ΣΕ ΜΑΝΔΡΑ ΚΑΙ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ Η “ΟΡΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ”

Στην Μάνδρα και το Κουτσόχερο βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου ο επικεφαλής της Ορμής Ανανέωσης Νίκος Γαμβρούλας, συνοδευόμενος από τον δημοτικό σύμβουλο Αχιλλέα Λώλο και στελέχη της παράταξης.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση της παράταξης γύρω από τα ζητήματα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, αλλά και η καταγραφή των προβλημάτων της περιοχής.

Ο Νίκος Γαμβρούλας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Μάνδρας κ. Καδόγλου, τον πρόεδρο του Κουτσόχερου κ. Φονιά και μέλη των τοπικών κοινοτήτων, από τους οποίους έλαβε πλήρη ενημέρωση για τα παραπάνω θέματα.

Γύρω από το ζήτημα του προσφυγικού, συζητήθηκαν οι συνθήκες συμβίωσης μεταξύ των κατοίκων της περιοχής και των προσφύγων/ μεταναστών οι οποίοι φιλοξενούνται στην δομή, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ύπαρξη της δομής στην περιοχή. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για το πως θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στην δομή, αλλά και με ποιον τρόπο θα μπορούσε να υπάρχει αποτελεσματικότερη διαχείριση του θέματος σε όλα τα επίπεδα.

Τα στελέχη της Ορμής Ανανέωσης παρουσίασαν τις θέσεις της παράταξης για το συγκεκριμένο ζήτημα οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:

–          Η δομή φιλοξενίας στο Κουτσοχερο φιλοξενεί περίπου 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός μεγαλύτερος από τις δυνατότητές της. Θεωρούμε απαγορευτική την συζήτηση για επέκταση της δομής και για αύξηση του αριθμού των φιλοξενούμενων.

–          Η κατανομή των προσφύγων στην ενδοχώρα αλλά και στα νησιά, θα πρέπει να γίνει ισομερώς και όχι εις βάρος συγκεκριμένων περιοχών.

–          Η συζήτηση για επιπλέον δομή φιλοξενίας πλησίον της πόλης μας θα πρέπει να σταματήσει, καθώς το βάρος θα πέσει και πάλι στην πόλη της Λάρισας.

–          Οι συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων στην δομή θα πρέπει να επανεξεταστούν και να πραγματοποιηθούν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες προς βελτίωση τους

–          Ουσιαστικό ρόλο στην διαχείριση της δομής θα πρέπει να έχουν και φορείς όπως ο στρατός, η αστυνομία αλλά και ο Δήμος

–          Καθώς παρατηρούνται φαινόμενα παραβατικότητας, η φύλαξη και η αστυνόμευση της περιοχής θεωρείται αναγκαία.

–          Θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός από την κεντρική κυβέρνηση για την διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος και να προχωρήσουμε σε προγράμματα ένταξης σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας μας

Ο Νίκος Γαμβρούλας τόνισε: “Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι μεν ευρύτερο θέμα, όμως ο Δήμος έχει και αρμοδιότητα, κυρίως όμως πραγματική εμπλοκή στο θέμα. Πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός επί σήμερα για πραγματική ενσωμάτωση ενός λογικού αριθμού προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνία μας, η οποία ξεκινάει από την ανεύρεση εργασίας. Χωρίς αυτή δεν νοείται πραγματική ενσωμάτωση”

Επίσης ο Αχιλλέας Λώλος τόνισε:”Δεν μπορεί να μην κάνουμε κριτική και να ασκούμε πίεση στις κυβερνήσεις που δεν χρησιμοποιούν μεγάλα κονδύλια αεροπορικών επαναπροωθήσεων μόνο και μόνο για να εισπράττουμε αποζημίωση με το κεφάλι”

Στην συνέχεια η αντιπροσωπία της Ορμής Ανανέωσης βρέθηκε στη δομή φιλοξενίας του Κουτσόχερου, για να διαπιστώσει από κοντά τις συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενουμένων. Κατέγραψε προβλήματα αλλά και ερωτήματα, τα οποία θα συζητήσει με τους διαχειριστές της δομής εντός της εβδομάδας που έρχεται.

Εκτός των παραπάνω καταγράφηκαν σημαντικά προβλήματα των περιοχών, όπως η μη ύπαρξη υπαλλήλων καθαριότητας στο κτίριο της κοινότητας (το οποίο εξυπηρετεί δεκάδες πολίτες καθημερινά), η έλλειψη καθαριότητας της περιοχής γενικότερα, η άσχημη κατάσταση της αγροτικής οδοποιίας, η μη ύπαρξη πεζοδρομίου στον κεντρικό δρόμο με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να κινούνται επάνω στον αυτοκινητόδρομο και άλλα.

Η Ορμή Ανανέωσης θα καταθέσει τις προτάσεις της για τα παραπάνω προβλήματα και στην Δημοτική Αρχή, ελπίζοντας να υπάρξει σχεδιασμός για την επίλυσή τους

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ