ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΤΟΥ 2ου Δ.Σ. ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Το σχολείο είναι ο χώρος που είναι φτιαγμένος με όνειρα και προβληματισμούς, με σχεδιασμούς και ταλαντεύσεις, με προσδοκίες και απογοητεύσεις. Εδώ ο φαντασιακός κόσμος εξορθολογιζεται με τα συναισθήματα την κοινωνικοποίηση,  την συλλογικότητα. Αναζητά  τις ισορροπίες  ανάμεσα στο εγώ με το εμείς.
Το σχολείο πρέπει να δίνει στα παιδιά κατευθύνσεις, οράματα, ελπίδες. Πρέπει να είναι αφύπνιση συνειδήσεων και έμπνευση για κάτι καλύτερο.

Τα παιδιά μας είναι το μέλλον της κοινωνίας. Είναι καθήκον, επομένως, του σχολείου να βοηθάει τα  παιδιά να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον. Πρέπει να τους δίνετε η δυνατότητα να σκέφτονται και να εκφράζονται ελεύθερα. Πρέπει να βγάζει  τους περιορισμούς  από τη δημιουργικότητα και τη φαντασία.  Το παιδί χρειάζεται επομένως κλίμα που να προσφέρει ασφάλεια  και την δυνατότητα να καλλιεργήσει τις δεξιότητες του. Το σχολείο που είναι ανεκτικό, και δίνει αξία στην αναζήτηση και στον αιρετικό τρόπο σκέψης μπορεί να ενθαρρύνει μια δημιουργική στάση ζωής. Αντιθέτως, σε ένα ανταγωνιστικό σχολικό περιβάλλον, όπου το λάθος τιμωρείται σκληρά, η δημιουργική διάθεση, και όταν υπάρχει, καταπιέζεται.

Το σχολείο μας,  και το κάθε σχολείο   έχει την δική του προσωπικότητα,  την δική του εκπαιδευτική κουλτούρα, μοναδική  και ξεχωριστή. Η πραγματική δύναμη του σχολείου είναι η αγωγή, η αποδοχή της ιδιαιτερότητας, κάθε παιδιού, και ο σεβασμός στον  ξεχωριστό, ανεπανάληπτο κόσμο 0κάθε παιδιού.
Οι ισορροπίες είναι πάντα ασταθείς. Η διαπαιδαγώγηση είναι ανθρώπινη σχέση  και στηρίζεται στις αξίες της αγωγής.

«Κάθε φορά που μπαίνω στη τάξη είναι σα να μπαίνω πρώτη φορά», είπε ένας εκπαιδευτικός  μας με  πολλά χρόνια υπηρεσίας. Τι πιο σοφή κουβέντα για την εικόνα του σχολείου;

Τι είναι  τελικά το σχολείο; Είναι στιγμές, οι πάντα πρωτόγνωρες στιγμές, είναι ό,τι έχει συμβεί, ό,τι συμβαίνει και ό,τι θα συμβεί στο χρόνο τον άπαντα. Είναι είναι ένας  δρόμος που το πρώτιστο που προσπαθεί (ή που οφείλει) να σου μάθει είναι πώς να φτιάχνεις το δικό σου δρόμο, να αφήνει τις δικές σου πατημασιές , ένα δρόμο ζωής, δρόμο  με αξίες…

Χρειάζεται, επομένως, κλίμα που να προσφέρει ασφάλεια, που να μην φέρνει ως εφιάλτη τον κίνδυνο της αποτυχίας. Κάτω από τέτοιες συνθήκες τα πλεονεκτήματα ανθούν αυτόματα. Οι μαθητές αρχίζουν να πιστεύουν ότι μπορούν «να τα καταφέρουν», αποκτούν αυτοπεποίθηση, μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν και κυρίως, αγαπούν τη μάθηση. Ο Αϊνστάιν σε μια συζήτηση για την εκπαίδευση είχε πει «…η αγάπη είναι καλύτερος δάσκαλος από το καθήκον …».

Και στο σχολείο μας  καμαρώνουμε για πολλά πράγματα:

για το πολύ καλό οικογενειακό  του κλίμα. Από τις σχέσεις γονιών – εκπαιδευτικών – μαθητών. Με τους τελευταίους να βρίσκονται συνεχώς στο χώρο του σχολείου και πέρα του ωραρίου . Υπάρχουν γονείς που αν και τα παιδιά τους έφυγαν από το δημοτικό εξακολουθούν και δίνουν την βοήθειά τους όποτε χρειαστεί.  Στόχος μας είναι οι γονείς των αποφοίτων μαθητών αλλά και οι απόφοιτοι  μας να είναι δίπλα στο σχολείο. Να κρατήσουμε αυτό το δεσμό και με τις δεξιότητες και τις ικανότητες που έχουν καλλιεργήσει από τα σχολικά τους χρόνια να προσφέρουν στον κοινωνικό τους περίγυρο.

Καμαρώνουμε για το παλιό του κτίριο, το πέτρινο κτίριο,  που μετά την αναπαλαίωση που υλοποιήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή  είναι ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία του χώρου  και δηλώνει τη συνέχεια του σχολείου από το παρελθόν στο σήμερα  και το αύριο. Προσπαθούμε να το αναδείξουμε και να το κάνουμε όσο πιο λειτουργικό γίνεται. Ξεκινήσαμε την διακόσμηση των τάξεων με σκοπό όχι μόνο την καλαισθησία αλλά  και την αξιοποίησή τους εκπαιδευτικά και εικαστικά. Παράλληλα βελτιώθηκαν οι υποδομές εξοπλίζοντας τις τάξεις με βιντεοπροβολείς και υπολογιστές έτσι ώστε να  παρέχουμε τα μέγιστα  εκπαιδευτικά οφέλη για τους μαθητές.

Είμαστε επίσης  περήφανοι για τον περιβάλλοντα αύλειο χώρο  όπου το πράσινο κυριαρχεί χάρη στις προσπάθειες όλων αλλά ιδιαίτερα τις άοκνες προσπάθειες του δασκάλου Γιάννη Νταβαρούκα. Αποτελεί  όαση δροσιάς και παιχνιδιού για τους μαθητές μας αλλά και συνεχή πονοκέφαλο για το δήμο που προσπαθεί να τον κρατήσει σε καλή κατάσταση. Την φετινή χρονιά θα  βάψουμε το χώρο των γηπέδων, απαραίτητο τόσο για την λειτουργία του σχολείου όσο και γιατί αποτελεί πόλος έλξης και χώρος παιχνιδιού πολλών παιδιών τις απογευματινές ώρες αποτελώντας ουσιαστικά ένα σχολείο ανοιχτό όλες τις ώρες. Ο εθελοντισμός και η συμμετοχή όλων μας  ενθαρρύνει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι δράσεις του σχολείου , οι οποίες ήταν πολλές, έμειναν στα όρια του σχολείου και της τοπικής κοινωνίας. Τα τελευταία χρόνια επιχειρούμε  βήμα – βήμα το σχολείο να είναι πιο ανοιχτό , ένα σχολείο που επιδιώκει και καλλιεργεί  την συνεργασία  και τις κοινές δράσεις με άλλα σχολεία εντός και εκτός Ελλάδας. Ένα  σχολείο που δε θα σταθεί μόνο στο αυστηρό γνωστικό κομμάτι του αλλά θα ανοίξει τις πόρτες του σε δράσεις που έχουν σκοπό να φέρουν τους μαθητές κοντά σε μορφές τέχνης, δημιουργίας, υγιεινού και ισορροπημένου τρόπου διατροφής , άθλησης και καινοτομίας.

Το πρόγραμμα etwinning «Its time to meet our friends»   από την κα. Αμαλία, την κα. Δέσποινα και την κα. Ξανθή ήταν το πρώτο βήμα για συνεργασία με άλλα σχολεία στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ακολουθεί την φετινή χρονιά  ένα πρόγραμμα Erasmus KA1, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα  επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε θέματα διαχείρισης τάξης, παρακολούθηση  καλών πρακτικών σε σχολεία του εξωτερικού, ενημέρωση σε θέματα προγραμματισμού.

Δημιουργήσαμε ομάδες.

Η ομάδα ρομποτικής  «Robosprinklers» με την καθοδήγηση της κα. Ξανθής Κόκκινου  πέτυχε  εξαιρετικές διακρίσεις. Πρωτιά σε περιφερειακό επίπεδο και 5η θέση σε πανελλαδικό.

Για την φετινή χρονιά έχουμε ως στόχο να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια  με τον απαραίτητο εξοπλισμό και  οι μαθητές

να αναπτύξουν δεξιότητες αντιμετώπισης προβλημάτων.

– να εργάζονται ως ομάδα και να παίρνουν αποφάσεις.

-την ενίσχυση γνώσεων σε προγραμματισμό, φυσικές επιστήμες, τεχνολογία και άλλες θετικές επιστήμες.

-να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ρομποτικά μοντέλα με lego

-να παρουσιάσουν και να υποστηρίξουν τη λύση

-να πάρουν μέρος σε περιφερειακούς εκπαιδευτικούς τεχνολογικούς διαγωνισμούς.

Η διατροφή και ειδικά το πρωινό παιζουν μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη των μικρών μαθητών αλλά και στις σχολικές επιδόσεις σύμφωνα με τις τρέχουσες επιστημονικές μελέτες. Έτσι λοιπόν έχουμε καθιερώσει το πρωινό στο σχολείο.  Μια δράση που πραγματοποιείται 2 με 3 φορές το χρόνο σε επίπεδο σχολείου και άλλες τόσες φορές κατά τάξη. Για την πραγμάτωση της συνεργάζονται αρμονικά  δάσκαλοι, γονείς, παλιοί γονείς,  μαθητές και επαγγελματίες από το χώρο της εστίασης και της διατροφής που είτε προσφέρουν τα προϊόντα τους είτε έρχονται στο σχολείο και  ετοιμάζουν τις παρασκευές τους. Μια δράση που εκτός των άλλων δημιουργεί κλίμα οικειότητας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των εμπλεκομένων. Για την φετινή χρονιά έχουμε ως στόχο να κάνουμε το υγιεινό πρωινό καθημερινή συνήθεια δικιά μας.

Δεν φτάνει μόνο η σωστή διατροφή , τον μαθητή τον βοηθά και η σωστή άθληση. Από την περσινή χρονιά προχωρήσαμε στη δημιουργία εκπαιδευτικών ομίλων με την ευγενική συνδρομή επαγγελματιών και ερασιτεχνών  που εθελοντικά μοιράστηκαν  τις γνώσεις τους , το μεράκι τους με τους μαθητές μας, σε μια προσπάθεια για ένα ανοιχτό σχολείο, σημείο αναφοράς  και δημιουργίας για τον τόπο.

Σκοπός του αθλητικού ομίλου «Τρέχουμε παρέα και περνάμε ωραία» που είναι και  ο  πολυπληθέστερος όμιλος του σχολείου  με την καθοδήγηση του κ. Χρυσόστομου Γιαννούλα έχει ως σκοπό να έρθουν οι μαθητές κοντά σε μια μορφή άθλησης που  διατηρεί και βελτιώνει την υγεία και είναι κατάλληλη για όλους. Είναι η πιο απλή μορφή άσκησης και σε συνδυασμό  με μια όμορφη διαδρομή  τα οφέλη της φυσικής κατάστασης είναι αδιαμφισβήτητα.

  • Δεν έχουμε σκοπό να κάνουμε πρωταθλητισμό

έχουμε  στόχο

την  ανάπτυξη αθλητικής παιδείας,

Την καλλιέργεια φίλαθλου πνεύματος.

Την βελτίωση της φυσικής κατάστασης,

Την βελτίωση των διατροφικών συνηθειών.

Την  αγάπη για την φύση ,

Την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης.

Την ανάπτυξη συνεργασίας  και φιλίας,

τις κοινές προπονήσεις και εξορμήσεις στη φύση.

 «Με ένα κλικ»  είναι ο όμιλος φωτογραφίας  με εκπαιδευτή έναν παλιό μαθητή του σχολείου και επαγγελματία φωτογράφο τον κ. Θάνο Λάκη.

Σκοπός του ομίλου είναι να εισάγει τους μαθητές μας  σε βασικές γνώσεις φωτογραφίας. Την χρονιά που μας πέρασε οι μαθητές έμαθαν με ευχάριστο τρόπο τη χρήση της φωτογραφικής μηχανής και γνώρισαν φωτογραφικές τεχνικές.

Για την φετινή χρονιά έχουμε ως στόχο:

  • να έρθουν σε επαφή με διάφορα είδη φωτογραφίας.
  • να δουν το περιβάλλον γύρω τους μέσα από το φωτογραφικό φακό
  • να καλλιεργήσουν την αισθητική και την φωτογραφική αντίληψη.
  • να παρουσιάσουν το δικό τους φωτογραφικό υλικό στο κοινό (συμμαθητές, γονείς, τοπική κοινωνία)

Ο όμιλος «Το βιβλίο από έξω κι από μέσα» είναι ένα βιωματικό πρόγραμμα γνωριμίας των μαθητών με την τέχνη της Βιβλιοδεσίας.  Τα εργαστήρια γίνονται  από την κα. Καλλιρρόη Δημοπούλου και βοηθό τον κ. Σωτήρη Μπλάνα.

Ως  στόχο έχει να ενισχυθεί:

  • ο σεβασμός και η αγάπη των μαθητών για το βιβλίο,
  • η δημιουργικότητά τους, ·η αισθητική τους αγωγή,
  • η κατανόησή τους για επαγγέλματα πιο σπάνια, όπως αυτό του βιβλιοδέτη και η αντίληψή τους για τη σύνθετη διαδικασία παραγωγής ενός προϊόντος.

Στόχος μας  επίσης είναι να διερευνήσουμε  τη δυνατότητα και προοπτική σύνδεσης του εργαστηρίου Βιβλιοδεσίας με δράσεις Φιλαναγνωσίας ή/και Δημιουργικής Γραφής.

Από την φετινή χρονιά το σχολείο έχει ενταχθεί στο δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών. Δημιουργήσαμε έναν καλαίσθητο χώρο   ο οποίος θα εξοπλιστεί με υπολογιστή, και βιντεοπροβολέα με σκοπό  να  ενισχύσουμε την φιλαναγνωσία των μαθητών αλλά και των μεγαλύτερων. Δίνουμε έμφαση στην καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων όπως π.χ. η δημιουργικότητα, η κριτική και συνθετική σκέψη και η ομαδική δουλειά, Φιλοδοξούμε ο χώρος αυτός  να αποτελέσει σημείο αναφοράς  του σχολείου μας.

Αγαπητοί γονείς ,  όλοι μαζί ας προσπαθήσουμε για ένα σχολείο που να αποτελεί πηγή δημιουργίας και έμπνευσης για τα παιδιά μας.

Ευχόμαστε ολόψυχα μια καλή και δημιουργική χρονιά.

Οι δάσκαλοι του σχολείου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ