Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ ΟΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΕΜΠΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Μέτρα για τη στήριξη των αμυγδαλοπαραγωγών στους δήμους Τεμπών και Ελασσόνας από τον παγετό της περασμένης άνοιξης, ζητά ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, σε ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη.

Στην ερώτηση του, ο πρώην υφυπουργός υπενθυμίζει ότι «στα τέλη Μαρτίου 2019 παρατηρήθηκε έντονη ακαρπία στην καλλιέργεια αμυγδαλιάς σε χωριά των Δήμων Τεμπών και Ελασσόνας. Κατόπιν ενεργειών των παραγωγών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στις 23 Απριλίου 2019 στο ΥΠΑΑΤ παρουσία του Υφυπουργού ΥΠΑΑΤ Βασιλείου Κόκκαλη, στελεχών του Υπουργείου, στελεχών του ΕΛΓΑ και εκπροσώπων Παραγωγών της Λάρισας και Μαγνησίας.

Κατόπιν πραγματοποιήθηκε στο Μακρυχώρι σύσκεψη στις 3 Μαΐου  2019 παρουσία του Υφυπουργού ΥΠΑΑΤ Βασιλείου Κόκκαλη, και του Προέδρου ΕΛΓΑ όπου κατέθεσαν τεκμηριωμένες εισηγήσεις οι Νάνος Γεώργιος καθηγητής δενδροκομίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Μετεωρολόγος του ΑΤΑ κ. Καρανίκας Θεόδωρος.

Από τις εισηγήσεις προέκυψε ότι κατά τις χρονικές περιόδους 11 έως 13 Μαρτίου και 28 έως 31 Μαρτίου 2019 συνέβη φαινόμενο παγετού από ριπές παγωμένου αέρα (wind chill) σε όλες τις περιοχές του Δήμου Τεμπών και Ελασσόνας».

Αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου, εξηγεί ο κ. Κόκκαλης, «ήταν η μη εμφανής καταστροφή των ανθέων στο στάδιο πριν και κατά την πλήρη άνθηση που συνεπάγεται ατελή γονιμοποίηση, ενώ κατά τα τέλη Μαρτίου τα εναπομείναντα καρπίδια εκ νέου προσβλήθηκαν από το ίδιο φαινόμενο και άρχισε η απόπτωση να γίνεται πλέον εμφανής.

Κατόπιν αλληλογραφίας με τον ΕΛΓΑ αποκλείστηκε η αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ επειδή δεν περιλαμβάνεται το φαινόμενο παγετού από ριπές παγωμένου αέρα (wind chill) στα ζημιογόνα αίτια του ΕΛΓΑ.

Με το 793/983000 της 07/05/2019 έγγραφο του τμήματος Στατιστικής και Τεκμηρίωσης του ΥΠΑΑΤ ζητήθηκαν από τις ΔΑΟΚ στοιχεία φυτικής παραγωγής που επιβεβαιώνουν τη μείωση παραγωγής καλλιέργειας αμυγδάλου για το έτος 2019, προκειμένου να αποζημιωθούν οι αμυγδαλοπαραγωγοί με τον κανονισμό de minimis.»

Ο κ. Κόκκαλης καταλήγει ερωτώντας τον κ. Βορίδη «ποια είναι η πρόθεση του Υπουργείου σχετικά με την αποζημίωση των αμυγδαλοπαραγωγών από τον παγετό του Μαρτίου 2019 σε χωριά των Δήμων Τεμπών και Ελασσόνας, δεδομένου ότι η μείωση της παραγωγής σύμφωνα με στοιχεία που προσκόμισαν οι Συνεταιρισμοί φτάνουν μέχρι και το 80% της παραγωγής;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ