Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής μίλησε ο πρόεδρός της Χρ. Κέλλας
«Έχουμε επισημάνει ότι η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας δεν εξαρτάται μόνο από την αστυνόμευση, αλλά είναι απαραίτητη, σε βάθος χρόνου, η συνδυαστική εφαρμογή δέσμης πολιτικών για την ανάπτυξη της οδικής εκπαίδευσης, την αναβάθμιση των υποδομών και την αμεσότερη βοήθεια στους παθόντες.»
Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής και αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Επιτροπής με θέμα «Αστυνόμευση και Οδική Ασφάλεια», αναδεικνύοντας σημαντικά στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας που αφορούν την τελευταία 20ετία, ενώ ο Αστυνομικός Διευθυντής Σπυρίδων Λάσκος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής παραθέτοντας στοιχεία σχετικά με τις επιχειρήσεις της Διεύθυνσης.
Ο Λαρισαίος πολιτικός επικεντρώθηκε στις παραβάσεις του ΚΟΚ, υπογραμμίζοντας: «Συγκεκριμένες παραβάσεις, όπως η υπερβολική ταχύτητα, η μέθη, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη και οι αντικανονικοί ελιγμοί, επαναλαμβάνονται και παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις. Το 2014 και το 2015 εντοπίστηκαν, αντιστοίχως, 156.892 παραβάσεις ταχύτητας και 29.597 περιπτώσεις μέθης, που ήταν οι λιγότερες της δεκαετίας, αλλά το 2018 αυξήθηκαν σε 213.333 και 33.394. Αναλόγως, το 2011 και το 2012 σημειώθηκαν 11.180 παραβιάσεις ερυθρού σηματοδότη και, αντιστοίχως, 3.224 αντικανονικοί ελιγμοί, όμως το 2018 έφτασαν τις 14.931 και τις 4.593».
Περαιτέρω, ο Πρόεδρος της Επιτροπής υπέμνησε ότι «η οδική ασφάλεια δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση», προσθέτοντας: «Όλες οι Κυβερνήσεις έχουν εργαστεί για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και η Τροχαία καταβάλλει διαχρονικά μεγάλες προσπάθειες για την αποτροπή των τροχαίων δυστυχημάτων. Το 2000 σημειώθηκαν 1.458 θανατηφόρα τροχαία και έφυγαν απ’ τη ζωή 2.103 άνθρωποι, ενώ το 2018 καταγράφηκαν 655 θανατηφόρα τροχαία και 709 απώλειες. Παρ’ όλα αυτά, η χώρα μας καταλαμβάνει τη θλιβερή πρωτιά σε θανατηφόρα τροχαία με μοτοσυκλέτα και κατατάσσεται πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο θανάτων από τροχαία».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κέλλας σημείωσε: «Προϋπόθεση για να μην χάνονται καθημερινά ζωές στην άσφαλτο είναι η αλλαγή συμπεριφορών, νοοτροπιών και αντιλήψεων. Προκειμένου αυτό να επιτευχθεί, χρειάζεται η κινητοποίηση όλων μας. Η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας συνιστά εθνικό στόχο».