ΚΕΘΕΑ: ΨΕΥΔΕΣ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΟ ΟΛΟ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ! (ΦΩΤΟ)

«Τσουνάμι» αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, με τον Οργανισμό να παραχωρεί εκτάκτως για το θέμα σχετική συνέντευξη τύπου στην Αθήνα, ενώ όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιό της και μετά από συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Υγείας

που προηγήθηκε «ο Β. Κικίλιας επιμένει στην αυταρχική και αναίτια κατάργηση της αυτοδιοίκησης του ΚΕΘΕΑ.

Είναι η πρώτη φορά που ένας Υπουργός Υγείας χαράσσει τη στρατηγική για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στη χώρα μας, με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) μέσα μια νύκτα. Παρότι, όπως ομολόγησε κατά τη σημερινή συνάντηση με τους εκπρόσωπους του Οργανισμού, δεν γνωρίζει το μοντέλο λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, το οποίο θέλει να καταργήσει»!!

Εξάλλου με ανακοίνωσή του το ΚΕΘΕΑ κάνει γνωστό πως θα κινηθεί νομικά κατά της απόφασης, επισημαίνοντας πως η κυβερνητική απόφαση πάρθηκε χωρίς καν να προηγηθεί διάλογος αλλά και χαρακτηρίζοντας «ψευδές» όλο το περιεχόμενο της πρότασης.

Η ανακοίνωση του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ που στάλθηκε στο paidis.com αναφέρει τα εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ, του οποίου ο Πρόεδρος, o Αντιπρόεδρος και τα μέλη, όλοι άμισθοι εθελοντές, εξελέγησαν από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού τον Οκτώβριο του 2017, θέλει να επισημάνει τρία σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία καταργεί το ίδιο το όργανο και το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ. Θέλει, επίσης, να απευθύνει έκκληση προς την Κυβέρνηση.

Η αιφνίδια απόφαση της Κυβέρνησης δεν επέτρεψε κανέναν διάλογο, ώστε να καταλάβουν αυτοί που την πήραν πώς λειτουργεί το ΚΕΘΕΑ από την ίδρυσή του πριν από σχεδόν 40 χρόνια και πόσο επιζήμια μπορεί να είναι η κίνηση αυτή για τον Οργανισμό και για το έργο που επιτελεί. Ο θεραπευτικός πυρήνας της αποτελεσματικότητας του ΚΕΘΕΑ είναι η συμμετοχή, που εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα, με κορωνίδα την εκλογή της διοίκησης του Οργανισμού. Η αιφνίδια κατάργηση της διοικητικής δομής κλονίζει τον Οργανισμό συθέμελα και εισάγει την ανασφάλεια στους εργαζόμενους, στους θεραπευόμενους και στη μεταξύ τους σχέση.

Για να δικαιολογήσει την επιστράτευση του ακραίου μέσου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η Κυβέρνηση επικαλείται: «Την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη για τη θέσπιση κανόνων χρηστής διοίκησης και διαχείρισης, όπως επίσης για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ)». Όλο το περιεχόμενο της πρότασης αυτής είναι ψευδές. Το ΚΕΘΕΑ ελέγχεται ετησίως από ορκωτούς ελεγκτές και δημοσιεύει επιμελώς τους ετήσιους απολογισμούς για το κλινικό έργο και τη διοικητικο-οικονομική του διαχείρισή του. Ο αυτοδιοικούμενος αυτός Οργανισμός αποτελεί λαμπρή εξαίρεση στη σπατάλη, τα χρέη και την έλλειψη αξιολόγησης και λογοδοσίας που μαστίζουν τον ευρύτερο χώρο του δημοσίου και όχι μόνο.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και η αιτιολόγησή της, αποτελεί βάναυση προσβολή προς το ΚΕΘΕΑ, τη διεύθυνση, τους εργαζόμενους, τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων και τις οικογένειές τους. Αποτελεί συκοφαντία εναντίον των μελών του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου και όλων εκείνων των ανθρώπων από κάθε επαγγελματικό ή επιστημονικό πεδίο και κάθε πολιτικό χώρο που μέσα στα χρόνια ένωσαν τις δυνάμεις τους, αφιλοκερδώς, ώστε να εξασφαλίζουν ένα σταθερό και αξιόπιστο περιβάλλον για τους εργαζόμενους και τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων του οργανισμού. Το Διοικητικό Συμβούλιο προσανατολίζεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη όχι μόνο για να υπερασπιστεί τα θέματα τάξης που αφορούν το ΚΕΘΕΑ αλλά και για την αναφορά περί “μη χρηστής διοίκησης και διαχείρισης”, που αποτελεί προσβολή στην τιμή και την υπόληψη των μελών αυτού του Δ.Σ. και των προηγούμενων.

“Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ καλεί τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση να μην προχωρήσουν προς την επικύρωση της απόφασης από τη Βουλή. Να αναγνωρίσουν ότι η ΠΝΠ βασίστηκε σε λανθασμένη πληροφόρηση που δεν δικαιολογεί τέτοιο μέτρο. Να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του Οργανισμού με τρόπο που δεν θα θέτει σε κίνδυνο το έργο που επιτελεί εδώ και δεκαετίες και με το οποίο το ΚΕΘΕΑ έχει κερδίσει την αποδοχή της κοινωνίας, την αγάπη χιλιάδων ανθρώπων που λυτρώθηκαν από τις εξαρτήσεις, και τη διεθνή αναγνώριση”, καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ.

Ε.Π.

ΦΩΤΟ: F/B ΚΕΘΕΑ

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com