ΦΩΤΕΙΝΗ ΨΗΦΙΔΑ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ!

«Οι πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας, που μετά τον ξεριζωμό τους εγκαταστάθηκαν στη Νέα Φιλιππούπολη και ίδρυσαν χωριά στον νομό της Λάρισας, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, αποτελούν φωτεινή ψηφίδα στο πολύχρωμο ψηφιδωτό της τοπικής μας κοινωνίας.

Οι αλησμόνητες πατρίδες μένουν πάντα ζωντανές γιατί υπάρχουν Έλληνες που διατηρούν τις παραδόσεις, τις μνήμες και τις αξίες τους. Όλα αυτά τα στοιχεία που συγκροτούν τη συλλογική μας ταυτότητα ως έθνους, και για τα οποία αξίζει και οφείλουμε να τα υπερασπιζόμαστε κατά τρόπο δημιουργικό, ώστε να μείνουν κληρονομιά στις επόμενες γενιές».

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την επιμνημόσυνη δέηση, στον Ι. Ν. Αγίας Τριάδας, για την «Ημέρα μνήμης και τιμής των προγόνων -μαρτυρικώς και ειρηνικώς τελευτησάντων- από την Ανατολική Ρωμυλία», που διοργάνωσε η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, στην ομώνυμη συνοικία της Λάρισας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός και ιστορικός ερευνητής ανέφερε επίσης ότι «η Ανατολική Ρωμυλία υπήρξε ένας τόπος όπου ο ελληνισμός ήκμασε από την αρχαιότητα, ιδιαιτέρως στα παράλια. Η ελληνική παρουσία υπήρξε διαχρονική δια μέσω των αιώνων, για να φθάσουμε στην μεγάλη ακμή του 19ου αιώνα. Τότε, σε πόλεις όπως η Φιλιππούπολη, η Βάρνα, ο Πύργος, η Σωζόπολη, η Αγχίαλος ιδρύθηκαν δεκάδες ελληνικά σχολειά, με χιλιάδες μαθητές, περικαλλείς Ιεροί Ναοί, φιλεκπαιδευτικές αδελφότητες και πολιτιστικοί σύλλογοι. Οι Έλληνες μεγαλουργούσαν στο εμπόριο, στην ναυτιλία αλλά και στη γεωργία. Δυστυχώς, όμως, όλα αυτά τελείωσαν απότομα, με την άνοδο του βουλγαρικού εθνικισμού, εν μέσω παρεμβάσεων των ξένων δυνάμεων. Σήμερα, οι απόγονοι των Ελλήνων της Ανατολικής Ρωμυλίας συνεχίζουν, με σεβασμό προς τους προγόνους τους, να κρατούν άσβεστες τις μνήμες της χαμένης τους πατρίδας, και την ιδιαίτερη ταυτότητά τους, γι’ αυτό και αξίζουν συγχαρητήρια στον πρόεδρο κ. Σιδέρη Δελαρούδη και το νέο ΔΣ της Λέσχης της Φιλιππούπολης για τις δράσεις τους».

Στην «Ημέρα μνήμης και τιμής» το παρών έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Χρήστος Καλομπάτσος, η αντιδήμαρχος Λαρισαίων κ. Ρίτα Απρίλη, ο Πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής της Λέσχης κ. Αργύρης Ντεούδης και πλήθος κόσμου.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com