Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λάρισας «ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΥΜΑΣ »επισκέφτηκε την Δ/ντρια Π.Ε.Λάρισας κ. Σοφία Παπαδοπούλου και συζήτησε για τα προβλήματα στην εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στο Δήμο Λαρισαίων.
Η διευθύντρια ενημέρωσε το Δ.Σ. για τις ενέργειες που έγιναν για την ένταξη όλων των προνηπίων στα Δημόσια Νηπιαγωγεία.
Σε ανακοίνωση του συλλόγου μετά τη συνάντηση αναφέρονται τα εξής:
“Θεωρούμε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα (χρηματοδότηση για εκμίσθωση αιθουσών, αγορά οικοπέδων, ανέγερση κτιρίων, επιτάχυνση των διαδικασιών…) ώστε να αποδείξει έμπρακτα τη βούλησή της για πλήρη εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.
Αποτελούν τεράστιο πρόβλημα οι εξαιρετικά βραδείς ρυθμοί με τους οποίους λειτουργεί η ΚΤ.ΥΠ. κάτι που καθιστά επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας, σε αντικατάστασή της, ενός δημόσιου φορέα που θα είναι υπεύθυνος για τη σχολική στέγη ο οποίος θα έχει όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων (σχεδιασμό – υλοποίηση – ανέγερση σχολικών κτηρίων)και θα χρηματοδοτείται αποτελεσματικά (απόφαση 88ης Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε.)
Παράλληλα μεγάλη ευθύνη φέρει και ο Δήμος Λαρισαίων για τα προβλήματα που παρουσιάζονται με την έναρξη εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στα νηπιαγωγεία του Δήμου Λαρισαίων. Δε στήριξε έμπρακτα το νέο θεσμό.
Είναι γεγονός ότι ο αγώνας για την άμεση εφαρμογή της σε όλη τη χώρα συνάντησε απέναντί του την λυσσαλέα αντίδραση . Χρησιμοποίησαν παντελώς αβάσιμα επιχειρήματα για, την υποτιθέμενη, συρρίκνωση των παιδικών σταθμών και απώλεια θέσεων εργασίας που διαψεύστηκαν πανηγυρικά πολύ γρήγορα από την πραγματικότητα των στοιχείων που ανακοίνωσε η ΕΕΤΑΑ και περιγράφει ότι χιλιάδες παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στους Δημοτικούς παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς επομένως όχι μόνο συρρίκνωση δεν υφίστανται οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί αλλά αντίθετα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ακόμη περισσότερους.
Η αναγκαιότητα της ένταξης των παιδιών 4 ετών στο δημόσιο νηπιαγωγείο προκύπτει κι από το γεγονός ότι θα μειώσει τις όποιες ανισότητες στην εκπαίδευση των προνηπίων και θα εξασφαλίσει την ομαλή μετάβασή τους στο Δημοτικό Σχολείο.
Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση στην ηλικία αυτή, συμβάλλει καθοριστικά στην εκπαιδευτική πορεία των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κάτι που οφείλει η πολιτεία να το λάβει σοβαρά υπόψη της. Στα Δημόσια Νηπιαγωγεία παρέχεται αντισταθμιστική αγωγή, υπάρχουν δομές (Ειδικά νηπιαγωγεία, Τμήματα Ένταξης και Παράλληλης στήριξης κ.ά.) για υποστήριξη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες”.