ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ

Μνημόσυνο στη μνήμη των πατριωτών που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής έγινε στο χώρο του μνημείου στην πλατεία του Ελευθερίου του Δήμου Κιλελέρ. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση η νηπιαγωγός του νηπιαγωγείου Ελευθερίου κ. Δ.  Πετρίδου στην ομιλία για το γεγονός ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

“…Γυρίζουμε στις 24 Σεπτεμβρίου 1943, 76 χρόνια πίσω και θυμόμαστε την αντίσταση που πρόβαλαν οι κάτοικοι της περιοχής και τα πλήγματα που δέχτηκε ο γερμανικός στρατός. Τα αντίποινα των Γερμανών είχε την ατυχία να πληρώσει κυρίως το δικό μας χωριό και η γύρω περιοχή με την ομαδική εκτέλεση 43 αθώων πατριωτών, τους οποίους με τη βία πήραν και τους εκτέλεσαν στη Λάρισα. Τη θυσία αυτών των πατριωτών μνημονεύουμε σήμερα με ανάμικτα συναισθήματα λύπης, θαυμασμού και περηφάνιας.

Τέτοια μνημεία η Ελλάδα έχει πολλά σε διάφορα σημεία γιατί είχε την ατυχία να δοκιμάσει με τον πιο σκληρό τρόπο τη ναζιστική θηριωδία. Σήμερα όμως πολλά πράγματα έχουν αλλάξει…είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε ένας λαός δημοκρατικός, ένας λαός που θα υπερασπίζεται το δίκαιο και θα αγωνίζεται για τις πανανθρώπινες αξίες. Σήμερα εδώ από το Ελευθέριο, υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε: «Αιωνία η μνήμη” σε όλους τους άδικα χαμένους συνανθρώπους μας, συζύγους, γονείς, αδελφούς, συγγενείς. Υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε: “Ποτέ πια πόλεμος”. Υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε: “Αφήστε τους λαούς να ζήσουν, ειρηνικά, αγαπημένοι και αδελφωμένοι. Αιωνία η μνήμη στους αθάνατους αγωνιστές Έλληνες. Αιωνία η μνήμη στους αθάνατος αγωνιστές του Ελευθερίου».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Λαδόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Χρήστος Χατζούλης και Βάνα Χλιάπη – Γκουνιαρούδη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθανάσιος Μούσιος, Γιώργος Ακριβούλης,  Ζωή Ανυφαντή  και Αντώνης Φασφαλής, ο πρόεδρος της ΤΚ Ελευθερίου Ηλίας Αράπης,  ο εκπρόσωπος του διοικητή της 1ης Στρατιάς αν/ρχης Χρήστος Λιάπης, ο διοικητής του ΑΤ Περιφέρειας Αστέριος Μπαρακόπουλος , ο πρώην βουλευτής Ιωάννης Καραμπάτσας, ο πρώην πρόεδρος Ελευθερίου Χάρης Παπακωστούλης, εκπρόσωπος των συγγενών των θυμάτων Ιωάννης Χριστοδούλου,  μέλη του ΔΣ, τοπικοί σύμβουλοι του Ελευθερίου, συγγενείς των θυμάτων και πλήθος κόσμου.