ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ: Ο ΠΟΜΠΕΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ!

Ανακοινώνοντας τη συμμετοχή της στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας η Αντιπολεμική Κίνηση Λάρισας παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης σχετική συνέντευξη τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μέλη της Αντιπολεμικής έκαναν λόγο για «πολιτικές υποταγής στον Ευρωατλαντισμό», χαρακτηρίζοντας ανεπιθύμητο στη χώρα μας τον Αμερικανό αξιωματούχο Μ. Πομπέο και περιγράφοντας ως «τυρί στη φάκα τα περί ασφάλειας και γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας έναντι της Τουρκίας».

Αναλυτικά οι ομιλητές ανέφεραν τα εξής:

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την πολιτική της υποταγής στον Ευρωατλαντισμό που υπηρέτησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ετοιμάζεται να υποδεχτεί το γεράκι του Αμερικάνικου ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, δίνοντας του κυριολεκτικά γη και ύδωρ. Όπως έχει προαναγγελθεί, η επίσκεψη Πομπέο στοχεύει στην ανανέωση κι επέκταση της “Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας” του 1990  μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα θα είναι νέες Αμερικανο-Νατοϊκές βάσεις και ακόμη πιο βαθιά πρόσδεση της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς . Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τύπου, «η υπογραφή της συμφωνίας εντάσσεται στο ευρύτερο αμερικανικό στρατηγικό σχέδιο που θέλει την Ελλάδα ως κρίκο μιας αλυσίδας “μετωπικών κρατών” (front states) μαζί με την Πολωνία και το Ισραήλ, ώστε να διαμορφώνουν ένα “νοητό τόξο ανάσχεσης” σ’ ένα γεωπολιτικό περιβάλλον επιστροφής στον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων».

Στην παραπάνω κατεύθυνση,  έχουμε την τοποθέτηση των Αμερικανικών drones στη Λάρισα, τα οποία επιχειρούν από την Κριμαία μέχρι την Β. Αφρική, όπως και τα Αμερικανικά ελικόπτερα από το Στεφανοβίκειο. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι συζητιέται , η μεταστάθμευση στη Λάρισα ιπτάμενων τάνκερ, αλλά και επιπλέον drones από την Σικελία, πέρα από αυτά που έχουν ήδη εγκατασταθεί.                                                                             Σχεδιάζεται ακόμα η στρατιωτικοποίηση ενός τμήματος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και η χρήση του από το Αμερικανικό Ναυτικό ως νέα Αμερικάνικη βάση, που σύμφωνα με τον ίδιο τον Αμερικανό πρέσβη κ. Πάιτ συνδέεται με την “απόκρουση”  της Ρωσίας.

Στον Άραξο διαπραγματεύονται την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων. Θυμίζουμε ότι η βάση της  Σούδας  έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε κατά των λαών της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης και της Συρίας. Σήμερα ο ρόλος της ως ορμητήριο του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού είναι ακόμα σημαντικότατος, ενόψει της πολεμικής κλιμάκωσης κατά του Ιράν.

Το τυρί στην φάκα για τον Ελληνικό λαό είναι η υποτιθέμενη “γεωστρατηγική αναβάθμιση” και “ασφάλεια” της χώρας έναντι της Τουρκίας, αλλά και οι υποσχέσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων από τη σύμπραξη  πολυεθνικών κολοσσών με ντόπια μονοπώλια. Αλλά πόσο ασφαλής μπορεί να νιώθει ο ελληνικός λαός όταν ολόκληρες περιοχές της χώρας μετατρέπονται σε ορμητήρια και η Μεσόγειος σε πεδίο βολής ξένων στρατευμάτων;

Πότε  οι ΗΠΑ υποστήριξαν τις θέσεις της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας; Μήπως στην Κύπρο το 1974; Στα Ίμια; Τώρα που κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, κάνει δηλώσεις και παρουσιάζει χάρτες από τον 28ο μεσημβρινό εξαιρώντας το Καστελόριζο; Κανένας αξιωματούχος των ΗΠΑ δεν είπε ότι οι βάσεις ή οι κοινές ασκήσεις αποσκοπούν στην αμυντική θωράκιση έναντι της Τουρκίας. Τέτοιες ερμηνείες κάνουν διάφορα ΜΜΕ, ή λέγονται έμμεσα από πολιτικούς για να καλύψουν την πολιτική της υποτέλειας και της εξάρτησης

Όλοι στον δρόμο του αγώνα! Να ορθώσουμε τείχος αντίστασης ενάντια στην Ελληνο-Αμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις και τα πυρηνικά, που ετοιμάζεται να  υπογράψει και να επεκτείνει η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ, πατώντας στο έδαφος που έστρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Χρέος όλων των αντιπολεμικών και αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων πρέπει να είναι σήμερα , η κοινή δράση για να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί το κίνημα και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Καλούμε τον λαό της Λάρισας να πάρει μέρος στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί  την Παρασκευή 4 Οκτώβρη και ώρα 7 μ.μ.  στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας για να βροντοφωνάξουμε :

Ο Πομπέο είναι ανεπιθύμητος!

-Να μην ανανεωθεί αλλά να καταγγελθεί η «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ».

-Να κλείσουν οι Αμερικανο -Νατοϊκές βάσεις του θανάτου . ΟΧΙ στα πυρηνικά.

-Να φύγουν τώρα τα Αμερικάνικα DRONES από την 110 Π.Μ. της Λάρισας και να μη γίνουν η οι νέες  βάσεις των ΗΠΑ στη Λάρισα , Στεφανοβίκειο και Αλεξανδρούπολη .

-Καμιά συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.

-Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στη νεολαία  και τη λέμε:

Κανένας νέος να μη δεχτεί να θέσει την επιστήμη, την έρευνα, την εργασία του στην υπηρεσία εγκλημάτων και να γίνει συνένοχος!

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ