«Ο ΚΑΛΟΣ, Ο ΚΑΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΣΧΗΜΟΣ» ΣΤΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Νέα αξιόλογη πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος που σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, τη στήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας Ρώμης και την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας Αθηνών, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού

του Δήμου Λαρισαίων, διοργανώνουν την προβολή του επικού κινηματογραφικού έργου «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος», στην υπόγεια Ρωμαϊκή Δεξαμενή του Διοκλητιανού, στην οδό Μανωλάκη στη Λάρισα, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου και Σάββατο 5 Οκτωβρίου στις 20:30.

«Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος (ιταλικά: il buono, il brutto e il cattivo) είναι ένα ευρωπαϊκό γουέστερν παραγωγής 1966, σκηνοθετημένο από τον Σέρτζιο Λεόνε, με πρωταγωνιστές τον Κλιντ Ίστγουντ, τον Λι Βαν Κλιφ και τον Ιλάι Γουάλας στους αντίστοιχους ρόλους.

Το σενάριο γράφτηκε από τους Έιτζ και Σκαρπέλι, Λουτσιάνο Βιντσεντζόνι και τον Λεόνε, βασισμένο σε ιστορία του Βιντσεντσόνι και του Λεόνε. Ο υπεύθυνος φωτογραφίας Τονίνο Ντέλι Κόλι ήταν υπεύθυνος για τη widescreen προοπτική της εικόνας και ο Ένιο Μορικόνε συνέθεσε τη διάσημη μουσική της ταινίας.

Είναι η τρίτη ταινία της Τριλογίας των Δολαρίων, μετά το Για Μια Χούφτα Δολάρια (1964) και το Μονομαχία Στο Ελ Πάσο (1965).

Το σενάριο περιστρέφεται γύρω από τρεις τυχοδιώκτες πιστολέρο που αναζητούν ένα σεντούκι χρυσού της Συνομοσπονδίας, μέσα στο χάος της βίας των μαχών του εμφυλίου πολέμου και τα στρατόπεδα αιχμαλώτων.

Η ταινία ήταν μία συμπαραγωγή κινηματογραφικών εταιρειών από τη Δυτική Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα δύο εξαίρετα μουσικά θέματα της ταινίας, των τίτλων και το «Έκσταση χρυσού» από τη σκηνή της μονομαχίας στο νεκροταφείο, θα αποδοθούν ζωντανά από υψίφωνο στην δεξαμενή, ενώ η ταινία, που συγκαταλέγεται στις 10 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, προβάλλεται για πρώτη φορά παγκοσμίως μετά από 53 ολόκληρα χρόνια σε αρχαιολογικό χώρο και στην προβολή της προσκλήθηκε να παραστεί ο Ιταλός πρέσβης στη χώρα μας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου της δεξαμενής και των περιορισμένων θέσεων, όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την προβολή, πρέπει να προμηθευτούν δωρεάν προσκλήσεις από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού (Μύλος του Παππά, κεντρικό κτήριο, ισόγειο, καθημερινά από 10:00-13:00, τηλέφωνο 2410 614449) και από τον Σύλλογο Ennio Morricone από 18:00-21:00 (τηλέφωνο 6943812013).

Οι προσκλήσεις θα διατεθούν από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι εξαντλήσεώς τους και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ