ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Σύσκεψη για τη διαχείριση των αδέσποτων σκύλων στο Δήμο Ελασσόνας συγκάλεσε πρόσφατα ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Γάτσας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του σωματείου Ελασσονίτες Εθελοντές – Ενεργοί Πολίτες, ιδιώτες κτηνίατροι και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Βορείου Τομέα κ. Ιω. Νάνος.

Ο κ. Γάτσας τόνισε την ανάγκη να περιοριστεί ο αριθμός των αδέσποτων σκυλιών με στειρώσεις και υιοθεσίες, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη μέχρι σήμερα προσφορά των εθελοντών του σωματείου και την συνεισφορά των δημοτών στον εφοδιασμό με ξηρά τροφή του καταφυγίου αδέσποτων ζώων.

Οι εκπρόσωποι των Ελασσονιτών Εθελοντών κ. Αικ. Τζουανάκη και κ. Θεοδ. Γιαβούρογλου σημείωσαν ότι το σωματείο περιθάλπει αδέσποτα ζώα και τα προωθεί για υιοθεσία, ενώ ταυτόχρονα μεριμνά για τη διατροφή και τον εμβολιασμό τους.

Όπως τονίστηκε από τους εθελοντές το κόστος της διατροφής των αδέσποτων ζώων είναι τεράστιο και καλύπτεται εξ ολοκλήρου από δωρεές και προσφορές ιδιωτών, ενώ ο Δήμος Ελασσόνας έχει αναλάβει το κόστος των στειρώσεων, των εμβολιασμών και της σήμανσης των ζώων.

Από τα στοιχεία που παρουσίασε η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ελασσόνας ως απολογιστική έκθεση για τα έτη 2018-2019 προκύπτει ότι πραγματοποιήθηκαν ενέργειες για την διαχείριση συνολικά εξήντα οχτώ (68) αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα οποία εμβολιάστηκαν και στειρώθηκαν με συνολικό κόστος 12.926,93 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ. Η διαχείριση  περιελάμβανε τις εξής εργασίες : περισυλλογή των ζώων, κτηνιατρική εξέταση, στείρωση, σήμανση και καταγραφή στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση.

Οι εργασίες για τη στείρωση πραγματοποιούνται από ιδιώτες κτηνιάτρους με χρήση αναισθητικών και καλύπτουν την παραμονή και παρακολούθηση των στειρωμένων ζώων μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υγείας τους, ώστε να καταστεί δυνατή η επανένταξη τους στο περιβάλλον. Πραγματοποιήθηκε επίσης εμβολιασμός, αποπαρασίτωση, παρακολούθηση, σήμανση με ηλεκτρονική ταυτότητα, νοσηλεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αδέσποτων ζώων. Στα ελεγμένα αδέσποτα έχει τοποθετηθεί περιλαίμιο με έντονο χρώμα πάνω στο οποίο αναγράφεται Δήμος Ελασσόνας και έγινε δήλωση της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης των ζώων στο πανελλήνιο κτηνιατρικό σύλλογο.

Σημαντική ήταν η τοποθέτηση του ιδιώτη κτηνιάτρου κ. Ιω. Παπαλεξίου, ο οποίος επισήμανε ότι με τη συνδρομή του Τομέα Αδέσποτων υπάρχει μία ικανοποιητική παρακολούθηση του αριθμού και της κατάστασης υγείας των αδέσποτων σκύλων της πόλης της Ελασσόνας, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει ενημέρωση των πολιτών, για να αποφεύγονται φαινόμενα εγκατάλειψης ζώων από τους ιδιοκτήτες τους και περιστατικά αναστάτωσης κατά την προσέγγιση.

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν προσπάθειες έτσι ώστε να ενταχθεί η κατασκευή κυνοκομείου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ήδη με απόφασή του ανέθεσε την περαιτέρω παρακολούθηση και έλεγχο αδέσποτων σκύλων από ιδιώτη κτηνίατρο.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com