ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΣΕ ΞΕΝΩΝΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Θολό» το τοπίο που δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις για τον αριθμό των προσφύγων που αναμένεται να απορροφήσει η Λάρισα και η ευρύτερη περιοχή στη σύσκεψη δημάρχων – Μ. Χρυσοχοΐδη

«Το κράτος είναι εδώ και η αστυνομία θα βρίσκεται έξω και δίπλα στον πολίτη διασφαλίζοντας την ασφάλειά του, ενώ η Λάρισα συνέβαλλε τα μέγιστα και θα συμβάλει και τώρα στη διαχείριση του προσφυγικού και της κρίσης στα νησιά, καθώς πρόκειται για εθνική ανάγκη».

Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την ατζέντα των επαφών του στη Λάρισα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που από το πρωί του Σαββάτου και σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Μέγαρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας μετείχε συσκέψεως παρουσία ανώτερων αξιωματικών όπου και συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας και πάταξης της εγκληματικότητας στην ευρύτερη περιοχή, για να ακολουθήσει στις 12 το μεσημέρι συνάντηση με τους δημάρχους του νομού και τοπικούς βουλευτές, με στόχο να τους ενημερώσει για το καυτό θέμα του προσφυγικού.

Σε ένα μάλλον «θολό» τοπίο που δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις για τον αριθμό των προσφύγων που αναμένεται τελικά να απορροφήσει η Λάρισα και η ευρύτερη περιοχή ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε πως δεν τίθεται θέμα μεταφοράς προσφύγων στη δομή του Κουτσόχερου, ούτε δημιουργία νέας στο Κυψελοχώρι, ενώ όπως τονίστηκε το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τους δημάρχους θα ενημερώσει για τις ροές οικογενειών που θα εγκατασταθούν σε ξενοδοχειακές μονάδες, όπως και για τα 40 περίπου ασυνόδευτα παιδιά που θα εγκατασταθούν σε δομή της Καρίτσας μετά από συνεννόηση με ιδιώτη.

Όπως προέκυψε από τη σύσκεψη επιχειρηματικό ενδιαφέρον υπάρχει και για την εγκατάσταση προσφύγων στην ορεινή Καλλιπεύκη, ενώ σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση η εγκατάσταση θα είναι διάρκειας 6 μηνών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφής εικόνα για το τι θα ακολουθήσει.

«Συνολικά 20.000 πρόσφυγες θα κατανεμηθούν άμεσα σε ολόκληρη τη χώρα, σε μια δίκαιη και ισομερή κατανομή», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του υπουργού, ενώ με την ολοκλήρωση της σύσκεψης δήμαρχοι και βουλευτές σε δηλώσεις τους τόνισαν την αδυναμία ελέγχου της δομής του Κουτσόχερου, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη ένταξης των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες.

«Παραμένει η ανησυχία μας για το τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, ενώ θέματα ενταξιακής λογικής των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό της Λάρισας έθεσε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ε. Λιακούλη.

Η δήλωση Χρυσοχοΐδη

«Ήρθα στη Λάρισα σήμερα, ξεκινώντας μια εξόρμηση σε όλη την Ελλάδα για την επικοινωνία του σχεδίου αντεγκληματικής πολιτικής με τις αστυνομικές Αρχές και τις τοπικές κοινωνίες.

Προμετωπίδα αυτής της πολιτικής είναι ότι υπάρχει κράτος. Η Αστυνομία είναι ολοκληρωτικά αφιερωμένη, προσανατολισμένη σε αυτή τη δήλωση.

Επαναλαμβάνω, υπάρχει κράτος. Θα είναι έξω, και δίπλα στους πολίτες. Τα προβλήματά τους είναι δική μας ευθύνη. Ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας και των αστυνομικών δυνάμεων. Θα πάω και από νομό σε νομό, για να επιβλέψω τα επιχειρησιακά σχέδια, τα οποία καταρτίζονται σε κάθε περιοχή. Η Αστυνομία έχει πλέον αποστολή και θα την τιμά.

Συνάντησα επίσης τους βουλευτές, τον Περιφερειάρχη, τους Δημάρχους της Λάρισας, όπου τους ενημέρωσα για τα μέτρα με τα οποία διασφαλίζουμε την ασφάλεια των πολιτών της περιοχής.

Μιλήσαμε επίσης και για το μεταναστευτικό. Για την εθνική ανάγκη διαχείρισης της κρίσης που υπάρχει στα νησιά μας.

Η Λάρισα έχει ήδη σηκώσει βάρος στη φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών. Θα συμβάλλει και τώρα με δικαιοσύνη, στο πλαίσιο μιας αναλογικής πανελλαδικής κατανομής των μεταναστών και των προσφύγων. Γιατί οι τοπικοί άρχοντες και οι κάτοικοι της Λάρισας έχουν εθνική συνείδηση και εθνική ευθύνη.

Ευχαριστώ πολύ».

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ