ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ «ΣΦΡΑΓΙΔΑ» ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΑΜΒΑΚΙ

Σε ημερίδα στις Βρυξέλλες μίλησε ο Βασίλης Κόκκαλης

Την αδήριτη ανάγκη να συνεχιστεί η εθνική στρατηγική που θα προσδώσει στο Ελληνικό βαμβάκι την απαιτούμενη ποιοτική «σφραγίδα» στις διεθνείς αγορές, επεσήμανε ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας σε ημερίδα

που έλαβε χώρα στο ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με θέμα την «Ευρωπαϊκή Συμμαχία στο βαμβάκι».

Στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδίας Βάμβακος με την υποστήριξη των Ελλήνων και Ισπανών ευρωβουλευτών συμμετείχαν παραγωγοί, εκκοκκιστές, κλωστοϋφαντουργοί καθώς και μεταποιητές από τις δύο μεσογειακές χώρες.

Από τις τοποθετήσεις αναδείχθηκε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο η ανάγκη για παραγωγή ποιοτικού βαμβακιού.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε μεταξύ άλλων πως «ως κυβέρνηση τέσσερα χρόνια εργαστήκαμε μεθοδικά για το βαμβάκι, το οποίο αν και παραδοσιακή καλλιέργεια στη χώρα μας, βρίσκονταν και βρίσκεται σε περίοδο καμπής. Στο πλαίσιο αυτό, συστήσαμε Ομάδα Εργασίας για το Βαμβάκι, η οποία συνεδρίαζε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και επιλαμβανόταν των προβλημάτων που ανέκυπταν στην παραγωγή και πώληση βάμβακος, αλλά ταυτόχρονα έθετε συγκεκριμένους στόχους και δράσεις για το συμφέρον της βαμβακοκαλλιέργειας.

Οι καρποί αυτής της προσπάθειας στην οποία θέλω να επισημάνω πως συμμετείχαν όλες οι πλευρές, παραγωγοί, μεταποιητές αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου, ήταν να εκπονηθεί τον Ιανουάριο 2019 η Εθνική Στρατηγική για το βαμβάκι, διάρκειας δέκα ετών μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ακολούθησε μία ιστορικής σημασίας για το Ελληνικό βαμβάκι απόφαση, που είχα χαρά να υπογράψω ως υφυπουργός, σύμφωνα με την οποία μπαίνει τέλος στο φαινόμενο των ανοιχτών τιμών. Επιπρόσθετα, με την ίδια απόφαση για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε η επιβράβευση του ποιοτικού βάμβακος, η οποία δεν θα συμπεριλαμβάνεται στην τρέχουσα εμπορική τιμή και  είναι δεσμευτική για όλα τα εκκοκκιστήρια. Με την πριμοδότηση στο ποιοτικό βαμβάκι, οι βαμβακοπαραγωγοί έχουν στα χέρια τους ένα ακόμη όπλο για την επίτευξη ικανοποιητικών τιμών για το γνωστό ήδη ποιοτικό βαμβάκι που παράγουν.

Θέλουμε η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να συνεχίσει στον οδικό χάρτη που χαράξαμε, ώστε το κάθε εκκοκκισμένο δέμα Ελληνικού βαμβακιού να φέρει το σήμα ποιοτικής διάκρισης «European Cotton». Από τις συζητήσεις με τους Ισπανούς εκπροσώπους είναι σαφές πως μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες, οπότε είναι μονόδρομος το να εργαστούμε μαζί για να προσδώσουμε στην βαμβακοκαλλιέργειά μας τη χαμένη προστιθέμενη αξία που δικαιούται στις διεθνείς αγορές».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ