ΝΕΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΒΑΖΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΒΙΟΨΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Βρετανοί επιστήμονες αναφέρουν ότι έχουν ξεκινήσει τις δοκιμές για μία αιματολογική εξέταση, πέραν αυτής που γίνεται για το προστατικό αντιγόνο (PSA), που αναζητά τα ζώντα καρκινικά κύτταρα καρκίνου του προστάτη στο αίμα (CTC) και τα αποτελέσματά της στις προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αποτελεσματικότητά του

φτάνει στο 90%. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα.

Το πρώτο ότι θα διαγιγνώσκονται ταχύτατα οι επιθετικές μορφές καρκίνου που χρήζουν άμεσης θεραπείας και το δεύτερο ότι τα περιστατικά που δεν έχουν επιθετικό καρκίνο, δεν θα εμπλέκονται στη διαδικασία της εκτομής του ανδρικού αδένα ή της λήψης βιοψίας. Σήμερα, δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη εξέταση που να δίνει ακριβή ή θετικά αποτελέσματα για την κατάσταση και την επικινδυνότητα του καρκίνου στον προστάτη.

Ομως αν υπήρχε μια αξιόπιστη εξέταση, δεν θα χρειαζόταν όλη αυτή η ταλαιπωρία. Και ακριβώς αυτό επιχειρούν εδώ και χρόνια να επιλύσουν οι ειδικοί και για πρώτη φορά φαίνεται να βρίσκονται αρκετά κοντά… Η εξέταση CTC ανιχνεύει στο αίμα τα καρκινικά κύτταρα που κυκλοφορούν και έχουν ξεφύγει από τον προστάτη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Queen Mary στο Λονδίνο, οι οποίοι και διεξάγουν τις μελέτες, αν συνδυάσουν την εξέταση με άλλες μη επεμβατικές τεχνικές, όπως είναι η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία, τότε θα μπορέσουμε με ακρίβεια να ξεχωρίσουν όσους έχουν ανάγκη άμεσης θεραπείας, από αυτούς που απλώς χρειάζονται παρακολούθηση. Σύμφωνα πάντα με τους Times, η εξέταση ίσως ενταχθεί στην καθημερινή κλινική πρακτική και στα δημόσια νοσοκομεία της Βρετανίας σε τρία χρόνια, ενώ ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να την εντάξει και πολύ νωρίτερα, κάτι που ενδεχομένως αποκαλύπτει ότι το τεστ θα είναι και αρκετά οικονομικό.

aftodioikisi.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ