ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ”

Δήλωση της βουλευτή Λάρισας Αννας Βαγενά

Μια ακόμη προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης, αποτελεί η χθεσινή δήλωση του Υπουργού Εργασίας της ΝΔ κ. Γ. Βρούτση, ο οποίος θρασύτατα παρουσίασε την αύξηση στις συντάξεις χηρείας ως έργο της κυβέρνησης της ΝΔ.

Όλοι γνωρίζουν και ειδικά οι γυναίκες που λαμβάνουν αυτή τη σύνταξη, ότι η διαφορά που θα δουν στις συντάξεις τους και η κάθε είδους βελτιωτική ρύθμιση, είναι αποτέλεσμα του νομοσχεδίου που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και ψήφισε στη Βουλή ως κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο, με τίτλο «Ρύθμιση οφειλών προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις» .

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, στο συγκεκριμένο νόμο που θα εφαρμοζόταν κανονικά από τον Ιούλιο, οφείλεται η αύξηση του ποσοστού της σύνταξης χηρείας από το 50% στο 70% της σύνταξης του θανόντος, που θα δουν στον λογαριασμό τους οι γυναίκες το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ψηφίσαμε επίσης στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο:

Tην κατάργηση των ηλικιακών ορίων, ώστε η σύνταξη χηρείας να χορηγείται για πάντα.

Την μείωση της χρονικής διάρκειας του γάμου των δικαιούχων σύνταξης χηρείας, από 5 σε 3 έτη.

Την χορήγηση της σύνταξης στα τέκνα μέχρι 24 ετών, ανεξάρτητα εάν αυτά σπουδάζουν ή όχι.

Λαμβάνεται ακόμη υπόψιν, με το δικό μας νομοθέτημα, ο επανυπολογισμός της σύνταξης του θανόντος μόνο εφόσον απ’ αυτόν προκύπτει αυξημένη σύνταξη. Η σύνταξη χηρείας υπολογίζεται τότε επί αυτού του μεγαλύτερου ποσού.

Χορηγήσαμε ασφαλιστική ικανότητα και στα παιδιά του θανόντος έως το 35ο έτος της ηλικίας τους. Μέχρι τώρα ασφαλιστική ικανότητα είχαν μόνο όσοι είχαν δικαίωμα στη σύνταξη χηρείας.

Απ’ όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε, ότι το μόνο που έκανε η ΝΔ για τις αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας, ήταν να τις καθυστερήσει δύο μήνες σε σχέση με τον δικό μας προγραμματισμό. Και η δική τους διαχειριστική ανεπάρκεια θα οδηγήσει και σε ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στα αναδρομικά που θα δοθούν σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου στα τέλη του επόμενου μήνα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ