ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΜΕ ΤΟΝ «ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΗ» ΤΗΣ TWA ΠΟΥ ΑΦΕΘΗΚΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Τί αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας

Σε πρωτοφανές φιάσκο εξελίσσεται η υπόθεση της σύλληψης του «αεροπειρατή» της πτήση 847 της TWA, μετά από 34 χρόνια, από Έλληνες αστυνομικούς στη Μύκονο. Σύμφωνα με το Βήμα, που επικαλείται αστυνομικές πηγές, έγινε λάθος κι επρόκειτο για απλή συνωνυμία!

Μάλιστα σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας ο συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος το βράδυ της Δευτέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη «επιτυχία» της ΕΛ.ΑΣ. έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα από τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η είδηση έσκασε σαν «βόμβα»! Η ελληνική αστυνομία εντόπισε τον «τρομοκράτη» που η Interpol ψάχνει εδώ και δεκαετίες σε ολόκληρο τον κόσμο, κατά τη διάρκεια ενός τυπικού ελέγχου διαβατηρίων σε κρουαζιερόπλοιο στη Μύκονο. Ο Λιβανέζος Χασάν Χαμσεντίν, πρωταγωνιστής της αεροπειρατείας που ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου του 1985 από το αεροδρόμιο του Ελληνικού και κατέληξε στην Αλγερία με ομήρους 15 Έλληνες – ανάμεσα στους οποίους και ο Ντέμης Ρούσσος – κι απολογισμό έναν Αμερικανό στρατιωτικό νεκρό, είχε έρθει για διακοπές στην Ελλάδα. Ο Χαμσεντίν είχε συνελήφθη το 1987 στην Φρανκφούρτη, ενώ όμως οι γερμανικές Αρχές ετοιμάζονταν να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ συνεργοί του στην Βηρυτό απήγαγαν δύο Γερμανούς υπηκόους καταφέροντας την ανταλλαγή του. Κι από τότε αγνοείτο… μέχρι να πέσει στα «δίχτυα» της ΕΛ.ΑΣ.

Όμως όπως όλα δείχνουν, έγινε λάθος και πρόκειται απλά για μια συνωνυμία. Μάλιστα όχι με το πραγματικό όνομα του τρομοκράτη, αλλά με ένα από τα ψευδώνυμά του. «Το σφόδρα πιθανότερο είναι ο 65χρονος συλληφθείς στη Μύκονο να μην έχει οποιαδήποτε σχέση με τον αναζητούμενο αεροπειρατή. Πρόκειται μάλλον για άσχετα πρόσωπα. Ο συλληφθείς φαίνεται ότι είναι δημοσιογράφος από περιοχή του Λιβάνου και από την πρώτη σύγκριση των φωτογραφιών -όπως και από άλλα δεδομένα- δεν προκύπτει οποιαδήποτε σχέση με τον σιίτη ένοπλο που αναζητείται από τις διεθνείς διωκτικές αρχές για την επιδρομή στο αεροσκάφος  της TWA πριν από 34 χρονια. Πρόκειται πιθανόν για μία μεγάλη παρανόηση  από συνωνυμία στο σχετικό ένταλμα της Ιντερπόλ.  Όμως περιμένουμε το επίσημο έγγραφο των γερμανικών αρχών για τον έλεγχο των αποτυπωμάτων του  συλληφθέντα με εκείνα του καταζητούμενου ενόπλου». Σε αυτή την αναφορά προχώρησαν, μιλώντας προς «Το Βήμα», υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, για την υπόθεση  του 65χρονου που συνελήφθη στη Μύκονο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο 65χρονος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τον καταζητούμενο και έχει δηλώσει ότι είναι δημοσιογράφος από την περιοχή της Σιδώνας στον Λίβανο. Παρουσίασε μάλιστα στις αρχές ρεπορτάζ του και δήλωσε ότι έχει επισκεφθεί μόνο δύο φορές την Ελλάδα το 2005 και το 2006, ενώ δεν έχει πάει ποτέ στη Γερμανία. Σε δηλώσεις σε ΜΜΕ για την ταυτότητά του, προχώρησαν μάλιστα και στενοί συγγενείς του στον Λίβανο, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης που τον γνωρίζουν, όπως και δημοσιογραφικές ενώσεις της χώρας του.

Το θέμα έχει προκαλέσει, όπως ήταν φυσικό και κινήσεις από τη διπλωματική αντιπροσωπεία του Λιβάνου στην Αθήνα, ενώ ο δικηγόρος του φέρεται να έχει καταθέσει στοιχεία ότι την επίμαχη περίοδο 1985-1998 ο πελάτης του εργαζόταν στην εφημερίδα “As –Safir”.

Στο μεταξύ, ο 65χρονος Λιβανέζος, ο οποίος κρατείται προσωρινά στην Σύρο με εντολή εισαγγελέα, οδηγήθηκε και πάλι στον εισαγγελέα Εφετών και η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Συμβούλιο Εφετών, ενώ αναμένεται η απάντηση από την Γερμανία.

 Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣ

Σχετικά με την υπόθεση κράτησης Λιβανέζου υπηκόου για υπόθεση τρομοκρατίας, από την Ελληνική Αστυνομία ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Την Πέμπτη 19-09-2019, 65χρονος Λιβανέζος αφίχθη με κρουαζιερόπλοιο στη Μύκονο και κατά τη διάρκεια διαβατηριακού ελέγχου βρέθηκαν καταχωρημένα στοιχεία ταυτότητας του στο ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών SCHENGEN, καθόσον εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης γερμανικών δικαστικών Αρχών για υπόθεση τρομοκρατίας.

Η υπόθεση αφορούσε αεροπειρατεία και ανθρωποκτονία το έτος 1985 και ομηρία το έτος 1987.

Ο αλλοδαπός προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου.

Την ίδια ημέρα (Πέμπτη 19-09-2019) από την αλληλογραφία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών αστυνομικών Αρχών δεν κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση του καθώς οι γερμανικές Αρχές δεν κατείχαν υλικό σήμανσης, ενώ η φωτογραφία που απέστειλαν δεν ήταν συγκρίσιμη, με αυτή του διαβατηρίου του αλλοδαπού.

Την ίδια ημέρα (Πέμπτη 19-09-2019), με προφορική εντολή της Εισαγγελίας Εφετών Αιγαίου ο αλλοδαπός συνελήφθη και την επομένη (Παρασκευή 20-09-2019) οδηγήθηκε στη Σύρο, ενώπιον του Αντεισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, ο οποίος παρήγγειλε τη σύλληψη και προσωρινή του κράτηση.

Επιπλέον, την Παρασκευή 20-09-2019 για τις παραπάνω ενδείξεις μη ταυτοποίησης του συλληφθέντος ατόμου, με το άτομο για το οποίο είχε εκδοθεί Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης από τις γερμανικές Αρχές, ενημερώθηκε σχετικά ο αστυνομικός σύνδεσμος της Γερμανίας στην Ελλάδα, ο οποίος και επιβεβαίωσε την έλλειψη υλικού ταυτοποίησης.

Για το λόγο αυτό από τον Γερμανό αστυνομικό σύνδεσμο χορηγήθηκε ερωτηματολόγιο, που αφορούσε στο γενεαλογικό δέντρο του αναζητούμενου ατόμου.

Την Κυριακή 22-09-2019, αραβόφωνο κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), με βάση το ερωτηματολόγιο αυτό πραγματοποίησε διερευνητική συνέντευξη του αλλοδαπού, στο Αστυνομικό Τμήμα Σύρου, από την οποία δεν προέκυψε ταύτιση του γενεαλογικού του δέντρου, με αυτό του αναζητούμενου προσώπου.

Ταυτόχρονα, στον Γερμανό αστυνομικό σύνδεσμο χορηγήθηκαν αποτυπώματα και αντίγραφο του ταξιδιωτικού εγγράφου του αλλοδαπού, προκειμένου να αποσταλούν στις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές Αρχές της Γερμανίας.

Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 23-09-2019 του χορηγήθηκαν επιπλέον η βίζα και τα εισιτήρια της κρουαζιέρας, τα οποία ζητήθηκαν από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές της Γερμανίας για την μόρφωση σαφούς και πλήρους εικόνας.

Παράλληλα, τόσο οι γερμανικές Αρχές, όσο και ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αιγαίου ενημερώθηκαν άμεσα -εγγράφως- , τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 21-09-2019, για το περιεχόμενο εγγράφου της ελληνικής Πρεσβείας στον Λίβανο, σύμφωνα με το οποίο Λιβανέζος αξιωματούχος ενημέρωνε ότι ο συγκεκριμένος αλλοδαπός τυγχάνει έγκριτος δημοσιογράφος στον Λίβανο και προφανώς ενεπλάκη στην υπόθεση λόγω συνωνυμίας.

Τη Δευτέρα 23-09-2019 το πρωί, ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, υπόψη του οποίου τέθηκαν όλες οι παραπάνω νεότερες πληροφορίες, παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών, την 02 Οκτωβρίου 2019.

Τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας (Δευτέρα 23-09-2019), ενημερωθήκαμε από τις γερμανικές Αρχές ότι η αρμόδια γερμανική εισαγγελική Αρχή δεν θα αιτηθεί την έκδοση του αλλοδαπού, καθώς δεν είναι δυνατή η ταυτοποίησή του και δύναται να αφεθεί ελεύθερος.

Για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκε άμεσα η Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου, η οποία παρήγγειλε την παύση της κράτησής του.

Κατόπιν τούτου, ο αλλοδαπός την 22.45΄ ώρα της Δευτέρας 23-09-2019, αφέθη ελεύθερος και με μέριμνα των ελληνικών Αρχών φιλοξενείται σε ξενοδοχείο της περιοχής.

tvxs.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ