«ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΚΟΤΣΟΧΕΡΟΥ

Το μήνυμα της σημερινής σύσκεψης του δημάρχου Λαρισαίων με βουλευτές του νομού οι οποίοι θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη 

Σύσκεψη με πρωτοβουλία του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη και παρουσία βουλευτών του νομού με θέμα τις εξελίξεις στο προσφυγικό πραγματοποιήθηκε το πρωί Σαββάτου στο Δημαρχείο, μετά και την έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα για αύξηση του αριθμού των φιλοξενούμενων

στη δομή του Κουτσοχέρου.

Η «κλειστή» για τα μέσα ενημέρωσης σύσκεψη χαρακτηρίστηκε από απουσίες βουλευτών, αφού η Στ. Μπίζιου (ΝΔ) με επιστολή της παρέπεμψε στις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων υπουργών πως δεν θα λειτουργήσει δομή στο Κυψελοχώρι σημειώνοντας παράλληλα πως η δομή του Κουτσόχερου δεν αντέχει άλλους πρόσφυγες, ο Β. Κόκκαλης (ΣΥΡΙΖΑ) δεν προσήλθε λόγω υποχρεώσεων εκτός Λάρισας επιλέγοντας να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Καλογιάννη, ενώ δεν εμφανίστηκε και ο Κ. Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης, που κοινοποίησε στον δήμαρχο σχετική ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή.

Αντίθετα ενημέρωσε για την καθυστερημένη άφιξή του ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Μ. Χαρακόπουλος, ενώ στο περιθώριο της σύσκεψης σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους οι παριστάμενοι αναφέρθηκαν στο ζήτημα, με το βουλευτή της ΝΔ Χρ. Κέλλα να μην κρύβει την ενόχλησή του για το περιεχόμενό της και τον βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλη να επιφυλάσσεται προκειμένου να τοποθετηθεί με την ολοκλήρωση της συζήτησης.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Δήμαρχος Λαρισαίων προχώρησε σε αναλυτική ενημέρωση προς τους συμμετέχοντες βουλευτές για την κατάσταση στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στο Κουτσόχερο. Η ενημέρωση αφορούσε στον αριθμό των προσφύγων, τη σύνθεσή τους και τα προβλήματα που παρατηρούνται στην λειτουργία της δομής, με το δήμαρχο να τονίζει πως τον τελευταίο χρόνο τα προβλήματα στο camp του Κουτσοχέρου αυξάνονται και οι αντοχές της τοπικής κοινωνίας έχουν εξαντληθεί.

Ακολούθησε αναλυτική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τους συμμετέχοντες να καταλήγουν στα εξής:

  1. Εκφράστηκε η κοινή θέση να μην υπάρξει επέκταση της Δομής Φιλοξενίας στο Κουτσόχερο και να μην αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων που φιλοξενούνται σ΄ αυτή.
  2. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, τονίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρξουν νέες δομές σε περιοχές της επικράτειας που μέχρι σήμερα δεν έχουν αναλάβει ευθύνες στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.
  3. Να επανεξεταστούν θεσμικά τα ζητήματα της καλής λειτουργίας του camp, η οποία έχει διαταραχθεί.
  4. Να επιδιωχθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα συνάντηση βουλευτών και δημάρχου Λαρισαίων με τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδη προκειμένου να υπάρξει επίσημη ενημέρωση.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ «ΚΑΡΦΙΑ» ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης επανέλαβε πως η Λάρισα έχει αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν στο προσφυγικό ζήτημα, καθώς και ότι η δομή του Κουτσοχέρου δεν αντέχει επιπλέον αριθμό προσφύγων, ενώ εμφανώς ενοχλημένος ο κ. Κέλλας στάθηκε στις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών αφήνοντας αιχμές για την πρωτοβουλία του δημάρχου.

«Το ’16 δεν πάρθηκε ανάλογη πρωτοβουλία, περιμένω να δω ποιο είναι το νόημα της σημερινής σύσκεψης», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη έκανε λόγο για μια σημαντική πρωτοβουλία του δημάρχου καλώντας την κυβέρνηση «να μας γνωρίσει επιτέλους το σχέδιό της για το προσφυγικό».

Τέλος αιχμηρή στις δηλώσεις εμφανίστηκε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά, τονίζοντας πως η πολιτική της ΝΔ «είναι “προληπτική” και επικεντρώνεται στην αστυνόμευση», καλώντας όλους σε συνειρμούς με φόντο το σημερινό εορτασμό της επετείου από τη μικρασιατική καταστροφή.

«Ας αναλογισθούν όλοι αυτοί που υποκριτικά θα κάνουν το σταυρό τους μετέχοντας στις εκδηλώσεις μνήμης μια τέτοια μέρα τι βιώνουν οι πρόσφυγες», υπογράμμισε η κ. Βαγενά.

Η ΣΤ. ΜΠΙΖΙΟΥ

Η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Στ. Μπίζιου σε επιστολή της προς τον δήμαρχο αναφέρει:

“Κύριε Δήμαρχε,

Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπορώ να παραστώ στην σημερινή σύσκεψη που έχετε συγκαλέσει, με τη συμμετοχή των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του νομού, για το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού, ενός ζητήματος κυρίαρχου πλέον σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη.

Δια της παρούσης όμως επιτρέψτε μου να τοποθετηθώ, δηλώνοντας εκ των προτέρων πως το μεταναστευτικό και οι επιπτώσεις του στην πόλη της Λάρισας είναι ένα θέμα που βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων, σε ότι αφορά την παρακολούθηση του, εκ μέρους μου.

Για το μείζον αυτό θέμα θεωρώ πως υπάρχουν κάποιες θέσεις στις οποίες μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι μας, ως βάση συζήτησης:

Το μεταναστευτικό, ως πρόβλημα, ξεπερνάει τα όρια της πόλης, του νομού, αλλά και της χώρας μας και εντάσσεται σε μια πανευρωπαϊκή στρατηγική, που θα πρέπει επιτέλους να το ιεραρχήσει και να το κατατάξει στα επείγοντα θέματα, για την εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων.

H Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί ένα τεράστιο hot spot φιλοξενίας και εγκατάστασης των προσφύγων, σηκώνοντας μόνη της ένα πανευρωπαϊκό βάρος.

Δεν μπορούμε ως χώρα να θεωρούμε a priori όλους τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά, ως άτομα που μπορούν να παραμείνουν στη χώρα μας, για όσο χρονικό διάστημα θέλουν, απολαμβάνοντας τα προνόμια της σχετικής νομοθεσίας. Οφείλουμε να προχωρήσουμε άμεσα στον διαχωρισμό εκείνο που προβλέπει η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί σε καμία περίπτωση το αίσχος της Μόριας και άλλων κέντρων υποδοχής τα οποία συχνά μετατρέπονται σε αποθήκες ψυχών και κολαστήρια, ειδικά για τα ασυνόδευτα ανήλικα, ένα κεφάλαιο του μεταναστευτικού το οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε ξεχωριστά.

Οφείλουμε όλοι μας να λάβουμε ως δεδομένο πως δεν γίνεται να φορτώνονται τη λύση ενός προβλήματος μόνο τα ελληνικά νησιά. Αυτό είναι ανέφικτο και αδιανόητο.

Δεν γίνεται να προχωρήσει ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός για την εξεύρεση μιας λύσης χωρίς την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας. Το μείζον αυτό ζήτημα, οφείλει να εξεταστεί τόσο από την πλευρά των προσφύγων, όσο και από την πλευρά των τοπικών κοινωνιών οι οποίες δέχονται στην καθημερινότητα τους ανθρώπους χωρίς καμία πολιτιστική αναφορά με τα ήθη και τα έθιμα των κοινωνιών αυτών, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό, ανυπέρβλητα προβλήματα στην καθημερινότητα τους.

Η Λάρισα έδειξε από την πρώτη στιγμή το κοινωνικό της πρόσωπο, φιλοξενώντας έναν σημαντικό αριθμό προσφύγων. Οφείλουμε να εξετάσουμε όμως πλέον σοβαρά, αν και κατά πόσο μπορούμε να υπερβούμε τον συγκεκριμένο αριθμό, χωρίς αυτό να δημιουργεί πρόβλημα στους ίδιους τους πρόσφυγες αλλά και στην τοπική κοινωνία.

Τέλος το θέμα του μεταναστευτικού δεν προσφέρεται για κανενός είδους πολιτική ή κομματική εκμετάλλευση, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων ή δημοτικής αρχής.

Κύριε Δήμαρχε,

Η ενημέρωση του κυβερνητικού υπουργού αρμόδιου για το μεταναστευτικό κ. Γιώργου Κουμουτσάκου στην από 12/9/2019 δήλωση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, βάζει τέλος σε κάθε σενάριο που κάνει λόγο για μεταφορά επιπλέον αριθμού μεταναστών στο νομό της Λάρισας.

Χαιρετίζω την απόφαση της κυβέρνησης καθώς αυτή κινείται στο δρόμο της λογικής.

Θα βρίσκομαι πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης όσον αφορά προβλήματα που χρειάζονται άμεσες και ουσιαστικές λύσεις.

Με εκτίμηση,

Στέλλα Ν. Μπίζιου”

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ