ΑΝΟΙΧΤΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΈΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΤΣΙΓΡΑ

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου και ώρα 7:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή ξενάγηση για το κοινό στη Μόνιμη Έκθεση της Συλλογής Κατσίγρα με τίτλο «Επανασύνδεση – Ο τόπος, η Ιστορία, οι Άνθρωποι στη Συλλογή Κατσίγρα» από την επιμελήτρια κ. Συραγώ Τσιάρα, ιστορικό Τέχνης.

Η Συλλογή Γ. Ι. Κατσίγρα δημιουργήθηκε στο διάστημα 1950 – 1965 από τον γιατρό Γεώργιο Κατσίγρα (1914 – 1998) και περιλαμβάνει 780 έργα-ζωγραφικά, χαρακτικά και σχέδια- από τον 19ο μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. Ο συλλέκτης αποφάσισε να δωρίσει τη συλλογή του στο Δήμο Λαρισαίων το 1981 με μοναδικό όρο την ανέγερση ειδικού κτιρίου για τη στέγαση της. Το 1983 ιδρύθηκε η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και τα επίσημα εγκαίνια στο νέο κτίριο έγιναν το Νοέμβριο του 2003.

Η επανασχεδιασμένη έκθεση της συλλογής προτείνει μια νέα αφήγηση στην οποία πρωταγωνιστούν ο τόπος και οι άνθρωποι στην ιστορική εξέλιξη των μεταξύ τους σχέσεων. Τα έργα τέχνης δεν αντιμετωπίζονται μόνο ως φορείς αισθητικής αξίας, αλλά και ως πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την οργάνωση των κοινωνικών σχέσεων, καθώς και την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με το φυσικό και δομημένο περιβάλλον. «Το Πνεύμα του Τόπου», τα «Ιδανικά πλάσματα», η «Οικειότητα» και η «Αγωνιστικότητα» είναι οι βασικές έννοιες γύρω από τις οποίες δομείται η έκθεση, με στόχο να ενεργοποιήσει τη βιωματική προσέγγιση των επισκεπτών.

Η κ. Συραγώ Τσιάρα, ιστορικός τέχνης – επιμελήτρια της έκθεσης σημειώνει σχετικά: «Η έκθεση με τίτλο «Επανασύνδεση – Ο τόπος, η Ιστορία, οι Άνθρωποι στη Συλλογή Κατσίγρα» προτείνει μια νέα αφήγηση στην οποία πρωταγωνιστούν ο τόπος και οι άνθρωποι στην ιστορική εξέλιξη των μεταξύ τους σχέσεων από τον 19ο μέχρι τα μέσα κυρίως του 20ού αιώνα. Η μουσειολογική μελέτη στοχεύει στην ανάπτυξη μιας βιωματικής σχέσης με την τέχνη, στην οικειοποίηση των έργων από τους επισκέπτες της πινακοθήκης. Επιδιώκει να επανεγγράψει ενδιάθετες εμπειρίες, αναμνήσεις και γνώσεις του κάθε επισκέπτη καλώντας τον να συνδέσει οργανικά τη νέα πληροφορία με τις παλαιότερες, έτσι ώστε να συνομιλήσει με τη συλλογή με τον δικό του τρόπο. Τα έργα τέχνης δεν αντιμετωπίζονται μόνο ως φορείς αισθητικής αξίας, αλλά και ως πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την οργάνωση των κοινωνικών σχέσεων, καθώς και την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με το φυσικό και δομημένο περιβάλλον σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους.

Είσοδος ελεύθερη.

Info

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα,

Λεωφ. Γ. Παπανδρέου 2, Νεάπολη, 2410-616266

www.katsigrasmuseum.gr, info@katsigrasmuseum.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ