ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΘΕΑ

Ανακοίνωση του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Λάρισας «Τόπος Αλληλεγγύης»

Mε μια «εξαιρετικά επείγουσα», πράξη νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση της Νέας  Δημοκρατίας καταργεί το  δικαίωμα του Kέντρου Θεραπείας Eξαρτημένων Aτόμων (KEΘEA) να διοικείται από ένα ΔΣ με μέλη άμισθα και εκλεγμένα από τη γενική συνέλευση των μελών του, δηλαδή εκείνων που συμμετέχουν στα θεραπευτικά

προγράμματά του, των γονέων, των εργαζομένων και των εθελοντών του. Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ορίζει ότι πλέον το Δ.Σ. του οργανισμού θα διορίζεται από τον υπουργό Υγείας.

Πέρα από την καταφανέστατη αλλεργία της κυβέρνησης των «αρίστων» σε οτιδήποτε δεν ελέγχει άμεσα, η απαράδεκτη αυτή ενέργεια αντιμετωπίζει το ευαίσθητο θέμα των εξαρτήσεων ως πρόβλημα εκτός κοινωνίας και εντάσσει την επίλυση του στην εφαρμογή του γενικότερου δόγματος της , «νόμος και τάξη» . Επιπλέον μέσα από ένα ακόμη διορισμένο Δ.Σ. εξασφαλίζει αφενός το βόλεμα ημετέρων από τις λίστες αναμονής και αφετέρου τις πολιτικές παρεμβάσεις που εξυπηρετούν τις πολιτικές της ανάγκες.

Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ αλλοιώνει το χαρακτήρα των «θεραπευτικών κοινοτήτων» του, αλλοιώνει τις θεωρητικές και κλινικές του αρχές, που βασίζονται στην ισότιμη συμμετοχή, τη συλλογικότητα και το διάλογο. Το ΚΕΘΕΑ για 37 χρόνια, με τη συμμετοχή και την ψήφο των ίδιων των  μελών των θεραπευτικών προγραμμάτων, των γονιών τους, των εργαζομένων, έχει διασφαλίσει την υποδειγματική δημοκρατική λειτουργία και χρηστή διαχείριση του Οργανισμού, εκλέγοντας ένα ΔΣ άμισθο,  υπόλογο σε όλους τους παραπάνω και την ελληνική κοινωνία

Το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Λάρισας αναγνωρίζοντας τις εξαρτήσεις ως κοινωνικό πρόβλημα και τις/τους εξαρτημένες/ους σαν κομμάτι της κοινωνίας, βλέπει την αντιμετώπιση του προβλήματος με όρους κοινωνίας και όχι κρατικής παρέμβασης και αυταρχισμού. Στεκόμαστε αλληλέγγυες/οι  του και ενώνουμε τη φωνή μας με τους ωφελημένους, τους ωφελούμενους και τις οικογένειές τους, τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ, και απαιτούμε .

  • άμεση ανάκληση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου
  • κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ