ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Πρώτη τακτική συνεδρίαση χθες για το νέο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Τυρνάβου και όπως ήταν αναμενόμενο κύλησε χωρίς κόντρες, αντεγκλήσεις και παρατράγουδα. Φυσικά από τη συνεδρίαση δεν έλλειψαν και οι ενστάσεις ή οι διαφοροποιήσεις για κάποια από τα θέματα, ενώ κριτική ασκήθηκε και σε επιλογές του δημάρχου.

Πιο συγκεκριμένα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Στέλιος Ροντούλης με νέο λουκ, αφού άφησε μούσι, έθεσε από την αρχή της συνεδρίασης θέμα για τη μη ύπαρξη φακέλου με τις εισηγήσεις επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, επικαλούμενος σχετική δέσμευση του προέδρου του σώματος κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του δ.σ. για τις δημαιρεσίες. Μάλιστα απείλησε ότι αν δεν δοθεί φάκελος στους επικεφαλής των παρατάξεων τότε η “Δράση Πολιτών” θα αποσύρει τους συμβούλους της από τις επιτροπές και τα νομικά πρόσωπα του δήμου. Ο κ. Ροντούλης παράλληλα κάλεσε και τις υπόλοιπες παρατάξεις να απαιτήσουν τη χορήγηση φακέλου επισημαίνοντας ότι έχοντας γνώση των θεμάτων επικεφαλής και σύμβουλοι μπορούν να συμβάλουν στην παραγωγικότερη λειτουργία του οργάνου.

Στο θέμα περενέγη ο δήμαρχος κ. Γ. Κόκουρας, αλλά και ο πρόεδρος του δ.σ. Αν. Γιαννόπουλος που τόνισαν ότι θα αντιμετωπιστεί άμεσα το θέμα.

Από την πλευρά του κ. Ροντούλη τέθηκε επίσης το θέμα των προσλήψεων 2 ειδικών συνεργατών του δημάρχου και γενικού διευθυντή του δήμου.

Οπως ανέφερε ο δήμος δεν χρειάζεται συμβούλους και γενικό γραμματέα με δεδομένο ότι έχει σήμερα 5 έμμισθους αντιδημάρχους, ενώ και τα οικονομικά του δήμου δεν αντέχουν τέτοιες προσλήψεις. Από την πλευρά του ο κ. Κόκουρας υποστήριξε ότι οι προσλήψεις προβλέπονται από το νόμο, με τον κ. Ροντούλη να ανταπαντά με τη φράση: “ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της Δράσης Πολιτών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να καταθέσει η παράταξή του δικό της προϋπολογισμό στον οποία δεν θα υπάρχει πρόβλεψη για τις δαπάνες ειδικών συμβούλων και γενικού διευθυντή ώστε να διαφανεί και η στάση των υπόλοιπων παρατάξεων για το θέμα.

Τέλος ο κ. Ροντούλης ζήτησε πληροφόρηση για το πρόγραμμα της ανακύκλωσης και για τα αντιπλημμυρικά έργα στο δήμο.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Στη χθεσινή συνεδρίαση από την παράταξη “ΣΥΝ Πολιτεία” του πρώην δημάρχου Π. Σαρχώση κατατέθηκε πρόταση ψηφίσματος για την κλιματική αλλαγή στην οποία αναφέρονται τα εξής:

“Η βιωσιμότητα του πλανήτη μας αφορά όλους

Οι εικόνες καταστροφής του Αμαζονίου από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι συγκλόνισαν ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτές. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι απλώς ένα σύνθημα, αλλά ζήτημα επιβίωσης του ίδιου του πλανήτη, ο οποίος απειλείται καθημερινά από μια σειρά ανθρωπογενών δραστηριοτήτων που καταστρέφουν το κλίμα, όπως η αυξανόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων και  η αποψίλωση των δασών, που υπονομεύουν τη βιοποικιλότητα, μολύνουν την ατμόσφαιρα και τους υδάτινους πόρους.

Ολόκληρος ο πλανήτης απειλείται από την κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της οποίας δυστυχώς γίνονται πλέον καθημερινά ορατές. Η συνειδητή άρνηση της κλιματικής αλλαγής από τους ισχυρούς του πλανήτη για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, κάνει την κατάσταση ακόμα πιο ασφυκτική.

Ο συντονισμός των δράσεων, των κινήσεων και πρωτοβουλιών των πολιτών σε τοπικό και διεθνές επίπεδο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εξουσιοδοτούμε τον Δήμαρχο κ. Κόκουρα να συντονίσει όλες τις δράσεις με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση των Δημοτών”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος κ. Γιαννόπουλος δεσμεύθηκε να καλέσει σε συνάντηση τους επικεφαλής ή τους εκπροσώπους των παρατάξεων για να συζητήσουν την πρόταση, ώστε να αποφασιστεί το τελικό κείμενο του ψηφίσματος που θα εκδοθεί.

ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε και η έκθεση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ για το 2ο τρίμηνο του 2019, στην οποία διαπιστώνονται υστερήσεις στα έσοδα του δήμου, αλλά και καθυστερήσεις στην υλοποίηση των οικονομικών όρων.

Στο συγκεκριμένο θέμα παρενέβη ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Στέλιος Χατζηκράχτης ο οποίος υποστήριξε ότι η παρουσία του Παρατηρητηρίου αποδεικνύει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο ότι πλέον οι δήμοι δεν μπορούν να διοικηθούν από τους αιρετούς και το δημοτικό συμβούλιο, αλλά από το μακρύ χέρι της κυβέρνησης που μέσω του παρατηρητηρίου επιβάλει τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν.

Η έκθεση εγκρίθηκε με τις ψήφους των συμβούλων της Νέας Δημοτικής Κίνησης και της ΣΥΝπολιτείας, αφού οι σύμβουλοι της Πόλης που Θέλουμε του Σάμερ Αμάρι, ψήφισαν παρών, η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε, και η Δράση Πολιτών μίλησε για μία έκθεση την οποία δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Το δ.σ. στη χθεσινή του συνεδρίαση αποφάση την πρόσληψη με σύμβαση εργασία ορισμένου χρόνου διάρκειας 8 μηνών δύο εργατών νεκροταφείων και τη πρόσληψη με σύμβαση ορισμένου χρόνου διάρκειας 2 μηνών επίσης 2 εργατών νεκροταφείων.

Τέλος ενέκρινε την αναμόρφωση προϋπολογισμού του δήμου για το τρέχον έτος ύψους 800.000 € περίπου κονδύλια που θα διατεθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος σε έργα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ