ΈΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ. ΟΡΚΙΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΟ  ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ. ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ

Ανακοίνωση της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Λάρισας με αφορμή τη σύσκεψη δημάρχου Λαρισαίων και βουλευτών για το προσφυγικό

Από τα μέσα ενημέρωσης πληροφορηθήκαμε για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες με πρωτοβουλία του  Δήμαρχου Λαρισαίων με τους βουλευτές του Νομού, για την κατάσταση στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στο Κουτσόχερο.

Η ενημέρωση αφορούσε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ,  στον αριθμό των προσφύγων, τη σύνθεσή τους και τα προβλήματα που παρατηρούνται στην λειτουργία της δομής, με το δήμαρχο να τονίζει πως τον τελευταίο χρόνο τα προβλήματα στο camp αυξάνονται και οι αντοχές της τοπικής κοινωνίας έχουν εξαντληθεί.

Η διατύπωση περί «εξάντλησης αντοχών της τοπικής κοινωνίας»  μας προκαλεί να τοποθετηθούμε.

Η επίκληση των αντοχών της τοπικής κοινωνίας, που περιλαμβάνει και εμάς, δεν μπορεί να γίνεται κατ΄αρχήν ερήμην  της.

Επίσης αν το επίδικο είναι οι αντοχές της τοπικής κοινωνίας, ας αναζητηθούν αλλού τα αίτια και όχι στο προσφυγικό.

Γιατί είναι πολύ διαφορετικό το θέμα μιας συζήτησης να βάζει στο επίκεντρο τους όρους ζωής και τα δικαιώματα των προσφύγων και είναι διαφορετικό αυτή να προκαλείται από την αντίδραση στην έλευση προσφύγων, με τη λογική «εδώ δεν χωράνε, ας πάνε αλλού», όπως έγινε και πριν μερικούς μήνες σε αντίστοιχη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου του Δήμου Τεμπών για το Κυψελοχώρι.

Με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια εικόνα ότι οι πρόσφυγες είναι παντού ανεπιθύμητοι, η οποία μπορεί να υποδαυλίσει ρατσιστικά αντανακλαστικά και να θρέψει την μισαλλοδοξία

Εμείς προφανώς καταγγέλλουμε τον εγκλεισμό ανθρώπων σε στρατόπεδα, που από «έκτακτη ανάγκη» έχει μετατραπεί σε κανονικότητα,  ακόμη και αν πληρούνται στοιχειώδεις όροι διαβίωσης, με γνώμονα τα δικαιώματα των προσφύγων .

Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι τα νησιά του Αιγαίου έχουν μετατραπεί σε φυλακές, όπου τα δικαιώματα των προσφύγων τίθενται σε αναστολή, το δικαίωμα στο άσυλο έχει ουσιαστικά καταργηθεί και οι  μαζικές απελάσεις ανθρώπων που δικαιούνται προστασία είναι καθημερινές. Δεν θέλουμε στρατόπεδα εγκλεισμού, που ξεφυτρώνουν παντού και σε  άθλιες συνθήκες, ουσιαστικά τόποι εκτοπισμού και αποκλεισμού, που καθιστούν τους πρόσφυγες “αόρατους”.

Είναι αυτονόητο πως η γκετοποίηση και ο αποκλεισμός αποτελούν πρόσφορο έδαφος για δημιουργία προβλημάτων στην ομαλή συμβίωση των ανθρώπων και στην εμφάνιση παραβατικών συμπεριφορών.

Η απουσία πολιτικών ένταξης των προσφύγων στη τοπική κοινωνία ή η διακοπή των προγραμμάτων ένταξης, όπως το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, θα μεγεθύνει τα προβλήματα και δεν θα τα λύσει.

Αλλά αυτά αποτελούν μια άλλη ατζέντα

Αν η Δημοτική αρχή θέλει να δει το πρόβλημα και τη λύση του, μένει να το αποδείξει,  διεκδικώντας:

  • να κλείσουν τώρα όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και όχι μόνο αυτά που είναι στη γειτονιά μας
  • να δημιουργηθούν ανοιχτές δομές φιλοξενίας
  • να μη  διακοπεί το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ
  • σύνορα ανοιχτά και ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων
  • την κατάργηση της απάνθρωπης , όπως την χαρακτήρισε και  η ίδια η Διεθνής Αμνηστία, συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας

Παλεύοντας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που ξεριζώνουν τους ανθρώπους από τον τόπο τους.

Ανοίγοντας τις αγκαλιές και  δείχνοντας  έμπρακτη αλληλεγγύη, στους κατατρεγμένους ανθρώπους από όπου και αν έρχονται.

«Ένα παιδί μεγαλώνει. Ορκιστείτε να έχει το παιδί το ψωμί και το  βιβλίο του. Να μάθει να γράφει σ’ αγαπώ…»

Για να υπάρχει ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ