Στο Συμβούλιο της Ευρώπης μίλησε ο Χρήστος Κέλλας
«Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, που έχουν κλείσει τα σύνορά τους και έχουν αφήσει την Ελλάδα να σηκώσει μόνη της το βάρος, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αλληλεγγύη δεν συνεπάγεται μόνο τη μεταφορά πόρων, αλλά τη συλλογική αντιμετώπιση ενός διεθνούς ζητήματος, που είναι βαθύτατα γεωπολιτικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό.
Μόλις 2 στους 10, από όσους εισέρχονται στη χώρα μας, είναι Σύριοι, ενώ το 50% προέρχεται από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, που είναι, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οικονομικοί μετανάστες. Το διεθνές δίκαιο ορίζει ξεκάθαρα το καθεστώς του πρόσφυγα, ενώ το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση προβλέπει την ανάπτυξη των χωρών προέλευσης, ώστε να μην αναγκάζονται οι άνθρωποι αυτοί να μεταναστεύουν.»
Τα ανωτέρω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, σχετικά με την κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών, κατά την ομιλία του στο Στρασβούργο με θέμα την κρατική ασφάλεια και την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, στην κοινή διάσκεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, προσθέτοντας:
«Οι οργανισμοί, στους οποίους συμμετέχουμε, οφείλουν να διακρίνουν τα δύο φαινόμενα, ενώ οι υπηρεσίες μας πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση φιλτράροντας την είσοδο όσων προέρχονται από περιοχές, όπου δρούσαν τρομοκρατικές οργανώσεις. Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή των κρατών της Νότιας Μεσογείου, προκειμένου να φυλάσσουμε τα σύνορα της Ευρώπης διασφαλίζοντας τη σταθερότητα και την αρμονική συνύπαρξή στη διαπεριφέρειά μας».
Περαιτέρω, ο Λαρισαίος πολιτικός εστίασε στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία, σημειώνοντας:
«Οφείλουμε να συνδυάσουμε αποτελεσματικότερα τη νομοθεσία και τον πολιτισμό μας με την εξωτερική ασφάλεια. Πεποίθηση του Πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι πως όλα βασίζονται στην παιδεία.
Η ΕΕ έχει προβλέψει πόρους για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης μέσω της εκπαίδευσης, ενώ η Οδηγία 2017/541 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ορίζει την “ποινικοποίηση της εκπαίδευσης με σκοπό την τέλεση τρομοκρατικών ενεργειών και της αυτοδιδασκαλίας μέσω ίντερνετ ή άλλου διδακτικού υλικού”».
Τέλος, ο κ. Κέλλας, ως Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου, κάλεσε τους ευρωπαίους ομολόγους του, που συμμετέχουν στον οργανισμό, να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες σταθεροποίησης της περιοχής, προτείνοντας:
«Συγχρόνως, στις εξωτερικές μας σχέσεις, προωθούμε συμφωνίες ενισχυμένης συνεργασίας ή ελεύθερου εμπορίου, που συμπεριλαμβάνουν την ασφάλεια και τη διασύνδεση στον ανθρωπιστικό τομέα.
Κατ’ ακολουθίαν, στις συμφωνίες αυτές, θα πρέπει να ενισχύσουμε την εκπαιδευτική διάσταση εξαπλώνοντας τη δημοκρατία, την ελευθερία και τις αξίες μας, ώστε να επιτύχουμε υψηλότερη ανθρώπινη ανάπτυξη που συνιστά τη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ειρηνικής συνύπαρξης των εθνών και των κοινωνιών του πλανήτη».