ΤΟ ΚΙΝΑΛ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Ώρα ΠΑΣΟΚ ή ώρα οριστικού και τελικού… ενταφιασμού και του ΠΑΣΟΚ, και των συμβόλων και της όποιας πολιτικής του παρακταθήκης;

Οι οιωνοί συγκλίνουν περισσότερο προς το δευτερο παρά προς το πρώτο και η φετινή 3η Σεπτέμβρη, η 45η επέτειος από την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος από τον Ανδρέα Παπανδρέου, σφραγίζεται από τα πολιτικά παράδοξα και από την μάχη των επιγόνων και των πολιτικών «κληρονόμων»:

Η ηγεσία της Φώφης Γεννηματά επιλέγει να «γιορτάσει» – περισσότερο κατ’αναγκη παρά από επιλογή – την 3η Σεπτέμβρη στην Λαρισσα για να στείλει μήνυμα «επανασύνδεσης» με τον αγροτικό κόσμο, και «φυγης προς τα εμπτό», ο έτερος εκ των «κληρονόμων» Νίκος Παπανδρέου ζητά εγκατάλειψη του ΚΙΝΑΛ, επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και εκλογή προεδρου από την βάση, ο Παύλος Γερουλάνος ρωτά ποιοι και γιατί «ντρέπονται να πουν ότι είναι ΠΑΣΟΚ» και, στο παρασκήνιο, άπαντες εκ του… εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να ανιχνεύσουν τος προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου και του Νίκου Ανδρουλάκη.

Εν ολίγοις, η εκλογική επιβίωση του περασμένου Ιουλίου κάθε άλλο παρά έλυσε το στρατηγικό- υπαρξιακό πρόβλημα του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ/Δημοκρατικής Συμπατάταξης. Και παρ’ ότι η πρόεδρος και η ηγετική ομάδα επιχειρούν να ανακόψουν κάθε σχετική συζήτηση, η αποτυχία του εγχειρήματος ανασύνθεσης της δημοκρατικής παράταξης υπό το ΚΙΝΑΛ και το ζήτημα της επιστροφής στις «ρίζες του ΠΑΣΟΚ» ξαναμπαίνουν στο τραπέζι.

Η πιο ηχηρή παρέμβαση μέχρι στιγμής ήρθε από τον Νίκο Πσπανδρεου, υποψήφιο αλλά μη εκλεγέντα ευρωβουλευτή του κόμματος, με το προχθεσινό άρθρο του στο ΒΗΜΑ. Με το άρθρο του, ο Νίκος Παπανδρέου ζήτησε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ  τον Δεκέμβριο και εκλογή αρχηγού από τη βάση διαμηνύοντας ότι «η προσπάθεια «αποπασοκοποίησης» έγινε με μία σειρά αποτυχημένων εγχειρημάτων όπως η «Ελιά», η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» και εν τέλει και το «Κίνημα Αλλαγής».

Επικαλούμενος το καταστατικό του κόμματος έγραψε ακόμη πως «ο πρόεδρος εκλέγεται άμεσα από τα Μέλη και τους Φίλους του Κινήματος κάθε τέσσερα χρόνια. Αυτό αναφέρει κατά γράμμα το άρθρο 41 στο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ. Όσοι προσπαθούν να αποσιωπήσουν τούτο το δεδομένο ή να βρουν διαδικαστικά τερτίπια για να αποφύγουν ανοικτές εκλογές μόνο κακό στο κόμμα κάνουν». Κι ο Νίκος Παπανδρέου δεν έμεινε εκεί – χθες επανηλθε με συνέντευξη του στον Alpha για να δηλώσει με νόημα ότι έχει «ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Γιώργο Παπανδρέου» και να πει για τον πρώην πρωθυπουργό: «Η δική του θέση θα διατυπωθεί επισήμως. Εγώ κατά κάποιον τρόπο ρίχνω το γάντι και ο καθένας μπορεί να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει».

Εξίσου έντονη, καίτοι από διαφορετική οπτική, ήταν και η παρέμβαση του Παύλου Γερουλάνου, το όνομα του οποίου είχε συζητηθεί έντονα ακόμα και για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μετά την επιτυχή επίδοση του στις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα. «Συνέδριο δημοκρατικού κόμματος με διορισμένα στελέχη και κλειστή ατζέντα, δεν γίνεται», δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος στο News 24/7, ζητώντας ένα «ανοικτό δημοκρατικό συνέδριο με ατζέντα και θέσεις από τη βάση». «Δεν ξέρω για τα άλλα στελέχη μας, αλλά εγώ δεν ντρέπομαι να λέω ότι είμαι ΠΑΣΟΚ», είπε  χαρακτηριστικά στέλνοντας  και εκείνος το δικό του μήνυμα στην ηγεσία: «Το χειρότερο είναι ότι η κοινωνία νιώθει ότι το ΚΙΝΑΛ δεν την αφορά πια και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να πάρει τη θέση του ΠΑΣΟΚ» .

Η απάντηση της Φώφης Γεννηματά σ’ αυτά τα μηνύματα αναμένεται σήμερα από την Λάρισα, όχι όμως με την μορφή ανοιχτού διαλόγου για το μέλλον της, πάλαι ποτέ, «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης». Οι διαρροές που γίνονται από την Χαριλάου Τρικούπη δείχνουν ότι η Φώφη Γεννηματά θα διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η παράταξη «θα πορευτεί στο μέλλον μόνον μέσα από το Κίνημα Αλλαγής» και πως το ζήτημα της ύπαρξης του νέου φορέα έχει κλείσει οριστικά και έχει επικυρωθεί και «με την λαϊκή εντολή» της 7ης Ιουλίου.

Οι ίδιες κομματικές πηγές θεωρούν «πολιτικά παραπλανητική και οπισθοδρομική» κάθε συζήτηση για «επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ», ενώ υποβαθμίζουν και την διεξαγωγή του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που, κατ’αρχας, έχει συμφωνηθεί να γίνει εως τς τέλη του χρόνου. «Το ΚΙΝΑΛ έχει εκλεγμένο πρόεδρο από την βάση, έχει γίνει συνέδριο με πλήρεις δημοκρατικές διαδικασίες, όλα τα κόμματα που το συγκροτούν έχουν  δεσμευτεί σε συγκρκρινενρς αρχες και διαδικασίες και όλες οι αποφάσεις δεν μπορούν παρά να λαμβάνονται στο πλαίσιο του Κινήματος Αλλαγής» λένε χαρακτηριστικά.

Στην  Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν επίσης ότι δεν υπάρχει ζήτημα αμφισβητιησης του ΚΙΝΑΛ και της ηγεσίας του από τον Γιωργο Παπανδρέου – αυτό ωστόσο μένει να φανεί το εποπμενο διάστημα, όπως κσι το κατά πόσο οι θέσεις Νίκου Παπανδρέου και Παύλου Γερουλάνου έχουν ευρύτερη ή μη απήχηση στον πολιτικό χώρο του… πρώην ΠΑΣΟΚ και νυν ΚΙΝΑΛ.

tvxs.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ