ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΞΥΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

Ανακοίνωση του Συμβούλιου Περιοχής  Θεσσαλίας της ΚΝΕ

Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια, χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές σε όλη τη χώρα ξεκινάνε την αναζήτηση στέγης. Στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς περισσότεροι από 5.000 εισακτέοι έρχονται αντιμέτωποι με τα πρώτα εμπόδια στις σπουδές τους αφού η απουσία και η υποβάθμιση των φοιτητικών εστιών

έχει μετατρέψει την στέγαση σε «ατομική υπόθεση» και «ευθύνη» των ίδιων των φοιτητών και των οικογενειών τους! Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:

  • Στη Λάρισα από τους 2000 πρωτοετείς μόλις 100 θα γίνουν δεκτοί στην εστία, για να έρθουν αντιμέτωποι με την υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας. Εν έτει 2019 η εστία λειτουργεί χωρίς κλιματισμό το καλοκαίρι, χωρίς πρόσβαση στο internet, χωρίς καν τα αναγκαία μέτρα πυροπροστασίας, με τη θέρμανση και το ζεστό νερό να παρέχονται με το σταγονόμετρο μέσα στο καταχείμωνο! Για αυτές τις «παροχές» οι περίπου 500 οικότροφοι αναγκάζονται κάθε Σεπτέμβρη να πληρώνουν 150-400 χαράτσι.
  • Στο Βόλο των 2.200 πρωτοετών και των 14.000 εγγεγραμμένων φοιτητών υπάρχουν μόλις 40 (!) μονόκλινα δωμάτια στην εστία όπου γίνονται δεκτοί μόνο πρωτοετείς φοιτητές και στο τέλος του χρόνου πετιούνται έξω από την εστία για να έρθουν οι επόμενοι!!!
  • Στην δήθεν «έξυπνη πόλη» των Τρικάλων δεν υπάρχει ούτε ένα δωμάτιο σε φοιτητική εστία!
  • Στην Καρδίτσα το σύνολο των κλινών στην εστία δεν ξεπερνά τα 100 με τους οικότροφους να πληρώνουν και εδώ χαράτσι-νοίκι.

Αυτή την τραγική κατάσταση ονομάζει «επιστροφή στην κανονικότητα» η κυβέρνηση της ΝΔ. Στο έδαφος της επιχειρηματικής λειτουργίας και της υποχρηματοδοτησης των εστιών που κληρονόμησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ  ετοιμάζει το επόμενο πλήγμα στη φοιτητική μεριμνα με τη γενίκευση των ενοικίων και την παράδοση των εστιών σε επιχειρηματικούς ομίλους μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Απέναντι στην πολτική όλων των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν τις λαϊκές ανάγκες σαν πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για δημόσια και δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές, χωρίς ιδιώτες και εργολάβους, χωρίς ανταποδοτικές λογικές ενοικίων στις φοιτητικές εστίες.

Μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους, ζωντανεύοντας τη λειτουργία τους, δυναμώνοντας την πάλη τους, βάζοντας στο προσκήνιο τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες, οι φοιτητές μπορούν να διεκδικήσουν:

  • την ανέγερση νέων, σύγχρονων εστιών στην ευθήνη του κράτους. Την επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη.
  • Την άμεση μίσθωση ξενοδοχείων για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία.
  • Την κατάργηση του χαρατσιού στις εστίες Λάρισας και Καρδίτσας. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση των εστιών.
  • Τη δημιουργία ενιαίου φορέα στην ευθύνη του κράτους που θα διαχειρίζεται τις εστίες με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ