ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΜΕΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΥΤΥ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας υπέγραψε τη σύμβαση ανάθεσης της μελέτης, κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό έργο για την προστασία τους περιβάλλοντος

Στην υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης της μελέτης ωρίμανσης για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), καθώς και της επέκτασης του Χώρου Υγειονομική Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, προχώρησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Τα εν λόγω έργα θα κατασκευαστούν εντός του χώρου των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ ΠΕ Λάρισας, ως έργο πρώτης προτεραιότητας σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό, ενώ θα εξυπηρετεί όλη την ΠΕ Λάρισας. Η εν λόγω Μονάδα θα αλλάξει το τοπίο στη διαχείριση των απορριμμάτων και θα δώσει νέα ώθηση στη συλλογική προσπάθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την ολοκληρωμένη  διαχείριση και την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε τα εξής: «Είναι μια σημαντική μέρα σήμερα, καθώς μετά από συνεργασία με το ΦΟΣΔΑ, με το Δήμαρχο Αγιάς και Πρόεδρο του ΦΟΣΔΑ Αντώνη Γκουντάρα, με τις υπηρεσίες μας, φτάσαμε να υπογράψουμε μια σημαντική μελέτη για το περιβάλλον. Πρόκειται για την κατασκευή μιας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και τη δημιουργία μιας 5ης κυψέλης ΧΥΤΥ στο ΦΟΣΔΑ του ν. Λάρισας.

Με αυτό τον τρόπο υλοποιούμε δυναμικά τη στρατηγική της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την προστασία του περιβάλλοντος στη διαδικασία της διαλογής στην πηγή των απορριμμάτων, έχοντας μια διαδικασία ανακύκλωσης των απορριμμάτων. Αυξάνουμε τη χρονική διάρκεια λειτουργίας των ΧΥΤΥ αλλά ταυτόχρονα δημιουργούμε επιπλέον 200 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για δημόσιο έργο. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πιο πράσινη περιφέρεια στη χώρα, καθώς μέσα από το στρατηγικό μας σχεδιασμό δεν έχουμε αφήσει  κανένα ανεξέλεγκτο χώρο αποκομιδής απορριμμάτων. Έχουμε εξασφαλίσει τη διάρκεια λειτουργίας των ΧΥΤΑ που υπάρχουν σήμερα και δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας που έχουμε, το οποίο διαχέεται στην κοινωνία και στο περιβάλλον».

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αγιάς και Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ ν. Λάρισας Αντώνης Γκουντάρας τόνισε τα εξής:«Είναι σίγουρο ότι η μεθοδικότητα και η εργατικότητα πάντα οδηγούν στο αποτέλεσμα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα όπου ολοκλήρωσε τον περιφερειακό της σχεδιασμό, σε βάση του εθνικού σχεδιασμού. Έτσι, σήμερα, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράψουμε τη σύμβαση για τη μελέτη της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Είναι μια σημαντική στιγμή, καθώς σήμερα ξεκινάμε την ουσιαστική αναβάθμιση για το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων του νομού Λάρισας. Εισερχόμαστε σε μια άλλη διαδικασία όπου θα συμπεριλαμβάνει τη διαλογή στην πηγή, τα «πράσινα» σημεία και την κομποστοποίηση. Θεωρώ ότι θα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στον εθνικό στόχο. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους δήμους, το Δήμο της Λάρισας που μας βοήθησε τεχνικά, αλλά θελω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας γιατί χωρίς αυτούς τους ανθρώπους δεν ξέρω αν θα είχαμε φτάσει στο σημερινό αποτέλεσμα. Βέβαια θα ήθελα να ευχαριστήσω το Περιφερειακό Συμβούλιο και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό που υπογράψαμε από την αρχή μια προγραμματική σύμβαση συνεργασίας και μας στήριξε σε κάθε βήμα μας τεχνικά».

Αντικείμενο Μελέτης

Αντικείμενο της μελέτης είναι η κατασκευή και δημοπράτηση:

  • Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) που θα επεξεργάζεται 61.479 tn/έτος υπολειπόμενα σύμμεικτα ΑΣΑ από το σύνολο των Δήμων της ΠΕ Λάρισας και παράλληλα θα δέχεται 12.600 tn/έτος προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα με Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) από τους Δήμους: Λάρισας, Αγιάς, Τεμπών και Τυρνάβου.
  • Επέκτασης του ΧΥΤΥ ΠΕ Λάρισας (5η κυψέλη) έκτασης περί τα 40 στρ. και χωρητικότητας 000 m3, ώστε να δέχεται περί 35.000 tn ετησίως υπόλειμμα της ΜΕΑ. Στην παρούσα μελέτη θα μελετηθεί το υποκύτταρο 1 της 5ης κυψέλης, χωρητικότητας 300.000,00 m3.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Σύμφωνα με το τεύχος τεχνικών δεδομένων του έργου, η ΜΕΑ θα αποτελείται ουσιαστικά από τις παρακάτω βασικές υπομονάδες/ έργα:

  • Μονάδα μηχανικής διαλογής-επεξεργασίας απορριμμάτων.
  • Μονάδα βιολογικής επεξεργασίας οργανικών βιοαποβλήτων.
  • Μονάδα ραφιναρίας παραγόμενου κομπόστ.
  • Συνοδά έργα υποδομής.

Η ακριβής ωστόσο τεχνολογία επεξεργασίας θα προσδιοριστεί στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Μελέτης, μετά από συγκριτική αξιολόγηση των διαθέσιμων τεχνολογιών για τη διαχείριση των αποβλήτων σε συμφωνία με το ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας. 

Τα οφέλη

Τα οφέλη του έργου της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) είναι:

  • Θα μειώσει δραστικά τον όγκο και τις επιπτώσεις των προς διάθεση αποβλήτων
  • Θα συμβάλει στην υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού ( ΠΕΣΔΑ) για τη Θεσσαλία και επίτευξης των στόχων του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων ( ΕΣΔΑ) για την ανακύκλωση – ανάκτηση .
  • Θα αυξήσει τη διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ μέσω της μείωσης της απορριμματικής μάζας που οδηγείται προς ταφή
  • Θα οδηγήσει σε αξιοποίηση δευτερογενών υλικών (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί, compost, CLO κλπ.) με εξασφάλιση αυστηρών ποιοτικών προδιαγραφών
  • Θα δημιουργήσει άνω των 200 νέων θέσεων εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και 25ετούς λειτουργίας,  σύμφωνα με εμπειρία από αντίστοιχα έργα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ