ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΖΗΤΑ Η ΛΑ.ΣΥ.

Πρόταση προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Λαρισαίων ώστε να συζητηθεί το θέμα της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας στην επόμενη συνεδρίαση κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση κάνοντας λόγο για «επικίνδυνο χαρακτήρα της Συμφωνίας για την επέκταση της λειτουργίας των Στρατιωτικών Βάσεων».

Στο κείμενο αναφέρουν:

«κ. Πρόεδρε,

Η κυβέρνηση της Ν.Δ, τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο του “Στρατηγικού Διαλόγου” με τις ΗΠΑ, που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζεται να υπογράψει με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, που θα επισκεφτεί τη χώρα μας, την χρονική επέκταση και ενίσχυση του περιεχομένου της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ».

Η «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ» είχε υπογραφεί αρχικά τον Ιούλη του 1990, ανανεώνονταν σε ετήσια βάση από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) και δίνει επικυριαρχία στις ΗΠΑ για τη βάση της Σούδας. Με την ανανέωσή της σχεδιάζεται να γίνει πολυετής και να επεκταθεί, συμπεριλαμβάνοντας μαζί με την Σούδα, την 110 Π.Μ της Λάρισας για τα DRONES MQ 9, το στρατόπεδο της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο με τα ελικόπτερα Apache και Black Hawk, το στρατόπεδο Γεωργούλα στο Βόλο για εγκατάσταση Αμερικανών στρατιωτών, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά και τον Άραξο για υποδοχή πυρηνικών όπλων.

Η Συμφωνία αυτή μετατρέπει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα σε ορμητήριο των πολεμικών ιμπεριαλιστικών τυχοδιωκτισμών, εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα, την περιοχή και το λαό μας σε πολύ μεγάλους κινδύνους και έχει προκαλέσει πανελλαδικά ισχυρές λαϊκές αντιδράσεις. Επιφέρει προσαρμογές σε όλες τις πτυχές της εξωτερικής πολιτικής, θα συμπαρασύρει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας σε μεγαλύτερη πρόσδεση στις ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές δολοφονικές αποστολές, θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερους κινδύνους για το λαό μας και άλλους λαούς, από την μονιμοποίηση της λειτουργίας των στρατιωτικών βάσεων.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν κατατάξει την Ελλάδα μεταξύ των “κρατών ανάσχεσης”, μαζί με το Ισραήλ, την Πολωνία και τη Ρουμανία, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία, με αποτέλεσμα να μπαίνει στο στόχαστρό. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις Ρώσων και Ιρανών αξιωματούχων πως θα στρέψουν τους πυραύλους τους σε χώρες που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις πυρηνικών, σε περίπτωση που απειληθούν οι χώρες τους.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων πως η πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ εξασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή ή προστατεύει τη χώρα μας από την τουρκική επιθετικότητα, είναι αβάσιμες και ανιστόρητες.

Η Τουρκία ως ΝΑΤΟική δύναμη κλιμακώνει την επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητεί και παραβιάζει τα σύνορα. Με Ευρωατλαντική ευθύνη επιβλήθηκε η στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα και η τουρκική κατοχή στην Κύπρο εδώ και 45 χρόνια με ευθύνη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο λαός μας γνωρίζει μέσα από τα ιστορικά γεγονότα και την πείρα των τελευταίων χρόνων, ότι οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε, ποτέ δεν προστάτευσαν τα σύνορα της χώρας μας και καμιάς άλλης χώρας. Αντίθετα επιδιώκουν  την εξυπηρέτηση των οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών συμφερόντων τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Βόρειας Αφρικής.

Οι εξελίξεις δεν χωράνε αναμονή και εφησυχασμό. Πρέπει να σημάνουν συναγερμό, πραγματικό ξεσηκωμό για το λαό. Διατρανώνουμε τη θέλησή μας για συνέχιση της πάλης ΕΝΑΝΤΙΑ στις ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ.

Απαιτούμε:

             Να καταγγελθεί τώρα  η “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας”.

             Να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες ΑμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις.

             Καμιά συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

             Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Γι’ αυτούς τους λόγους ζητάμε να ενταχθεί και να προταχθεί στην ημερήσια διάταξη του επόμενου δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να παρθεί απόφαση. Για το σκοπό αυτό σαν επισυνάπτουμε και το σχετικό ψήφισμα που προτείνουμε να καταλήξει το δημοτικό συμβούλιο».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ