ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΜΕΝΤΕΓΙΝ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση στέλνει το δικό του μήνυμα με πολλούς αποδέκτες ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας Δ. Δεληγιάννης, που πρόσφατα βρέθηκε στην Κολομβία μαζί με τον αντιδήμαρχο Σ. Βούλγαρη μετέχοντας στις εργασίες της 4ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης των Πόλεων που Μαθαίνουν.

«Mentellin, Comuna 13. Ένα μοναδικό αυτοδιοικητικό πείραμα ένταξης και μετασχηματισμού σε μια παραγκούπολη στις πλαγιές των βουνών γύρω από το Mendellin. Πριν από δυο δεκαετίες βία, συμμορίες και ναρκωτικά. Και χιλιάδες άνθρωποι, γέροντες, παιδιά, άτομα με αναπηρία αποκλεισμένοι, μακριά από υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, καθαριότητας. Σε μια κοινωνία που προσπαθούσε να ξεχάσει ότι υπάρχουν.

Μια ομάδα ανθρώπων προτείνει το αδιανόητο. Σύνδεση της περιοχής με την υπόλοιπη πόλη με σειρά από ηλεκτρικές σκάλες, επένδυση εκατομμυρίων δολαρίων για τους απόκληρους! Και στις διπλανές περιοχές που επέτρεπαν οι συνθήκες κατασκευή… τελεφερίκ. Ημέρες καχυποψίας, συζητήσεων με την τοπική κοινωνία, ακόμα και εκπαιδευτικά εργαστήρια χρήσης ηλεκτρικής σκάλας για ηλικιωμένους και ανάπηρους σ΄αυτές των εμπορικών Mall (!). Το στοίχημα που κερδήθηκε, η περιοχή που έγινε πόλος έλξης καλλιτεχνών, ο αγώνας για την ένταξη των αποκλεισμένων που συνεχίζεται…», περιγράφει ο κ. Δεληγιάννης.

«Και κάπως έτσι καταλαβαίνεις γιατί η UNESCO επέλεξε για την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του δικτύου των Learning Cities μια περιοχή που μόλις πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν η πιο επικίνδυνη περιοχή στον πλανήτη», στέλνει το δικό του μήνυμα ο πρόεδρος του ΔΣ.

Αυτοδιοικητικό το πείραμα και αν μη τι άλλο απάντηση σε όλους εκείνους που επιμένουν να χωρίζουν τους ανθρώπους σε νοικοκυραίους και μιάσματα επιλέγοντας να χωρίζουν αντί να ενώνουν τις κοινωνίες. Μήπως να το ξανασκεφτούμε;

Ε.Π.

ΦΩΤΟ: F/B