ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΘΕΑ

Ανακοίνωση του τμήματος Αλληλεγγύης και Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ

Με την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ανθρώπων (ΚΕΘΕΑ), η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει τη συγκεντρωτική και αυταρχική πρακτική που από την αρχή εγκαινίασε.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και παρότι υπάρχει σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας ήδη κατατεθειμένο σε ανοιχτή διαβούλευση, η κυβέρνηση καταργεί βιαστικά και χωρίς διάλογο το διοικητικό καθεστώς ενός, κατά κοινή ομολογία, επιτυχημένου δημόσιου φορέα στο χώρο της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

Το ΚΕΘΕΑ από το 1983 έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο υπηρεσιών και έχει συμβάλλει αποφασιστικά στη θεραπεία και κοινωνική ένταξη χιλιάδων εξαρτημένων από ουσίες ατόμων και στη στήριξη των οικογενειών τους. Έχει αξιολογηθεί θετικά από φορείς διεθνούς επιστημονικού κύρους και κατέχει συμβουλευτικό ρόλο στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Όλα αυτά επετεύχθησαν με αυτοδιοικητικό μοντέλο λειτουργίας, όπου το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση του φορέα.

Χωρίς την παραμικρή ένδειξη για κακοδιαχείριση και έλλειμμα χρηστής διοίκησης, η κυβέρνηση επιβάλει, με το έτσι θέλω, την «κανονικότητα» στον μοναδικό φορέα της αρμοδιότητάς της που δεν είχε τον απόλυτο έλεγχο. Φαίνεται ότι οι θιασώτες της αριστείας δεν μπορούν να εμπιστευτούν κανένα μοντέλο διοίκησης πέρα από το απόλυτα συγκεντρωτικό και μάλιστα χωρίς κανένα κριτήριο ή διαδικασία επιλογής.

Η δημόσια υγεία και ειδικά ο ευαίσθητος τομέας της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με ερασιτεχνικές και αυταρχικές λογικές πελατειακού κράτους και ημετεροκρατίας. Οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ αλλά και οι ωφελούμενοι θα βρεθούν μπροστά στις συνέπειες της αμετροέπειας και της ανευθυνότητας της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας συμπαραστέκεται στον αγώνα των υπευθύνων των θεραπευτικών προγραμμάτων και των εργαζομένων στα ΚΕΘΕΑ όλης της χώρας και καλεί τους πολίτες να παρευρεθούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ και το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ και η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ