ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΑΣΩΣΗΣ ΓΑΙΩΝ ΖΗΤΑ Ο Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Την ομαλοποίηση των πληρωμών στους δικαιούχους αγρότες του μέτρου της Δάσωσης Γεωργικών Γαιών, αλλά και την προκήρυξη ανάλογων δράσεων στο τρέχων ΠΑΑ πριν αυτό εκπνεύσει ζητά ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός -που έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών από δικαιούχους- σε ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη σημειώνει τα εξής:

«Οι μεγάλες αναμονές των προηγουμένων ετών στις πληρωμές του μέτρου της Δάσωσης Γεωργικών Γαιών, έχουν εξοργίσει τους δικαιούχους αγρότες. Οι πρόσφατες διαμαρτυρίες τους αφορούν στην πληρωμή για το 2018, που δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί, παρότι βαδίζουμε προς το τέλος του 2019.

Όπως υποστηρίζουν, η διαδικασία από τις αιτήσεις πληρωμής μέχρι την τελική πληρωμή διεκπεραιώνεται, πλέον, με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ και ο αριθμός των αιτήσεων είναι μικρότερος, λόγω ολοκλήρωσης της εικοσαετούς διάρκειας του προγράμματος για αρκετούς δικαιούχους. Συνεπώς, μεγάλα διαστήματα αναμονών μέχρι τις πληρωμές είναι αδικαιολόγητα και εύλογα προκαλούν αγανάκτηση στους κατοίκους ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών που επένδυσαν σε αυτή τη δράση, επιζητώντας την αξιοποίηση των σχετικά άγονων αγροτεμαχίων τους, ένα μικρό άλλα σταθερό εισόδημα και παράλληλα την προστασία του περιβάλλοντος. Εύλογα, λοιπόν, οι εν λόγω δικαιούχοι ζητούν την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα καθορίσουν λογικά πλαίσια στην απόδοση των αντισταθμισμάτων για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Πέραν τούτου, όμως, αναδύονται και ερωτηματικά για την καθυστέρηση στην προκήρυξη των μέτρων του τρέχοντος ΠΑΑ που αφορούν παρόμοιες δράσεις με την μέχρι τώρα γνωστή δάσωση. Σε αυτά, σύμφωνα με τις περιγραφές των δράσεων αποτυπώνεται μια αντίληψη που εξυπηρετεί και παραγωγικούς σκοπούς, καθώς θα επιτρέπεται η φύτευση καρποφόρων δένδρων σε χαμηλότερη, όμως, πυκνότητα και θα προωθείται η επέκταση μικτών δασικών και αγροτικών εκτάσεων».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να συντομευθούν οι διαδικασίες ελέγχου και να ομαλοποιηθούν οι πληρωμές για τους δικαιούχους του υπάρχοντος προγράμματος δάσωσης.
  2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της προκήρυξης ανάλογων δράσεων που υπάρχουν στον σχεδιασμό του ΠΑΑ 2014-2020.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ