ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΝΠ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δείτε τί αναφέρει σχετική ανακοίνωση της παράταξης

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας στηρίζει τον αγώνα του ΚΕΘΕΑ και των εργαζομένων του ενάντια στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης της ΝΔ και θα πρωτοστατήσει στο πλευρό του λαϊκού κινήματος και της νεολαίας, όχι μόνο να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ, αλλά και να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες,

με μόνιμο και επαρκές προσωπικό και πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για μια ζωή ελεύθερη από ναρκωτικά.

Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ έρχεται να υπηρετήσει τη στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ για «μείωση της βλάβης», μια πολιτική που πριμοδότησε και εφάρμοσε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η σημερινή της ΝΔ, όπως και όλες οι προηγούμενες. Αξίζει να θυμίσουμε ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τον ν. 4139/2013, που αποποινικοποίησε τη χρήση κάνναβης (άρθρο 29), νομιμοποίησε τη δράση ιδιωτών στην Πρόληψη, στην Απεξάρτηση, στην Κοινωνική Επανένταξη (άρθρο 53 και 55).

Επομένως δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Οργανισμού, από τον οποίο έχουν αποφοιτήσει και ενταχθεί «καθαροί» στην κοινωνία χιλιάδες πρώην χρήστες, στα 36 χρόνια λειτουργίας του. Και όλα αυτά παρά την οικονομική θηλιά που του έχουν βάλει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, πετσοκόβοντας τον κρατικό προϋπολογισμό του, απαγορεύοντας να γίνουν νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ορθώνοντας εμπόδια στην ανάγκη να αναπτυχθούν και να στελεχωθούν νέες μονάδες του ΚΕΘΕΑ.

Αλλά αποτελεί κατά τη γνώμη μας το επόμενο βήμα σ’ ένα προαναγγελθέν έγκλημα που πριονίζει τα θεμέλια της απεξάρτησης, με θύματα χιλιάδες χρήστες, που τους στερεί το δικαίωμα να αλλάξουν τη ζωή τους, αλλά και εκατοντάδες εργαζόμενους του Οργανισμού που βιώνουν την αβεβαιότητα.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης ως περιεχόμενο και διαδικασία, αποτελεί συνέχεια του «Στρατηγικού Σχεδιασμού» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη κατεύθυνση δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα “χυλού”, συρρικνωμένου ως προς τα μοντέλα, τις υπηρεσίες κ.λπ. με σκοπό την ώθηση στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η ΠΝΠ της κυβέρνησης αλλοιώνει το χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και των θεραπευτικών κοινοτήτων του, αλλοιώνει τις θεωρητικές και κλινικές του αρχές, που βασίζονται στην ισότιμη συμμετοχή, στη συλλογικότητα, στο διάλογο και παραπέμπει σε υποβάθμισή τους και σε πολιτικές διαχείρισης των εξαρτήσεων, ενδεχομένως και με τη χορήγηση υποκατάστατων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας θέλοντας να φωτιστούν αυτές οι πλευρές στην αυριανή  συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαρισαίων καταθέτει το παρακάτω ψήφισμα.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Προς το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων  

«Ενάντια στην ΠΝΠ της κυβέρνησης για τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ»

Στις 30/09/2019 δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης η απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ παρεμβαίνει στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, ορίζοντας ότι με απόφαση του Υπουργού Υγείας θα διορίζεται το ΔΣ του και θα καθορίζονται οι λειτουργίες του.

Πρόκειται για μια προκλητική ενέργεια, που επιχειρεί να αλλάξει το χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ. Τα ΚΕΘΕΑ, μεταξύ των οποίων και το ΚΕΘΕΑ « ΈΞΟΔΟΣ» στη Λάρισα, στις 4 δεκαετίες δράσης τους στη χώρα μας έχουν δώσει «δείγματα γραφής». Με τα προγράμματά τους έχουν συμβάλει στο να ξεφύγουν από την κόλαση των ναρκωτικών και να ενταχτούν λειτουργικά στην κοινωνική ζωή και δράση χιλιάδες νέοι.

Η απαράδεκτη αυτή παρέμβαση της κυβέρνησης της ΝΔ στοχεύει  στην πιστή εφαρμογή της δήθεν «αντιναρκωτικής» πολιτικής της Ε.Ε., που υποβαθμίζει τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα. Το απαράδεκτο σχετικό ψήφισμα της 13/02/2019 του Ευρωκοινοβουλίου, ανοίγει το δρόμο στον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης, νομιμοποιώντας την πώληση, τη χρήση και την καλλιέργεια της κάνναβης.

Η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζοντας τον «Στρατηγικό Σχεδιασμό» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με πρόσχημα την προώθηση συνεργασιών όλων των εμπλεκόμενων φορέων ουσιαστικά δρομολογεί το ΚΕΘΕΑ, από αυτόνομος Οργανισμός, να μετατραπεί σε υποστηρικτική δομή των προγραμμάτων «υποκατάστασης» του ΟΚΑΝΑ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στις θεραπευτικές κοινότητες, στους θεραπευόμενους, τους θεραπευτές και τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ.

Στεκόμαστε πλάι τους στον αγώνα για μια κοινωνία ελεύθερη από τα ναρκωτικά και από κάθε είδους εξάρτηση

Απαιτούμε:

Να ανακληθεί άμεσα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που αποτελεί προκλητική παρέμβαση στο ΚΕΘΕΑ.

Να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ και να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ώστε να στηριχθούν τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα.