ΟΙ ΠΥΘΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕΑΛ ΦΥΤΕΨΑΝ ΔΕΝΔΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθίου

Ο δρόμος ανοίχθηκε την δεκαετία του “50 με αξίνες και φτυάρια από τους κατοίκους του χωριού. Τον δρόμο αυτό πήραν πολλοί  Πυθιώτες για αναζήτηση καλύτερης ζωής.

ΟΙ περισσότεροι  πήγαν στον Καναδά και σιγά – σιγά ένα δεύτερο Πύθιο δημιουργήθηκε εκεί με τα παιδιά τα εγγόνια και τα δισέγγονα αυτών που άφησαν το χωριό από το τέλος της δεκαετίας του “50 και μετά. Το Πύθιο του Μόντρεαλ.
Σήμερα οι Πυθιώτες του Μόντρεαλ έρχονται να δείξουν την αγάπη για τον τόπο τους, με μία μεγάλη δενδροφύτευση στον κεντρικό δρόμο του χωριού, την δημοσιά όπως την λέγαμε.
Στην μνήμη των ανθρώπων τους που περπάτησαν αυτό το δρόμο άρχισε η δεντροφύτευση.
Τα ονόματα όλων αυτών των ανθρώπων θα γραφτούν σε μία πλάκα που θα τοποθετηθεί στο ξωκκλήσι του Αϊ Γιώργη ώστε να μην ξεχαστούν οι παππούδες και προπαππούδες των παιδιών που ζουν στον Καναδά.
Κάποια στιγμή ο δρόμος θα τα φέρει στο χωριό του παππού και της γιαγιάς, μαζί με τα δικά τους παιδιά και θα αναζητήσουν το όνομα του παππού και της γιαγιάς, που πολύ πιθανόν να είναι ίδιο με το δικό τους όνομα και θα αναρωτηθούν πώς να ήταν άραγε η άλλη μου πατρίδα.
Τους ευχαριστούμε από καρδιάς για την έμπρακτη αγάπη για το χωριό και θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια αυτή όπως και οι ίδιοι πάντα συνδράμουν και βοηθούν κάθε μας προσπάθεια είτε αφορά το σύλλογο είτε τις εκκλησίες είτε τα μνημεία του χωριού μας.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ