ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 5ου ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Αντιπροσωπεία μελών της ομάδας του προγράμματος ERASMUS+ του 5ου Γενικού Λυκείου Λάρισας με τίτλο «Let’s get green: Raising the awareness of ecological problems», πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη από 22 έως 28 Σεπτεμβρίου 2019.

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης όλων των εταίρων συνεργατών του προγράμματος: Ελλάδας, Πολωνίας, Ισπανίας, Γερμανίας και Τουρκίας. Στην ομάδα συμμετείχαν έξι μαθητές της Β’ τάξης και οι εκπαιδευτικοί Στέφανος Στάθης και Αλεξία Τσιλιμάγκου.

Οι μαθητές και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί καθημερινά επισκέπτονταν το σχολείο DILNIHAT OZYEGIN ANADOLU LISESI στην περιοχή BEYOGLU της Κωνσταντινούπολης. Εκεί αρχικά έγιναν οι παρουσιάσεις των πέντε συνεργατών χωρών του προγράμματος , που  εκπονήθηκαν  από τους μαθητές στη διάρκεια της προετοιμασίας τους για την επίσκεψη:  τα πιο αντιπροσωπευτικά μέρη κάθε χώρας αλλά και οι πόλεις όπου βρίσκονται τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι εργασίες των μαθητών που αφορούσαν στα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της κάθε χώρας. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στις δράσεις αλλά και στις αντιδράσεις και διαμαρτυρίες των πολιτών, κυρίως των νέων, αλλά και στα μέτρα που παίρνουν ή πρέπει να πάρουν οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της μόλυνσης του αέρα, του εδάφους και των υδάτων. Για το σοβαρό πρόβλημα της επιβάρυνσης και  της καταστροφής του περιβάλλοντος  πραγματοποιήθηκε διάλεξη από επιστήμονα εκπρόσωπο του Περιβαλλοντικού Ινστιτούτου της Κωνσταντινούπολης  (Environmental Engineering Chamber of Istanbul) o οποίος επεσήμανε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν στο εργαστήριο Βιολογίας του σχολείου παρουσίαση για τη μόλυνση του αέρα από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό του εργαστηρίου. Στη συνέχεια συμμετείχαν σε δύο πειράματα. Το πρώτο πείραμα αφορούσε τις επιπτώσεις της όξινης βροχής στη χλωρίδα ενός τόπου και πραγματοποιήθηκε με τη ρίψη οξικού οξέος σε φυτά. Το δεύτερο  πείραμα αφορούσε την παρατήρηση της παρουσίας επικίνδυνων σωματιδίων στον αέρα. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οι μαθητές παρακολούθησαν σταδιακά την εξέλιξη των πειραμάτων και κατέληξαν σε συμπεράσματα.

Επίσης επισκέφτηκαν το δάσος ATATURK ARBORETUM, έναν πνεύμονα πρασίνου και οξυγόνου στην επιβαρυμένη από τη ρύπανση ατμόσφαιρα της Κωνσταντινούπολης, το οποίο ιδρύθηκε για επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Περπάτησαν στους χώρους του δάσους και είδαν από κοντά πολλά είδη φυτών, βοτάνων, εγχώριων αλλά και εξωτικών δέντρων.

Στα πλαίσια της επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη οι μαθητές επισκέφτηκαν το Δημαρχείο του BEYOGLU και σημαντικούς προορισμούς της πόλης, όπως το μουσείο  Minaturk, τoν  πύργο του Γαλατά, το παλάτι Topkapi, τη Βασιλική  Κιστέρνα,  το Μπλε Τζαμί, τη Σιδερένια Εκκλησία και το Βόσπορο. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η επίσκεψη στην Αγία Σοφία, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην Πατριαρχική Ακαδημία (Μεγάλη του Γένους Σχολή) και στη συνοικία Φανάρι όπου έζησαν σπουδαίοι Έλληνες που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή ιστορική, πολιτική, πνευματική και οικονομική ζωή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ