπουρανί στον Τύρναβο, της γιορτής κρασιού στον Αμπελώνα, της γιορτής αχλαδιού στα Δένδρα – Πλατανούλια, της γιορτής κτηνοτροφίας στο Αργυροπούλι και της γιορτής ανθοκομίας στον Αμπελώνα, αλλά και η προώθηση νέων εκδηλώσεων σε Δαμάσι, Δελέρια, Ροδιά και Βρυότοπο.

Μεγάλο βάρος θα πρέπει να ρίξει ο δήμος στη συντήρηση των αθλητικών υποδομών, αναζητώντας τρόπους πραγματοποίησης αθλητικών εκδηλώσεων πανελλαδικής, πανθεσσαλικής, ή νομαρχιακής εμβέλειας στα γήπεδα του δήμου.

Είναι βέβαιο ότι μπορεί ο δήμος Τυρνάβου να γίνει κέντρο πολιτισμού και αθλητισμού, αρκεί να υπάρχει διάθεση και θέληση από την πλευρά των τοπικών αρχόντων και των εκπροσώπων των τοπικών συλλόγων.

Σημαντικό στοιχείο για να μπορέσει ο δήμος να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των δημοτών και να βρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού είναι η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που μπορούν να χρηματοδοτήσουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στα όρια του δήμου προς όφελος των δημοτών συνολικά, αλλά και συγκεκριμένων οικονομικών κλάδων ειδικότερα.

Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το επιστημονικό δυναμικό του δήμου και να υπάρξει και συνεργασία του δημάρχου με μελετητές ή με κατάλληλους συμβούλους που θα επιλέξει.

Κακά τα ψέματα, χωρίς αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός εκσυγχρονισμός και ανάπτυξη του δήμου.

Την ίδια ώρα και επειδή δεν είναι πανάκεια η αναζήτηση και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και επειδή ο δήμος έχει συνέχεια η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να υλοποιήσει τα έργα που σχεδιάστηκαν και προωθήθηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή και τα οποία ευτυχώς για το δήμο Τυρνάβου είναι αρκετά.

Θα πρέπει να τρέξει τια απαιτούμενες διαδικασίες για την αδειοδότηση έργων όπου απαιτείται, να υπογράψει τις συμβάσεις με τους ανάδοχους, να ολοκληρώσει μελέτες, να πιέσει για να ανοίξουν μέτρα χρηματοδοτικών προγραμμάτων και φυσικά να ετοιμάσει και νέες μελέτες για έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

Η δημοτική αρχή θα πρέπει να ξεκαθαρίσει σε συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς  τη φυσιογνωμία που όλοι θέλουμε για το δήμο, αν και ο δήμος Τυρνάβου μπορεί να χαρακτηριστεί άνετα αγροτικός δήμος, με προοπτική ανάπτυξης βιοτεχνίας, βιομηχανίας και υπηρεσιών από το τοπικό επιχειρηματικό δυναμικό και όχι μόνο.

Ενας τομέας στον οποίο η δημοτική αρχή θα πρέπει να ρίξει ιδιαίτερο βάρος είναι ο τομέας της εκπαίδευσης και της κοινωνικής πολιτικής, ενώ και η πάταξη της εγκληματικότητας θα πρέπει να είναι μέλημά της σε συνεργασία με την αστυνομία, αλλά και με την υλοποίηση δράσεων που δεν θα επιτρέπουν την διαιώνιση της παραβατικότητας.

Τελευταία και ίσως από τις πιο σημαντικές προκλήσεις για τη νέα δημοτική αρχή είναι η στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των κοινωνικών τάξεων του δήμου με το δήμαρχο και τη δημοτική αρχή να μπαίνει επικεφαλής σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες. Επίσης θα πρέπει η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος να επιδείξουν ένα αγωνιστικό πρόσωπο αναφορικά με τις διεκδικήσεις για προσωπικό, κονδύλια και προγράμματα για το δήμο προς όφελος των δημοτών.

Το paidis.com με αυτές τις επισημάνσεις εύχεται καλή θητεία στη νέα δημοτική αρχή και κάθε επιτυχία στο έργο της γιατί αυτό θα είναι προς όφελος όλων των κατοίκων του δήμου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ