ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟΥ ΤΩΝ ΚΑΣΤΑΝΟΠΕΡΙΒΟΛΩΝ ΤΟΥ ΚΙΣΣΑΒΟΥ ΖΗΤΑ Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ

Συναντήθηκε με τον γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων 

Την συνδρομή και του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, αναπληρωτού καθηγητού στο ΕΜΠ δρ. Κωνσταντίνου Αραβώση, προκειμένου να επιλυθεί άμεσα το ιδιοκτησιακό καθεστώς στα καστανοπερίβολα της ευρύτερης περιοχής του Κισσάβου, ζήτησε ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας

κ. Χρήστος Κέλλας κατά την διάρκεια της συνάντησής τους.

Υπενθυμίζεται πως μετά την συνάντηση που είχε ο Λαρισαίος πολιτικός με τις διοικήσεις των Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών Αμπελακίων, Καρίτσας – Στομίου, Μελιβοίας και Σκήτης – Ποταμιάς, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κκ. Μάκη Βορίδη και Κωστή Χατζηδάκη, όπως είχε πράξει και τον Νοέμβριο του 2018, χωρίς να λάβει απάντηση από τον τότε Υπουργό κ. Στ. Αραχωβίτη.

Ο κ. Κέλλας τόνισε στον κ. Αραβώση την αναγκαιότητα να επιλυθεί το χρόνιο ζήτημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς η καστανοκαλλιέργεια κερδίζει συνεχώς έδαφος και οι παραγωγοί των ορεινών περιοχών του Ν. Λάρισας την εντατικοποιούν, συνεταιρίζονται και ανοίγουν δρόμους στο εξωτερικό, καθιστώντας τις προοπτικές της ιδιαίτερα ευοίωνες.

Οι προτάσεις:

Ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ κ. Κέλλας, ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αλλαγή των διατάξεων σχετικά με τα παλιά παραχωρητήρια, ώστε να μην απαιτείται η ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και οι διάδοχοι καστανοπαραγωγοί να συνεχίσουν να καλλιεργούν χωρίς εμπόδια. Ακόμη, για την αντί τιμήματος παραχώρηση χρήσης του δικαιώματος δενδροκομικής εκμετάλλευσης, να προτάσσονται στη σειρά προτίμησης οι ήδη νομείς των καστανοτεμαχίων, να απαλειφθεί η υποχρέωση αναδάσωσης ή δάσωσης έκτασης ανάλογης της έκτασης που εγκρίθηκε η επέμβαση, καθώς και να μειωθεί το αντάλλαγμα χρήσης, με την ταυτόχρονη ρύθμισή του σε δόσεις. Επίσης, να υπάρξει ευελιξία  στους όρους που αφορούν την κλίση του εδάφους έως 45% για την παραχώρηση των καστανοτεμαχίων.

Από την πλευρά του, ο κ. Αραβώσης, αντιμετώπισε θετικά τις παραπάνω προτάσεις του κ. Κέλλα, που είναι και προτάσεις των συνεταιριστών και δεσμεύτηκε να τις εξετάσει σε συνεργασία με τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ