ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ερώτηση του Χρ. Κέλλα στους υπουργούς Μ. Βορίδη και Κ. Χατζηδάκη

Την άμεση προκήρυξη των Μέτρων για την Δάσωση και τα Γεωργοδασοκομικά συστήματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, ζητά από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κκ. Μάκη Βορίδη και Κωστή Χατζηδάκη, με σχετική ερώτηση, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας

κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός επισημαίνει πως  η προκήρυξη των Μέτρων θα δώσει νέα πνοή στην αγροτική παραγωγή, καθώς θα αντικατασταθούν ετήσιες καλλιέργειες με δυναμικές, ενώ ανοίγονται ορίζοντες για ένα καινούριο πολυλειτουργικό μοντέλο για τους Έλληνες αγρότες, που θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ανταγωνιστικότερων προϊόντων, με ταυτόχρονη συμβολή στη προστασία του περιβάλλοντος.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Με την ΚΥΑ 1940/29-6-2017 ΦΕΚ (Β΄2380) ορίζεται η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ως ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 και εκχωρούνται σε αυτήν οι δράσεις 8.1, 8.2, 8.3, 8.4, 8.6 και 12.2. για την Δάσωση και τα Γεωργοδασοκομικά συστήματα.

Στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014 – 2020, η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τις αρμοδιότητες να εισηγηθεί την έκδοση του απαιτούμενου θεσμικού πλαισίου για την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων και να εκδώσει  την σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος για κάθε Υπομέτρο – δράση αρμοδιότητάς της.

Διανύουμε, όμως, τον ένατο μήνα του 2019 και ακόμη δεν έχει γίνει καμία πρόσκληση.

Επειδή η Δράση 8.1 (Μέτρο Μ08) για τη “Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων”, δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους δικαιούχους να φυτέψουν και καρποφόρα δέντρα, την χρονική συγκυρία, μάλιστα, που πολλοί αγρότες θέλουν να μειώσουν ή να εγκαταλείψουν κάποιες μη συμφέρουσες ετήσιες καλλιέργειες και να τις αντικαταστήσουν με δενδρώδεις.

Επειδή η Δράση 8.2 (Μέτρο Μ08) για την “Ενίσχυση για γεωργοδασοκομικά συστήματα”, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στη χώρα μας, περιλαμβάνει και καρποφόρα δέντρα με ταυτόχρονη ετήσια καλλιέργεια στο ίδιο χωράφι,  ανοίγοντας ένα καινούριο πολυλειτουργικό μοντέλο για τους Έλληνες αγρότες, που θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ανταγωνιστικότερων προϊόντων, με ταυτόχρονη συμβολή στη προστασία του περιβάλλοντος.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε Κύριοι Υπουργοί:

Προτίθεστε να προχωρήσετε στην άμεση προκήρυξη των παραπάνω δράσεων;».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ