ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΕ Η «ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ» ΜΕ ΤΗΝ ΆΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ, ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Μια παράσταση τιμής στη μνήμη των ξεριζωμένων Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου, με τη ευγενική χορηγία της Άννας Βαγενά και τη συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων – Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Λάρισας, και του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας, δόθηκε σήμερα,

στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, με το κοινό να αποθεώνει τους συντελεστές της παράστασης.

Η “Αγγέλα Παπάζογλου”, είναι μία από τις σημαντικότερες παραστάσεις των τελευταίων χρόνων, που έχει παιχτεί σε σχεδόν όλες τις πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό (Βρυξέλλες, Νότια Ιταλία, Βελιγράδι, Γερμανία και Σουηδία).

Πρόκειται για μία παράσταση που αγαπήθηκε όσο λίγες παραστάσεις στον τόπο μας. Την ονόμασαν «μάθημα ιστορικής μνήμης», «παρακαταθήκη πατριωτισμού», «ρεσιτάλ γεμάτο Ελλάδα», «το γλωσσικά ωραιότερο, θεατρικά πιο πύρινο και εκπαιδευτικά πολυτιμότερο γεγονός στο θέατρο για πολλά χρόνια». Παραλλήλισαν τον λόγο της με εκείνον του Μακρυγιάννη.

Μέσα από τις μνήμες της σπουδαίας μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε στον γιο της Γιώργη Παπάζογλου, περνά η ιστορία της Σμύρνης, τότε που οι Έλληνες κυριαρχούσαν στη ζωή της, με τις μαγευτικές ομορφιές της. Στη συνέχεια, η Αγγέλα αφηγείται την καταστροφή, τον ξεριζωμό την εγκατάσταση των προσφύγων στην πατρίδα Ελλάδα, τις δυσκολίες που πέρασαν, τον αγώνα που έδωσαν για να προκόψουν και να ριζώσουν στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί τους το φως της Μικρασίας, τον πολιτισμό της και την ψυχή της.

Οι αφηγήσεις αυτές έγιναν μέσα από το στόμα, τον λόγο και την ψυχή της Άννας Βαγενά, που την ενσαρκώνει όλα αυτά τα χρόνια, κτήμα όλου του κόσμου, πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νέες γενιές.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Το ρόλο της Αγγέλας ερμηνεύει η Άννα Βαγενά.

Στο ρόλο της αναγνώστριας η Σταυρούλα Σδράλη

Επιλογή κειμένου, από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου «Ονείρατα της άκαυτης και της καμμένης Σμύρνης» και μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Λάμπρος Λιάβας – Άννα Βαγενά

Σκηνικά – κοστούμια : Μάριος Σπηλιόπουλος

Φωτισμοί: Γιάννης Καραγιάννης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ