ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ Λάρισας

Η απόφαση του  νέου υπουργού  Εργασίας Γιάννης Βρούτση στις 11 Ιουλίου να ανακαλέσει την  απόφαση με την οποία αντιμετωπίζονταν οι γραφειοκρατικές  καθυστερήσεις στην απόδοση Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) σε ξένους υπηκόους στερεί από τα προσφυγόπουλα το αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμά τους

στην εκπαίδευση.

Ένας πολύ μεγαλύτερος  αριθμός προσφυγόπαιδων  αιτούντων ΑΜΚΑ και άσυλο μένει ανεμβολίαστος, με αποτέλεσμα τα παιδιά να αποκλείονται από το εκπαιδευτικό σύστημα. Η απαξίωση της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων  ενισχύθηκε και από την καθυστέρηση της έκδοσης ΦΕΚ για την ίδρυση των ΔΥΕΠ. Η χώρα μας έτσι ολισθαίνει σε μια εμπρακτη αμφισβήτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πιο ευαίσθητο κοινωνικά χώρο της παιδείας.

Φαίνεται πως η πρώιμη πράξη του υπουργού ήταν προπομπός στο άνοιγμα  του  δρόμου  προς το ρατσισμό που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ κατά το δόγμα του Άδωνι και του Βορίδη που νοσταλγούν και προετοιμάζουν για τις κλειστές δομές, την εξάμηνη  φυλάκιση  και τις μαζικές απελάσεις ανθρώπων θυμάτων πολέμου, προσφυγιάς και κάθε μορφής βίας.

Στον αντίποδα της  πολιτικής  της επίσημης ηγεσίας που ακολουθεί τα χνάρια του Σαλβίνι και του Όρμπαν χαιρετίζουμε τις πράξεις πολιτισμού και ανθρωπιάς των γιατρών της Καβάλας και της Μυτιλήνης που προχώρησαν σε διανομή φαρμάκων και  εμβολιασμούς προσφυγόπαιδων που στερούνταν  ΑΜΚΑ. Οι γιατροί αγνόησαν τους αριθμούς και μερίμνησαν για τους ανθρώπους, όπως οφείλουμε να πράττουμε όλοι οι δημοκράτες εκπαιδευτικοί ενάντια στους αποκλεισμούς παιδιών από τα βασικά κοινωνικά αγαθά της ιατρικής περίθαλψης και της παιδείας.

Η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός είναι τα μόνα μέσα που διαθέτει ο πολιτισμένος άνθρωπος κατά της  φασιστικής απειλής και υπέρ του σεβασμού της αξιοπρέπειας που δικαιούται ο κάθε άνθρωπος μόνο και μόνο  γιατί είναι άνθρωπος.

Ενημέρωση για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λάρισας

Η ΕΛΜΕ Λάρισας δεν κατέστη εφικτό να διατρανώσει τη συμφωνία της στο ανθρώπινο δικαίωμα της παροχής του αγαθού της εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά πρόσφυγες με ποιότητα και σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Χθες, Τρίτη 1 Οκτώβρη , μετά από δύο τρεις αναβολές,  οι ΔΑΚΕ(ΚΑΤΑ) και ΠΕΚ(ΛΕΥΚΟ) για άλλη μια φορά λειτουργώντας ως εκπρόσωποι της Ν.Δ. καταψήφισαν σχέδιο – ανακοίνωση που είχαμε καταθέσει δείχνοντας τις δημοκρατικές και παιδαγωγικές τους ευαισθησίες….

Στο σχέδιο που καταθέσαμε και συμπλήρωσαν οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ αποδεχτήκαμε κατάθεση  της  άποψης  ότι η κυβέρνηση με την απαξίωση της εκπαίδευσης των προσφύγων συγκλίνει προς τις ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις.  Παρόλα αυτά μας προκάλεσε εντύπωση  πως οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ διατύπωσαν τη γνώμη πως η κυβέρνηση λειτουργεί κατ΄ αυτό τον τρόπο   «συνειδητά ή ασυνείδητα». Στη διαφωνία μας οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ δέχτηκαν να αποσύρουν το «ασυνείδητα» για να προχωρήσουμε εν τέλει σε ψηφοφορία και οι ΔΑΚΕ – ΠΕΚ να μην επιτρέψουν ένα εκπαιδευτικό σωματείο να προασπίσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση όλων των παιδιών.

Στην κρίση σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ