ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Αυτή η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ενθαρρύνει τις κωμοπόλεις και τις πόλεις να εισαγάγουν και να προωθήσουν μέτρα βιώσιμων μεταφορών και να καλέσουν τους πολίτες να δοκιμάσουν εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς,

αντί της χρήσης του αυτοκινήτου.

Ο Δήμος Ελασσόνας συμμετέχει στα πλαίσια της «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2019» με τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

  • ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ – Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 . Ώρες: 10.00 – 15.00 . Κλείνουμε το κέντρο της πόλης για τα αυτοκίνητα . Συγκεκριμένα:
  • Δρόμος 6ης Οκτωβρίου μπροστά από την Μητρόπολη Ελασσόνας στη διασταύρωση με 1ης Μεραρχίας.
  • Δρόμος 6ης Οκτωβρίου μπροστά από την Δημοτική Βιβλιοθήκη στη διασταύρωση με Κων/νου Οικονόμου.
  • Δρόμος Μητροπολίτη Ιακώβου (παραποτάμια οδός) στη διασταύρωση με Χρ. Βλαχοδήμου (άνοδος για κεντρική πλατεία).
  • Δρόμος Κων. Οικονόμου διασταύρωση με 25ης Μαρτίου για εκτροπή των οχημάτων στην κατεύθυνση προς Κοζάνη.

Η κυκλοφορία από Λάρισα για Κοζάνη προτείνεται να εκτρέπεται από  τη διασταύρωση Κων. Οικονόμου με 25ης Μαρτίου μέσω της 25ης Μαρτίου και από Κοζάνη προς Λάρισα μέσω της Μητροπολίτου Ιακώβου. Επίσης εναλλακτικές οδοί για τους πολίτες της πόλης προτείνονται οι : 1ης Μεραρχίας, Ξάνθου, Ευζώνων, Βουλγαροκτόνου, Χρ. Περραιβού.

  • ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΙΝΙ ΒΟΛΕΪ – Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019. Ώρες 10.30 – 13.30.

Για Αγόρια και κορίτσια Δημοτικού διοργανώνουμε Τουρνουά Μίνι Volley σε συνεργασία με τον Γυμναστικό Σύλλογο Ένωση Ελασσόνας. Στο τουρνουά μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά της πόλης μας που αγαπούν το άθλημα του Volley και όσα θέλουν να γνωρίσουν το όμορφο αυτό ομαδικό άθλημα. Η εκδήλωση έχει ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα και τη χαρά της συμμετοχής στα παιδιά και στην ανάδειξη του ταλέντου τους μέσα από αυτή τη διοργάνωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει δύο φιλόδοξους στόχους για την αστική κινητικότητα:

  • ” τη σταδιακή κατάργηση των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν συμβατικά καύσιμα στις πόλεις μέχρι το 2050 ”
  • την πορεία προς την αστική εφοδιαστική αλυσίδα με μηδενικές εκπομπές στα μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι το 2030.

Η Ευρωπαία Επίτροπος για τις μεταφορές, Violeta Bulc, εστιάζει σε τέσσερις τομείς προτεραιότητας: καινοτομία, ψηφιοποίηση, απεξάρτηση από τον άνθρακα και άνθρωποι.

Από την υιοθέτησή της το 2002, ο αντίκτυπος της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ αυξάνεται σταθερά, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2018, η εκστρατεία έσπασε το ρεκόρ συμμετοχών της: 2.792 κωμοπόλεις και πόλεις από 54 χώρες διοργάνωσαν δραστηριότητες κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.

Περισσότερες από τις μισές συμμετέχουσες κωμοπόλεις και πόλεις υλοποίησαν μόνιμα μέτρα, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 8.848 και εστιάζουν πρωτίστως στη διαχείριση της κινητικότητας, την προσβασιμότητα και τις νέες ή βελτιωμένες υποδομές ποδηλάτου.

Η εβδομάδα κορυφώνεται κατά την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, όπου οι συμμετέχουσες κωμοπόλεις και πόλεις διαθέτουν μία ή περισσότερες περιοχές αποκλειστικά για πεζούς, ποδηλάτες και δημόσια μέσα μεταφοράς για μία ολόκληρη ημέρα. Το 2018, 1.153 κωμοπόλεις και πόλεις γιόρτασαν την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο.

Η πρόσκληση για δράση της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ το 2019 είναι: Ας περπατήσουμε όλοι μαζί! Αυτή φέρνει στο προσκήνιο το φετινό θέμα “Ασφαλές περπάτημα & ποδηλασία” και αναδεικνύει σαφώς έναν τρόπο μεταφοράς που πολύ συχνά υποτιμάται: το περπάτημα.

Μαζί, το περπάτημα και η ποδηλασία αποτελούν τους ενεργητικούς τρόπους μετακίνησης. Οι τρόποι αυτοί είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον των κωμοπόλεων και των πόλεών μας σε ολόκληρη την Ευρώπη.  Πριν 50 χρόνια, περπατούσες ή χρησιμοποιούσες ποδήλατο μόνο αν δεν μπορούσες να έχεις αυτοκίνητο.  Τώρα, οι πόλεις της Ευρώπης δεν μπορούν πλέον να αντέξουν την υπερεξάρτησή μας από το αυτοκίνητο.  ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να το αντέξουμε.

Η εκστρατεία της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ για το 2019 προτρέπει τους ανθρώπους να επιλέξουν τους ενεργητικούς τρόπους μετακίνησης  ή να συνδυάσουν περπάτημα και ποδηλασία με τις δημόσιες συγκοινωνίες. Εκτός από την ευελιξία, το περπάτημα και η ποδηλασία προσφέρουν  και πολλά άλλα οφέλη, όπως είναι η κοινωνική και οικονομική προσβασιμότητα, η αξιοπιστία, οι μηδενικές εκπομπές ρύπων και ο θετικός αντίκτυπος στην υγεία. Πάνω απ’ όλα, όμως, οι πόλεις στις οποίες κυριαρχεί η ενεργητική κινητικότητα αλλάζουν προς το καλύτερο.

Για να εξασφαλίσετε όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, το περπάτημα και η ποδηλασία πρέπει ΝΑ ΕΙΝΑΙ ασφαλή και ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ασφαλή στο κοινό. Οι τοπικές αρχές θα πρέπει να παρέχουν οδικές υποδομές που να μην καθιστούν πια τους πεζούς και τους ποδηλάτες “ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου”, ώστε αυτοί να μπορούν να κινούνται απρόσκοπτα και να αισθάνονται ασφαλείς μέσα στις πόλεις. Περισσότεροι άνθρωποι θα επιλέξουν να περπατήσουν ή να ποδηλατήσουν εάν στο οδικό δίκτυο εξασφαλίζεται επαρκές χώρος  για τους πεζούς και τους ποδηλάτες. Καθώς οι δρόμοι γίνονται ασφαλέστεροι για περπάτημα και ποδηλασία, οι πόλεις γίνονται περισσότερο δεκτικές για τους πολίτες με πολύ περισσότερο δημόσιο χώρο προσβάσιμο για όλους, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών και των γονέων τους, των ηλικιωμένων, των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα και των ατόμων με αποσκευές.

Η επένδυση σε ασφαλείς και άνετες υποδομές για ενεργητικούς τρόπους μετακίνησης δεν αποτελεί μόνο μια επένδυση για όσους αυτοπροσδιορίζονται ως πεζοί ή ποδηλάτες: είναι μια επένδυση για όλους. Οι άνθρωποι κινούνται πεζοί όταν περπατούν προς την στάση του λεωφορείου, το σιδηροδρομικό σταθμό ή τον χώρο στάθμευσης τους, όταν πάνε για μια βόλτα με τους φίλους και την οικογένειά τους, όταν επισκέπτονται μια νέα πόλη ή απλά όταν διασχίζουν το δρόμο για να ψωνίσουν ή να επισκεφθούν έναν γείτονα. Οι ασφαλείς και προσβάσιμες υποδομές αποτελούν επένδυση για το σύνολο της κοινωνίας.

Και ας μην ξεχνάμε: Είμαστε ΟΛΟΙ υπεύθυνοι για τη διασφάλιση του σεβασμού και της ασφάλειας του συνόλου των χρηστών του οδικού δικτύου.

Το 2019, ας περπατήσουμε όλοι μαζί!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ