ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ (3-D) ΤΥΠΩΜΕΝΟ ΣΤΥΛΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥΣ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΕ 10 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ!

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας έχουν δημιουργήσει μια συσκευή που μπορεί να ανιχνεύει τον καρκίνο σε ασθενείς με ακρίβεια 96,5%.

Μια ομάδα επιστημόνων και μηχανικών από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν έχουν βρει ένα γρήγορο και ακριβή τρόπο διάγνωσης των όγκων χρησιμοποιώντας μια συσκευή που μοιάζει με στυλό, το MasSpec Pen.

Το MasSpec Pen μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του μαστού, του θυρεοειδούς, του πνεύμονα, των ωοθηκών και του εγκεφάλου με ακρίβεια 96,5%, δήλωσε η Livia Eberlin, Επίκουρος καθηγήτρια Χημείας και σχεδιάστρια της μελέτης.

“Αυτό που αναπτύξαμε είναι μια φορητή συσκευή που, όταν αγγίζει τον ιστό, αφαιρεί μόρια που είναι χαρακτηριστικά του κανονικού ή του καρκινικού ιστού”, δήλωσε η Eberlin. “Στη συνέχεια, αναλύουμε αυτά τα μόρια χρησιμοποιώντας ένα φασματόμετρο μάζας υψηλής απόδοσης και, χρησιμοποιώντας εργαλεία μηχανικής μάθησης και λογισμικού, παρέχουμε μια προγνωστική διάγνωση στον χειρουργό σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα.”

Η τρέχουσα μέθοδος για τον εντοπισμό του καρκινικού ιστού κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης ονομάζεται ανάλυση παγωμένης τομής, και απαιτεί την αφαίρεση δείγματος από τον ασθενή και την εξέτασή του με μικροσκόπιο.

Η ομάδα ελπίζει να επεκτείνει τις διαγνωστικές δυνατότητες του στυλό ώστε να περιλαμβάνει όλους τους συμπαγείς όγκους.

Η Eberlin είπε ότι το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή κλινικών δοκιμών για τη δοκιμή του στυλό κατά τη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων, διαδικασίες που αναμένεται να αρχίσουν εντός δύο μηνών.

Η χρήση ή όχι του MasSpec Pen πιθανότατα θα εξαρτηθεί από το αν η συσκευή πάρει την έγκριση του FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων).

Το κόστος είναι επίσης κάτι που απασχολεί τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Αν και το ίδιο το στυλό είναι αρκετά φθηνό για να κατασκευαστεί, τα νοσοκομεία θα χρειαστεί να κάνουν μια μεγάλη επένδυση για το φασματόμετρο μάζας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης βρίσκονται στο περιοδικό Science of Translational Medicine.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ