ΟΙ Hi Tech ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Το ρομπότ – υπηρέτρια του Φίλωνα, το πρώτο pc της αρχαιότητας, το ξυπνητήρι του Πλάτωνα, η πυροσβεστική αντλία και άλλα είναι κάποια από τα εκθέματα που θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν όσοι επισκεφθούν την έκθεση της δεκαετίας στη Λάρισα, με εκθέματα από το μουσείο αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας του Κ. Κοτσανά,

η οποία θα φιλοξενηθεί στον πολυχώρο Θεσσαλία.

Πρόκειται για μία έκθεση που θα αποδείξει ότι στην αρχαιότητα υπήρχαν εντυπωσιακά τεχνολογικά επιτεύγματα τα οποία έφτασαν στην ακμή τους στους τελευταίους π.Χ. αιώνες για να υποβαθμιστούν στη συνέχεια και να φτάσουμε σε ίδια με την αρχαιότητα επίπεδα τον 14ο μ.Χ. αιώνα.

Πρόκειται για την εγκυρότερη (καθότι στηρίζεται αποκλειστικά στην ενδελεχή μελέτη της αρχαιοελληνικής, λατινικής και αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελαχίστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων από τον κ. Κοτσανά) και την πληρέστερη έκθεση του είδους της παγκοσμίως και έρχεται για πρώτη φορά στη Λάρισα, με πρωτοβουλία της Αναπτυξιακής του Επιμελητηρίου, της Περιφέρειας και του δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με τον κ. Κοτσανά.

Για την έκθεση που θα διαρκέσει από την 1η Οκτωβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη τύπου, ο εμπνευστής και ιδρυτής του μουσείου κ. Κώστας Κοτσανάς, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Επιμελητηρίου κ. Δημήτρης Παπαλέξης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού και Πολιτισμού κ. Νίκος Λιούπας και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου Λαρισαίων κ. Παναγιώτης Νταής, που έκαναν λόγο για μία πρωτοποριακή έκθεση στην οποία η Θεσσαλία θα συναντήσει τηναρχαία τεχνολογία μέσα από μία σειρά σπουδαίων εκθεμάτων των μουσείων του κ.Κοτσανά που αποδεικνύουν ότι και στην αρχαιότητα είχαμε Hi Tech εφευρέσεις.

Οι τοποθετήσεις

Ο κ. Παπαλέξης ξεκίνησε με αναφορά στην επιτυχημένη εκκίνηση του Πολυχώρου Θεσσαλία, με το πρότζεκτ “Οι 12 Άθλοι του Ηρακλή”, την Άνοιξη του 2019 και συνέχισε καλοσωρίζοντας το νέο πρότζεκτ του Πολυχώρου, το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΤΣΑΝΑΣ».

«Με μεγάλη μας χαρά υποδεχόμαστε φέτος το 2ο δημοφιλέστερο σε επισκέπτες μουσείο στην Ελλάδα και υποψήφιο για το Ευρωπαικό Μουσείο 2019», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαλέξης ευχαριστώντας προσωπικά τον κ. Κοτσανά για την αποδοχή της πρόσκλησης.

Ο κ. Λιούπας από την πλευρά της Περιφέρειας τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των τριών φορέων για την ανάπτυξη του Πολυχώρου Θεσσαλία και των δράσεων που φιλοξενεί. Χαρακτήρισε τη φιλοξενούμενη έκθεση ως ένα ξεχωριστό θέαμα για μικρούς και μεγάλους και δεσμεύτηκε για τη συνέχεια των δράσεων του Πολυχώρου με εκθέσεις και πρότζεκτς εφάμιλλης ποιότητας και στο μέλλον.

Ο κ. Νταής, εκπροσωπώντας το Δήμο Λαρισαίων εξήρε την προσπάθεια του Επιμελητηρίου Λάρισας ως φορέα επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης για τις δράσεις του Πολυχώρου Θεσσαλίας και την εξέλιξή του σε πόλο ανάπτυξης και οικονομίας.

Τέλος, το λόγο έλαβε ο κ. Κότσανας, εμπνευστής και δημιουργός του μουσείου, που αναφέρθηκε στο σκοπό της έκθεσης αυτής, που δεν είναι άλλος από την ανάδειξη της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας λίγο πριν το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου και την αδιαπραγμάτευτη σύνδεσή της με τη σύγχρονη τεχνολογία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ